Inspirace z našich projektů VI

S velkou radostí sledujeme, jak aktivní lidé po celé České republice spojují síly a díky našim štědrým dárcům realizují aktivity, které zlepšují místa, kde žijí. Rozhýbávají sousedské vztahy v obci, zkrášlují okolí, pořádají benefiční akce na pomoc potřebným a společně tak pracují na vytváření příjemnějšího prostředí pro nás všechny. A těší nás, že se to těchto aktivit pouští i nejmladší generace.

Stromy přináší řadu pozitiv pro lidi i pro planetu. I proto jsme tak rádi podpořili tým dětí ze Základní školy Komenského v Děčíně. Sedmáci mají to štěstí, že jejich učitelka Michaela Křivohlavová zařadila do projektové výuky „Jeden rok na planetě Zemi“, jehož cílem je zvýšit povědomí o přírodě a ekologii. Pak už jen stačilo přihlásit se do programu Dobro-druzi, projít workshopem a věci nabraly rychlý spád. Sázení stromů v centru města si děti dokonce i sami odmoderovali!

„Projekt byl ojedinělý v tom, že si ho od samého začátku až do konce zařizovaly děti, vše si zvládly oběhat a vyřídit, včetně komunikace s nadací, bankou, městem, přípravu smlouvy k vysazení stromů… Je to opravdu ´jejich´ projekt a mám z toho velkou radost,“ řekla nám ředitelka školy. A jejich paní učitelka, která jim jako patronka byla po celou dobu laskavou podporou, přidává, že děti to velmi posunulo, zlepšily se jim vzájemné vztahy a hodně za ten rok dozrály. Další vyučující si teď prý chodí pro inspiraci. Shrnuje to celé slovy: „Bylo to náročné, ale stálo to za to!

Dokázat velké věci není pouze doménou dospělých – i ta nejmladší generace nás dokáže překvapit svým odhodláním a touhou něco výjimečného dokázat. To ukazují děti ze Základní školy Otická v Opavě, které uspořádaly nevšední benefiční akci pro kočičí útulek v Chuchelné. Kromě dvou dnů plných aktivit pro své spolužáky i jejich rodiče spustily také sbírku na Darujme.cz. Jejich snahu jsme podpořili v programu Dobro-druzi a výtěžek sbírky jsme ještě znásobili. Útulku tak děti předaly krásných 46 590 Kč.

„Kočičky u Niky jsou neziskovou organizací, která se v současnosti stará o 180 koček, mnohdy handicapovaných nebo nemocných, což znamená velmi vysoké náklady. Protože jsme parta, co chce pomáhat druhým, rozhodli jsme se pomoci,“ říká jedna z žákyň Ester Tenglerová.

Prosinec byl na benefice bohatý. Další sbírkový večer, tentokrát ve prospěch Nadace pro současné umění, uspořádali studenti a studentky střední odborné školy EDUSO. Vernisáž výstavy nazvané Nostalgie-propojení proběhla v prosinci, ale obrazy mladých umělkyň Dagmar Volfové a Kláry Luisy Davídkové si návštěvníci pražské kavárny Suterraine mohli prohlédnout a případně i zakoupit až do 10. ledna.

„Jsem nesmírně hrdá na naše studenty ze střední odborné školy EDUSO, kteří projevili mimořádné nadšení a zápal při realizaci výstavy Nostalgie – propojení. Talentovaný a odhodlaný tým dokázal během čtyř měsíců transformovat svoji kreativní vizi do úspěšného projektu. Chtěla bych také poděkovat Nadaci Via za poskytnutý grant, který podpořil nejen mladé umělce, ale zároveň dal příležitost budoucím produkčním, zkusit si organizaci akce v reálném světě. Úspěch výstavy a vernisáže je svědectvím toho, jak je důležité podporovat studenty středních škol a dávat jim prostor pro rozvoj jejich dovedností a nápadů,“ říká lektorka Kateřina Gardner.

V sobotu 9. prosince ožily prostory budějického kulturního centra Výměník1 krásnou akcí s názvem Studenťák, jehož cílem bylo umožnit mladým lidem příjemné osobní setkávání a zároveň získat prostředky pro Klokánek. Akci připravila skupina studentů a studentek ze škol různých oborů, kteří se letos k nám připojili v rámci programu Dobro-druzi. Celodenní program zahrnoval workshopy, lekce jógy, dobročinný jarmark, pub quiz nebo koncert.

“Prvotním impulsem, proč akci uspořádat, byla touha se setkat s lidmi v reálném světě, mimo sociální sítě. Navzájem se inspirovat, podpořit se, povídat si a vytvářet komunitu…” říká mimojiné jedna z organizátorek Lucie Váchová.

Studentům se nakonec podařilo pro Fond ohrožených dětí vybrat více než 20 tisíc korun.

Nalákali jsme vás? Rádi byste si vyzkoušeli něco podobného také u vás? Sledujte naše webové stránky, sociální sítě, nebo odebírejte náš pravidelný newsletter Via Café, kde se o naší podpoře dozvíte více.

Všechny tyto aktivity můžeme podporovat díky našim štědrým dárcům. Stovky míst, kde to sousedsky žije, můžeme každý rok podporovat jen díky našim štědrým dárcům. Přidejte se k podpoře i Vy! Děkujeme.