NÁZOR: Chudák Barbie? Já cítím lítost vůči Ryanu Goslingovi a Americe Ferreře, kteří se omlouvají za nominace na Oscara

od Soňa Jiroutová
3 minuty čtení
Film Barbie
Zdroj: Profimedia

Film Barbie rezonuje ve filmovém světě již od chvíle, kdy bylo ohlášeno jeho natáčení. Například Ryan Gosling si vyslechl své, když bylo zveřejněno, že má hrát Kena. Dle některých byl moc starý. Po uvedení do kin rozdělila Barbie lidi na dva tábory: super vs. hrozné. A nyní film rozdělil fanoušky znovu, a to kvůli nominacím na Oscara. Je správné, že herečka Margot Robbie ani režisérka Greta Gerwigová nezískaly nominaci?

Následující text je názorem autorky. 

Že bude film Barbie atakovat i ceny Oscar, dokazovaly nominace na Zlatý glóbus, kdy film obdržel celkem 9 nominací včetně nominace za herecké výkony pro Margot Robbie a Ryana Goslinga.

Nejkontroverznější upozadění nominací

Nakonec si nejvíce cen odneslo drama Oppenheimer a Barbie si odnesla ceny dvě. Tvůrkyně Barbie, Greta Gerwig, s napětím očekávala, kolik nominací získá její film na cenách Oscar.

A jak se dalo očekávat, číslo je opět vysoké: film si vynesl 8 nominací. Paradoxem feministického filmu však je, že ani jedna z nominací není pro Margot Robbie, která ztvárnila Barbie.

Kdo je tedy nominován? Ano, tipujete správně. Je to Ken v podání Ryana Goslinga. Ten obdržel nominaci na cenu pro nejlepšího herce ve vedlejší roli.

Dále byla Barbie nominována za nejlepší adaptovaný scénář, kostýmy a produkční design. Nominace se tak nedočkala ani samotná režisérka. Server Time proto označuje nominace za možná nejkontroverznější upozadění nominací v historii.

Prohlášení Kena

„Jsem nesmírně poctěn, že jsem byl svými kolegy nominován po boku tak pozoruhodných umělců v roce tolika skvělých filmů. A nikdy jsem si nemyslel, že to řeknu, ale jsem také neuvěřitelně poctěn a hrdý na to, že jsem ztvárnil plastovou panenku jménem Ken,“ začíná své prohlášení Ryan Gosling.

„Ale není Kena bez Barbie a neexistuje žádný film o Barbie bez Grety Gerwigové a Margot Robbie, dvou lidí, kteří jsou nejvíce zodpovědní za tento historický, celosvětově oslavovaný film,“ pokračuje.

Z celého hercova vyjádření je zřejmé, že jsou jeho pocity rozporuplné, protože z jedné strany má jistě z nominace radost, ale ze strany druhé mu to přijde neférové vzhledem k jeho kolegyním.

„Říct, že jsem zklamaný, že nejsou nominovány ve svých příslušných kategoriích, by bylo podcenění,“ zakončuje Gosling vyjádření.

Co na to další?

Své rozladění popsala i America Ferrera, která získala nominaci na nejlepší herečku ve vedlejší roli.

„Vytvořit tento svět a vzít něco, co pro většinu lidí nemělo vlastní hodnotu, a učinit z toho globální fenomén. Je to zklamání, že ji nevidím na tom seznamu,“ uvedla na adresu režisérky pro server Variety a dodala, že se cítí za nominaci poctěna.

„Nominace Kena a ne Barbie se upřímně tak hodí pro film o muži, který objevuje sílu patriarchátu ve skutečném světě,“ napsal dle BBC například jeden z fanoušků.

Je mi jich líto

Hned zpočátku přiznám, že jsem film Barbie viděla a stavím se do řady těch, kteří ho nepovažují za žádný super hit. Nebýt dcery, které se líbily oblečky, tak film vypnu.

Zpočátku se mi jevil vtipný a oživlý svět Barbie mě fascinoval, ale čeho je moc, toho je příliš. Když film přešel do chvíle, kdy se skoro v každé větě objevila nějaká feministická hláška, už jsem skřípala zuby.

Pro mě režisérka zkazila Barbie svět svou potřebou dát světu poselství o utlačovaných ženách. Mohla si vybrat cokoliv jiného, ale ona vzala Barbie, dětství většiny z nás, a udělala z ní obhájkyni žen.

Za mě se tedy režie vůbec nepovedla a nevidím jediný důvod, proč by měla být nominována na Oscara.

Margot byla skvělá. Lepší herečku pro Barbie si snad ani nelze představit. Co se jí týče, tak si nominaci zasloužila, protože svou roli zahrála skvěle. Ale jiné herečky očividně uchvátily více, tak to prostě je.

Kdyby se každý rok každá herečka vztekala, že nedostala nominaci jen proto, že je žena, tak by to Akademie mohla brzy zabalit.

Můj názor je ten, že Akademie udělila nominace těm, kdo si je opravdu zaslouží. America Ferrera a Ryan Gosling byli ve svých rolích skvělí a kvůli nim mě mrzí, že jejich případná výhra ponese pachuť příkoří patriarchálního světa.

Zdroje: Time, BBC, CNN, Variety

Autor: Soňa Jiroutová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články