Novinka souboru Holektiv: Radiant v holešovických Jatkách78

Novocirkusový projekt souboru Holektiv s názvem Radiant (v překladu zářící / zářivý) je inspirován kauzou polských skleníků na pěstování zeleniny, jejichž záře rušila obyvatele měst i desítky kilometrů daleko. První repríza po úspěšné premiéře v listopadu loňského roku je na programu 13. března od 19.30 v prostoru Jatek78 v Praze-Holešovicích. Inscenace s podtitulem „Záře, které neutečeš“ propojuje tanec, párovou a pozemní akrobacii s mluveným slovem a živou hudbou.

Světelné znečištění je aktuálně velmi diskutovaným celosvětovým problémem, který pociťujeme dennodenně. „Tato kauza nás zaujala z několika důvodů a jedním z nich je ta tragikomičnost celé situace, kterou způsobujeme my, lidé – ať už nám samotným nebo přírodě kolem nás. A zároveň s tímto problémem nejsme schopni nic udělat, protože by to znamenalo přijít o část luxusu, kterým je neustálá dostupnost letních druhů zeleniny a ovoce na našich talířích,“ uvádějí autorky  Andrea Vykysalá a Karolína Křížková.


Inscenací Radiant provázejí tanečnice a akrobaté znázorňující hmyz ve spojení s manipulativní, vypočítavou a sladce vtíravou Antonií Rašilovovou, která vládne slovem i světlem zároveň. Společně s hudebníky z uskupení Himalayan Dalai Lama vytvářejí příběh na hranici absurdity a nadsázky. Humor i poetické obrazy inspirované hmyzí říší vytvářejí dohromady tragikomický obraz o lidské společnosti. Ke spolupráci na projektu autorky přizvaly známé experty na světelné znečištění Pavla Suchana a Hynka Medřického. Po představení si tak mohou diváci poslechnout krátkou neformální přednášku, 13. března právě s Hynkem Medřickým.

Spojení vědy a umění, které Radiant reprezentuje, je nově nastupujícím trendem zasluhujícím pozornost. Inscenace osloví lidi každého věku či profese, které zajímá ekologie, životní prostředí, společenská témata a také nový cirkus, divadlo, tanec… „Každý rok se chceme někam posouvat, takže každý rok uvádíme minimálně jednu premiéru a vždy se snažíme, aby to pro nás bylo nové – ať už tematicky, nebo obsazením, prostorem apod. Obecně naši tvorbu charakterizuje specifická poetika, určitá estetika, jemný humor a nadsázka,“ shodují se Andrea Vykysalá a Karolína Křížková.

Vstupenky jsou k dispozici zde: Program – Jatka78

You may also like...