Dnes Neděle - polojasno 25°C
Zítra Pondělí - polojasno 25°C
Neděle 28. 4. 2024
Svátek má Vlastislav
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Společnost innogy loni instalovala tisícovku fotovoltaik
Solární panely. Ilustrační foto: innogy

Společnost innogy loni instalovala tisícovku fotovoltaik

Tuzemský trh s fotovoltaikou se v loňském roce opět velmi dynamicky vyvíjel, a především stále ještě absorboval exponenciální růst poptávky z období energetické krize. Přehřátý trh si bohužel vybral svou daň a po krachu několika instalačních firem se tisíce zákazníků ocitly v nejistotě a bez objednané solární elektrárny. Oproti tomu finančně silní a spolehliví dodavatelé si upevňovali pozici na trhu. V roce 2023 innogy předala svým zákazníkům do provozu bezmála tisícovku fotovoltaik.

„Loňský rok byl charakteristický především tím, že se dodělávaly zakázky z předchozího roku. To se projevilo v obrovských nárůstech připojených elektráren, které za rok 2023 reportují električtí distributoři. Už v průběhu roku se však situace na trhu dramaticky změnila. Silná poptávka tažená především obavami o energetickou bezpečnost se už vyčerpala a trh se vrací do normálu,“ vysvětluje dění na trhu jednatel innogy Energo Pavel Špaček.

Celkem innogy v loňském roce dodala svým zákazníkům bezmála tisícovku fotovoltaických systémů, což je o čtvrtinu více než v roce 2022. Typická instalace od innogy pro rodinný dům se skládá z 16–18 panelů o celkovém výkonu 7–8 kWp a baterie s kapacitou 10 kWh.

„Díky uvolnění bezlicenčního provozu elektráren do 50 kWp také nově roste zájem různých podnikatelů a menších podniků o instalace s výkonem 30 až 40 kWp,“ říká Pavel Matoušek manažer instalačních služeb z innogy Energo.

V letošním roce mohou zájemci o čistou elektřinu z vlastní střechy těžit z klesajících cen a kratších dodacích lhůt. Fotovoltaickou elektrárnu nyní oproti loňsku pořídí levněji a bez čekání.

„Díky nižší poptávce výrazně klesly ceny fotovoltaických panelů a meziročně se na minimum zkrátily také dodací lhůty. Aktuálně montujeme elektrárny do tří měsíců od objednávky a do šesti měsíců už je fotovoltaika připojená do sítě a zákazník má vyřízenou a vyplacenou dotaci,“ popisuje Matoušek.

K nižší ceně za celou elektrárnu pomůže také snížená sazba DPH od začátku roku. „Jako férový dodavatel si tyto peníze nenecháváme a promítáme je do cen zákazníkům. Snížení DPH u nás navíc pocítí nejen noví zákazníci. DPH totiž přepočítáme a cenu snížíme i zákazníkům, kteří uzavřeli smlouvu ještě vloni a elektrárnu jim budeme předávat letos. V ceně běžných sestav to představuje zlevnění o 12–20 tisíc korun,“ dodává Pavel Špaček.


Autor: puc

Fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT si zvolila děkana

25. dubna 2024 v 06:17

Akademický senát Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT zvolil 23. dubna kandidáta na děkana FBMI. V tajném hlasování byl jednomyslně zvolen na funkční období 2024–2028 staronový děkan FBMI prof. MUDr. Jozef Rosina, Ph.D., MBA.

Hledáte práci? Praha 4 ji nabízí na radnici i ve školách a školkách

22. dubna 2024 v 10:42

Radnice hledá zaměstnance na úřad MČ Praha 4, tak i ve zřizovaných školách a mateřských školách.

Společnost pro rozvoj veřejného osvětlení pořádala v Praze konferenci

21. dubna 2024 v 09:10

V kongresovém Top Hotelu Praha se ve dnech 18. a 19. dubna konala 62. konference Společnosti pro rozvoj veřejného osvětlení. Tématem akce bylo ekologické, hospodárné a bezpečné veřejné osvětlení. Generálním partnerem konference byla městská společnost Technologie hlavního města Prahy. „Děkujeme za...

innogy: Oslava myšlenek a nápadů, které mění svět k lepšímu

19. dubna 2024 v 16:43

Světový den kreativity a inovací, který připadá na 21. dubna, byl založen s cílem podpořit kreativní myšlení a inovace ve všech aspektech lidského rozvoje. Původně šlo o reakci Marci Segalové na článek o kreativní krizi v Kanadě v roce 2001.

Národní centrum Stavebnictví 4.0 se opět představí na Stavebním veletrhu

14. dubna 2024 v 18:57

Národní centrum Stavebnictví 4.0 se již podruhé představí na Stavebním veletrhu a Festivalu architektury, který se letos uskuteční ve dnech 24.–27. dubna 2024 na brněnském výstavišti. Organizuje zde stavební hackathon na téma dostupné bydlení i diskuse s influencery, kteří se věnují rozdílným...

Další články
Nahoru