Olivia Colmanová slaví padesátiny! Tohle jsou její nejlepší filmy

Foto: Humr (Picturehouse Entertainment), Wonka (Warner Bros.), Otec (Lionsgate)

Absolventka divadelní školy a oscarová herečka Olivia Colmanová patří bezpochyby k nejtalentovanějším filmovým hvězdám své generace. Její volba projektů na velkém plátně patří k těm nejpřesvědčivějším. Její výběr rolí sahá od antagonistů v animovaných filmech až po dojemné dramatické role nominované na Oscara. K příležitosti jejích kulatých 50. narozenin, které slaví 30. ledna, jsme si pro vás připravili výběr jejích deseti nejlepších filmů.

10. Wonka (2023)

Zdroj: Warner Bros. Pictures

Čtvrté zpracování oblíbeného britského dětského příběhu režíroval Paul King a v titulní roli se představil Timothée Chalamet. Kombinace dobrodružství a komedie se soustředí na mladou, chudou a nadějnou verzi postavy Wonky, která se snaží splnit si svůj životní sen: otevřít si obchod ve městě proslulém čokoládou. Tento prequel kultovní filmové postavy je nádherně zábavným fantasy filmem, který divákům dá několik záchvatů smíchu a strhne je svými hudebními čísly. Olivia Colmanová hraje paní Scrubbitovou, majitelku pochybného hotelu, která vydělává pomocí podvodů.

9. Humr (2015)

Zdroj: Element Pictures

Humr je podmanivý film talentovaného tvůrce nového snímku Chudáčci Yorgose Lanthimose. Odehrává se v dystopické blízké budoucnosti a zobrazuje svobodné lidi – konkrétně Davida (Colin Farrell), kterého právě opustila manželka po jedenácti letech manželství – vyslané do hotelu, kde jsou nuceni najít si partnera do 45 dnů, jinak budou proměněni v divoké zvíře podle vlastního výběru. Humr s Colmanovou v roli ředitelky hotelu je stejně jako většina Lanthimosových filmů naprosto bizarní a svéráznou podívanou. Je také originální, zejména s ohledem na to, jaké má zajímavé poselství o randění. Humr navíc těží z talentovaného hereckého obsazení a strhující, netradiční premisy ve stylu seriálu Black Mirror, která diváky zaujme.

Noční jízda (2013)

Zdroj: A24

Zatímco herecké úsilí Toma Hardyho je vrcholem filmu, Colmanová také vyniká, i když její postava nikdy nevstoupí na plátno. Film sleduje obětavého rodinného příslušníka Ivana Lockea, který musí v předvečer největšího úkolu své kariéry za záhadných okolností jet dvě hodiny z Birminghamu do Londýna. Ivan je nucen čelit rozhodnutím, která učinil, a vzdaluje se tak životu, který kdysi znal. Colmanové hlasové herecké schopnosti se v tomto podmanivém filmu Stevena Knighta náležitě projevují, protože jediný čas, který na plátně stráví je během telefonátů s Hardyho postavou. Snímek Noční jízda je intenzivní, napínavý a strhující. Udržuje diváky v napětí, i když nikdy nezmění místo scény a celý děj se odehrává jen v BMW X5.

Rodina na baterky (2021)

Zdroj: Netflix

Rodina na baterky je poutavý a energický animovaný snímek, který se soustředí na výlet dysfunkční rodiny, který se zvrtne, když se ocitne uprostřed robotické apokalypsy. Brzy se stanou poslední nadějí lidstva. Špičkový animovaný film Michaela Riandy je ideální volbou pro rodinné sledování, protože je dostatečně zábavný na to, aby bavil jak mladší, tak starší diváky. Díky zábavné premise, která je bizarní a praštěná a díky nezapomenutelným postavám film diváky rozpláče i rozesměje. Colmanová namluvila postavu jménem PAL, virtuální asistentku a operační systém, který je hlavním antagonistou filmu.

Kocour v botách: Poslední přání (2022)

Zdroj: Universal Studios

Fantastické pokračování Kocour v botách: Poslední přání, nabízí divákům poutavý příběh Kocoura v botách, který sleduje titulního španělského hrdinu v podání Antonia Banderase na epické cestě za obnovením osmi z jeho devíti životů, které byly vyčerpány. Aby to zvrátil, musí najít bájnou Hvězdu přání. Film Joela Crawforda je dokonalým návratem a jedním z nejlepších animovaných filmů roku 2022. Díky fantastické animaci a vynikajícím hereckým výkonům – včetně Colmanové, která nadabovala vedlejší antagonistku Medvědí mámu – se film stal desátým nejvýdělečnějším filmem roku 2022 s celosvětovou tržbou 485,2 milionu dolarů. Tento srdceryvný příběh dokonale kombinuje dobrodružný a komediální žánr. Navíc se zabývá některými překvapivě dospělými tématy a osvětluje lidské boje, jako je úzkost a záchvaty paniky.

Čtěte také: Christian Bale slaví 50 let! Připomeňte si jeho 10 nejlepších filmů

Jednotka příliš rychlého nasazení (2007)

Zdroj: Paramount Pictures

Trilogie Edgara Wrighta, do které patří filmy Soumrak mrtvých a U Konce světa patří k režisérovým nejpamátnějším dílům a Jednotka příliš rychlého nasazení je podle mnohých nejlepším filmem z této trojice. Děj tohoto buddy cop filmu z roku 2007 se odehrává v ospalé venkovské vesnici v západním hrabství a zaměřuje se na dva policisty (Simon Pegg a Nick Frost), kteří vyšetřují sérii záhadných úmrtí. Díky sympatickým postavám a štědré dávce dobré zábavy je Jednotka příliš rychlého nasazení bezvadnou, originální komedií, která se bude líbit těm, kdo mají rádi svižné filmy. Oscarová herečka ve filmu hraje policistku Doris Thatcherovou.

Tyranosaurus (2011)

Zdroj: StudioCanal

Film Tyranosaurus režiséra Paddyho Considinea se soustředí na sebedestruktivního muže (Peter Mullan) sužovaného násilím a vztekem, který získá šanci na vykoupení, jež se projeví v podobě křesťanské pracovnice charitativního obchodu, kterou hraje Colmanová. Brzy však zjistí, že Hannah má svá vlastní temná tajemství. Toto realistické lidské drama povyšují neuvěřitelně silné herecké výkony. Těží však také z realistických dialogů a skvělé režie, které se přidávají k uvěřitelným postavám a zajímavému, zničujícímu a niternému ději. Tyranosaurus je bezpochyby povinnou podívanou z filmografie Olivie Colmanové, i když to pravděpodobně nebude ten správný šálek čaje pro každého.

Temná dcera (2021)

Zdroj: Netflix

Snímek Temná dcera, zabývající se tématy rodičovství, konkrétně mateřství, a ženství, je adaptací stejnojmenného románu Eleny Ferrante z roku 2006. Režijní debut Maggie Gyllenhaalové sleduje ženu středního věku jménem Leda na dovolené na pláži, která nabere temný směr, když je nucena vyrovnat se se svou minulostí. Ačkoli se film setkal s rozporuplnými reakcemi, Colmanová diváka na plátno přitahuje, díky skvělému hereckému výkonu, za který byla nominována na Oscara. Tento dojemný příběh, odehrávající se ve snových kulisách řeckých ostrovů a s nejednoznačným koncem, divákům zaručeně utkví v paměti.

Otec (2020)

Zdroj: Lionsgate

Ve strhujícím snímku Otec režiséra Florana Zellera se v dramatické roli, která mu vynesla Oscara, představí Anthony Hopkins. Příběh sleduje muže, který odmítá asistenci své dcery (Colmanová) v době, kdy stárne a snaží se přizpůsobit měnícím se okolnostem. Mezitím začíná pochybovat o svých blízkých a dokonce i o sobě samém. Stejně jako mnoho dalších filmů, v nichž se herec objevuje, není ani film Otec snadné sledovat. Je dojemný a tvrdý, zejména s ohledem na způsob, jakým se zabývá stářím a Alzheimerovou chorobou. Tento brutální portrét obětí, které si zhoršující se duševní zdraví vybírá – nejen na těch, kteří jím trpí, ale i na jejich pečovatelích – je bezvadným Zellerovým počinem. Colmanová byla navíc nominována na Oscara, takže už jen kvůli tomu stojí za to se na film podívat.

Favoritka (2018)

Zdroj: Searchlight Pictures

Druhá spolupráce Colmanové s Lanthimosem jí vynesla prvního Oscara, a to zaslouženě. V tomto vizuálně přitažlivém dobovém dramatu odehrávajícím se v Anglii 18. století hraje herečka problémovou královnu Annu. Postavení Anniny blízké přítelkyně (Rachel Weisz) je narušeno, když se královně zalíbí nová služebná (Emma Stone). Favoritka je díky humoru a hereckým výkonům jedním z nejpamátnějších dobových snímků poslední doby a vynikající talent Colmanové k tomu rozhodně přispívá. Kromě toho všeho se Favoritka vyznačuje také skvělou kamerou, neuvěřitelnou výpravou kostýmů a prvotřídní chemií mezi všemi hlavními představiteli. Snímek je všeobecně považován za jeden z nejlepších filmů o britské královské historii.