Zjistilo se, jak se dají na účtech za telefon ušetřit obrovské peníze. Ihned to začněte dělat, získáte tím tisíce Kč

V době, kdy je drahé prakticky všechno, se hodí každá ušetřená koruna. Nemalé peníze nás stojí také mobilní tarify.

i Zdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
                   

Mobilní data v Česku patří dlouhodobě k nejdražším v Evropské unii. Porovnání webu Novinky už dříve ukázalo, že si tuzemští operátoři účtují až několikanásobně víc, než kolik chtějí po zákaznících v jiných státech. Omezená data a neomezené volání většinou operátoři nabízejí většinou od 400 do 600 korun. 

Zákazníci jsou většinou spokojeni

O tom, kolik si operátoři účtují za různé tarify jsme dříve informovali také na Událostech247. Je proto s podivem, že čeští spotřebitelé jsou prý s cenami, které operátorům platí za mobilní služby, většinově spokojeni. Vyplývá to z průzkumu slovenské poradenské firmy IstroAnalytica Advisory, který si u ní zadal Český telekomunikační úřad. Probíhal loni v létě a odpovídalo v něm 1500 respondentů, výlučně z řad spotřebitelů.

Velký mobilní operátor zdražuje, oznámí to pouhou SMS zprávou. Jestli chtějí lidé ušetřit, musí se o to postarat sami

To, že ceny, zejména neomezených balíčků, klesly, uvedl pro web Seznam Zprávy také předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu Marek Ebert. „To neznamená, že by byly účty za telefon úplně v pořádku. V poslední době ale situace trošku směřuje k lepší pozici,“ uvedl Bert pro web. Zlevnily zejména balíčky s velkým objemem dat. Ještě v roce 2022 končilo Česko v cenách mobilních služeb z celé evropské sedmadvacítky na posledním místě.

Co udělat, abyste za mobilní tarif platili méně

Za pozitivním vnímáním cen mobilních služeb u respondentů jsou podle Eberta dva důvody. Každý desátý respondent podle průzkumu totiž neplatí za mobilní služby ceníkové, ale „podpultové“ ceny. Sleva často přesáhla i 30 procent. „Je to poměrně velká část trhu nebo těch zákazníků, která využije nějakou takovouhle nabídku při vyjednávání o tom, že by chtěli odejít, nebo když jim končí kontrakt,“ uvedl dále pro SeznamZprávy.

iZdroj fotografie: Jiří Klimenský pro Události247
S podpultovým tarifem se dají ročně ušetřit i tisíce korun

Je totiž docela zásadní rozdíl mezi cenami, které operátor oficiálně nabízí a jsou vidět v jeho propagačních materiálech, a těmi, které si zákazník dohodne při osobním jednání. Podstatná část zákazníků tak platí neoficiální ceny. Díky tomu se dají ušetřit až tisíce korun ročně. Zlevnění přinesl podle Marka Eberta i rozmach virtuálních operátorů. Lepší ceny a služby u nich našel každý desátý člověk. „Využívám tarifu z práce, takže platím za neomezené SMS, volání a 5 GB dat 350 Kč,“ řekla Událostem247 paní Hanka z Přelouče.

Kolik platíte za mobilní tarif vy? Podělte se to s námi v komentářích dole pod článkem

Diskuze Vstoupit do diskuze
118 lidí právě čte
Martin Dvořák
Autor článku

Martin Dvořák

Zkušený sloupkař, který od roku 2015 působil v zájmových časopisech. V zpravodajství Událostí247 se nyní snažím čtenářům přiblížit domácí témata, která se jich přímo dotýkají.

Zobrazit další články