Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rick Owens a jeho nafukovací holinky pobláznili pařížský týden módy

Rick Owens na pařížském Týdnu módy pro rok 2019. Foto: Myles Kalus Anak Jihem, Wikimedia Commons
Rick Owens na pařížském Týdnu módy pro rok 2019. Foto: Myles Kalus Anak Jihem, Wikimedia Commons

Jako by si obyvatelé hororového ústavu pro choromyslné uspořádali kreativní textilní workshop… Ve vlastním pařížském domě uvedl svou novou kolekci na podzim a zimu 2024 věhlasný módní návrhář Rick Owens. V brutalistických siluetách, kterým vévodily nafukovací gumáky, se ukrývala i citlivost pozorovatele s jemným smyslem pro humor.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Vím, že vypadám nepřívětivě, ale nejsem,“ řekl o sobě v rozhovoru módní návrhář Rick Owens. Stejně jako jeho roky budovaná estetika totiž skutečně i on sám na první pohled vypadá jako temný patron věštící postapokalyptickou dystopii.

„Snažím se ideálně držet stabilních hodnot, usiluji o stálost, pevnost, kontinuitu. A jsem na to hrdý. Líbí se mi být ve světě módy tím, kdo s každou kolekcí všechno neboří, nepřevrací a nepřesycuje příliš mnoha nápady,“ přemítal o své práci před více než rokem pro Esquire.

Sám sobě vlastníkem

A jestli něco Richard Saturnino Owens (ročník 1961) během desítek let v módním byznysu dokázal, pak skutečně vytvořit si rozpoznatelný rukopis a styl, který drží kontinuitu. A není to nuda, jeho přehlídky jsou vždycky událost a jeho kolekce nabízejí prostor pro nové fantazie – a nejinak je to i s tou pánskou na podzim a zimu 2024.

Na rozdíl od jiných módních domů a tvůrců nespoléhá Rick Owens na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Móda

Punčák

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější