Srovnávač cen? Čekám manipulaci, řekla Balaštíková. Ekonom navrhl obrovské pokuty

Partie Terezie Tománkové: Margita Balaštíková

360° (30)

Národní srovnávač cen, po jehož vytvoření volá ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), je podle jeho stínové oponentky Margity Balaštíkové (ANO) úplně zbytečný. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS konstatovala, že v případě jeho zavedení by došlo k manipulaci. Podobný názor zastává i ekonom Milan Bednář, který zároveň upozornil na zbytečné výdaje. Výborný ale podotkl, že potraviny zlevňují bez ohledu na aplikaci. Podle Balaštíkové jde však o marginální snížení ceny, o kterém by se styděla mluvit.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) by rád zavedl národní srovnávač cen potravin. Podle něj by měl zákazníkům ukazovat průměrné týdenní ceny základních potravin, které by spotřebitel mohl porovnávat s cenou v obchodech. Supermarkety ale s vývojem aplikace nesouhlasí. „To, že řetězce nechtějí uveřejňovat ceny, je samozřejmé. Jasně by se prokázalo, že mají mnohem vyšší marže než třeba zpracovatelé nebo zemědělci,“ uvedla v pořadu 360° na CNN Prima NEWS stínová ministryně zemědělství Margita Balaštíková (ANO). „Dodavatelé informací o cenách potravin by byli prodávající, nikoliv kupující, takže čekám manipulaci a podobné věci,“ sdělila.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Německé krávy mají tučnější mléko, vysvětlují výrobci dražší máslo v Česku. Výborný nevěří

Zároveň dodala, že na trhu již řada srovnávačů existuje a vytvářet nový nemá smysl. „Domnívám se, že je to úplně zbytečné. Jsou to navíc peníze, které bych určitě raději viděla v nějakém jiném projektu, který by podpořil třeba potravináře. Chápu, že se do toho pan ministr hrne a chce něco udělat, ale obávám se, že nejde úplně správnou cestou. Já bych tudy určitě nešla,“ řekla Balaštíková.

Podobný názor zastává i ekonom Milan Bednář. „Co se týče spotřebitelů, mělo by to na ceny marginální vliv. Lidé nejsou hloupí a v České republice existují online srovnávače potravin, kde máte všechny letáky na jednom místě, takže kdo chce, určitě se k tomu může dostat,“ řekl Bednář v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS. Upozornil také na zbytečné výdaje. „Když chce stát šetřit, tak by neměl zakládat nějaký další projekt v řádu jednotek či desítek milionů,“ podotkl Bednář.

Výborný podotkl, že nyní není žádný důvod k tomu, aby potraviny zdražovaly. „Pořád tu je drobný prostor pro to, aby se dál zlevňovalo. Ba co víc, padají ceny energií, čili žádné stimuly pro to, aby se zdražovalo, tady nejsou a pravděpodobně by neměly být ani v příštích měsících. To je dobrá zpráva pro české spotřebitele, protože bez ohledu na to, jestli máme nebo nemáme nějakou aplikaci, tak ceny klesají. Nejde ani tak o tu aplikaci, ale o to, jak vypadají ceny potravin, a ty jsou pro českého zákazníka příznivé,“ popsal Výborný. Dodal, že zlevnění napomohlo snížení DPH u potravin, které připravila vláda.

Podle Balaštíkové mají ale na snížení cen potravin zásluhu hlavně zemědělci. „Jestliže obchody promítají tříprocentní snížení daně na potraviny, tak třeba na stokorunovém výrobku to jsou čtyři koruny. To je marginálie a styděla bych se říkat, že se u nás snížila cena potravin a že tahle vláda pro to něco udělala,“ řekla stínová ministryně.

Velký smysl v národním srovnávači cen nevidí ani ekonom a poradce premiéra Štěpán Křeček. V boji s vysokými cenami ale navrhuje například vyšší kompetence pro antimonopolní úřad či vyšší pokuty za neférové jednání. „Pro mě je nepřijatelné, že například některé pokuty jsou tak směšně nízké, že nevedou k nápravě vadného chování. Viděli jsme to v minulosti, jak se podvádí třeba u olivových olejů nebo jak je uváděno jiné složení výrobků, než jaká je skutečnost. Ta pokuta tam je tak malá, že se dál podvádí,“ popsal Křeček. Dodal, že pokuty musí astronomicky narůstat, aby nastala náprava.

Tagy: