TOPlist

Vědci odhalili nejstarší město v Amazonii. Využili technologie, kterou najdeme u robotických vysavačů

Starověké město v Amazonii (ilustrační obrázek)
  • Archeologové pomocí Lidaru odhalili starověké město v Amazonii
  • Starověké město je datováno do období 2500 let př. n. l.
  • Lidar k měření využívá laserový paprsek, setkáme se s ním i u některých robotických vysavačů

Archeologové z francouzského Národního centra pro vědecký výzkum (CNRS) využili skenování za pomoci Lidaru k odhalení rozsáhlého starověkého města v husté amazonské vegetaci. Podrobné laserové snímky odhalily složité sítě silnic, plošin a náměstí, které byly srovnatelné s těmi, které postavila civilizace Mayů ve Střední Americe.

Mapování pomocí technologie Lidar

Využívání Lidaru hraje klíčovou roli v mapování náročně přístupného terénu. Konkrétně se využívá laserový paprsek k měření vzdálenosti a následnému vytváření detailních map. Laserové pulzy jsou vysílány směrem k objektu, který má být zkoumán, a následně se odražený signál vrací zpět. Odražený signál obsahuje informace o vzdálenosti mezi Lidarem a zkoumaným objektem. Jinými slovy se vzdálenost vypočítá pomocí časové prodlevy mezi vysláním laserových pulzů a návratem odraženého paprsku zpět do laserového skeneru.

Digitální výškový model řeky Susquehanna u Harrisburgu v Pensylvánii získaný pomocí lidaru (ilustrační obrázek).
Digitální výškový model řeky Susquehanna u Harrisburgu v Pensylvánii získaný pomocí Lidaru (ilustrační obrázek)

Postupné opakování tohoto procesu vede k získání „bodového mraku“, přičemž každý bod v tomto mraku reprezentuje určitý odražený pulz. Lidar byl vynalezen již v 60. letech 20. století, ale jeho použití se rozšířilo až v posledních letech díky pokroku v technologii laserů a zpracování signálu. K monitorování domácnosti a objektů na podlaze jej používají i některé robotické vysavače. Technologie využívá nejčastěji laser o vlnové délce 600–1000 nm.

Komplex zemních plošin Nijiamanch na pravém břehu středního Upanu. Na snímku LIDARu (dole) jsou kolem umělých valů patrná odvodněná pole.
Komplex zemních plošin Nijiamanch na pravém břehu středního Upanu. Na snímku LIDARu (dole) jsou kolem umělých valů patrná odvodněná pole.

Díky rozsáhlému terénnímu výzkumu a mapování pomocí Lidaru odhalila studie přibližně 6000 antropogenních obdélníkových hliněných plošin. Tyto architektonické zázraky byly vzájemně propojeny sítí chodníků a cest, které se rozprostíraly na rozsáhlé ploše velké až 300 km2. Určení přesného počtu obyvatel této starověké společnosti je stále obtížné, ale odhady naznačují, že pravděpodobně dosahovala desítek tisíc. Východní oblast Ekvádoru, která byla ovlivněna sopečnou činností, potenciálně sehrála roli v úpadku této kdysi prosperující civilizace. Město je datováno do období 2500 let před naším letopočtem, což z něj činí nejstarší město v Amazonii.

Objev tohoto starověkého města představuje významný milník v našem chápání amazonské civilizace. Potvrzuje existenci vysoce organizované a sofistikované společnosti v Amazonii mnohem dříve, než se původně předpokládalo.

Autor článku Josef Novák
Josef Novák
Jsem doktorand zabývající se iontovými aplikovanými technologiemi, neboť mě vždycky fascinovala věda a technika. Nepřestávám se divit tomu, co vše lze díky lidské kreativitě a schopnostem vytvořit. Svůj volný čas nejraději trávím cestováním, ať už po horách nebo po městech.

Kapitoly článku