Farmáři kvůli nákladům a nízkým výkupním cenám redukují ovocné sady. Letos se zmenší o 600 hektarů

Někteří pěstitelé v Česku letos v zimě zlikvidují část svých ovocných sadů. Pěstování ovoce se jim totiž nevyplácí. Z krajiny tak zmizí další stovky hektarů ploch s ovocnými stromy.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Redukce ovocných sadů v Břasích

Do kácení ovocných stromů se pustili i v Břasích na Rokycansku | Foto: Martina Klímová | Zdroj: Český rozhlas

Z české krajiny mizí ovocné sady dlouhodobě a jinak tomu nebude ani v letošním roce. Podle odhadů Ovocnářské unie se letos plocha sadů zmenší až o 600 hektarů, tedy zhruba o šest procent celkové výměry. Pěstování ovoce se totiž zemědělcům kvůli vysokým nákladům a nízkým výkupním cenám finančně nevyplácí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, co se stane se vzniklými volnými pozemky po zániku sadů

V České republice začalo podle zástupců Ovocnářské unie významnější snižování sadů v roce 2014 po tehdejším zavedení ruského embarga na dovoz ovoce a zeleniny z Evropské unie.

Tím vznikl přetlak produktů z Polska, v našem případě jde hlavně o polská jablka, která nenachází uplatnění na jiném trhu na světě, než byl právě ruský.

Do kácení ovocných stromů se pustili i v Břasích na Rokycansku. „Hospodaříme na zhruba 40 hektarech ovocných sadů, z toho máme momentálně v plánu asi 10 hektarů vykácet,“ říká majitel sadů Richard Schwarz.

V posledních letech se mimo jiné výrazně zvyšují náklady na pěstování jablek – co se týče energií, pohonných hmot, hnojiv i mezd. Velkoobchodní cena ovoce s tím prý přitom nekoresponduje.

A co se stane se vzniklými volnými pozemky po zániku sadů? „Pravděpodobně vysadíme vojtěšku a budeme čekat, jak se vyvine situace. V každém případě nám ale stále zbývají tři čtvrtiny sadů, ty máme v plné plodnosti a fungují velice dobře. O tyto sady se chceme starat a z nich pochází ovoce, které v nejlepší kvalitě nabídneme zákazníkům,“ uzavírá Richard Schwarz s tím, že částečná redukce sadu v Břasích bude hotova zřejmě do konce února.

Martina Klímová, abk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme