Temelín neplánovaně odpojil druhý blok, energetici opraví těsnění v nejaderné části elektrárny

Jaderná elektrárna Temelín ve středu ráno neplánovaně odpojila druhý výrobní blok od přenosové sítě. Energetici musí opravit těsnění ve vnitřním okruhu chlazení generátoru. Je to v nejaderné části elektrárny. Jde o provozní záležitost, nemá vliv na okolí ani na odběratele. Práce by neměly trvat déle než několik dnů. Vyměnit chladič není možné za plného provozu, informoval vedoucí jaderné komunikace ČEZu Petr Šuleř. Je to první neplánovaná odstávka Temelína od roku 2019, dodal.

Vedení elektrárny rozhodlo, že postupně sníží výkon a odpojí druhý blok od přenosové sítě. „Může být špatné čidlo, ale spíš předpokládáme netěsnost,“ sdělil Šuleř. Kontrola a případná výměna některého z chladičů není možná za plného provozu. Primárního okruhu se práce nedotknou, stejně jako prvního výrobního bloku, který běží na sto procent. Odběratelů se krátkodobé odpojení bloku také nedotkne, náhradu zajistí ČEZ z jiných energetických zdrojů.

Turbosoustrojí v Temelíně jsou největší v Česku. Každý výrobní blok má jeden vysokotlaký a tři nízkotlaké díly turbíny, na něž přímo navazuje elektrický generátor s maximálním možným výkonem 1125 megawatt. „Slouží k přeměně tepelné energie na elektrickou a prostřednictvím takzvaných odběrů dodává páru do tepelných výměníků,“ vysvětlil Šuleř. Spolehlivost temelínské elektrárny je v posledních letech 99,5 procenta, což je ve srovnání s ostatními energetickými zdroji vysoce nadprůměrné, doplnil.

Temelín je největším výrobcem elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. Loni vyprodukoval 16,1 terawatthodiny (TWh) elektřiny, letos zatím od začátku roku 3,04 TWh.