Masopust: Tipy na masopustní průvody v Česku. Kdy a proč slavíme masopust?

masopust

Co si představujete pod slovem masopust? Veselí, průvod masopustních maškar, horké koblihy, ale také slivovičku, medvěda a Laufra? Proč vůbec slavíme masopust? Na to se podíváme v dnešním článku. A přineseme  tipy na osvědčené slavnosti v různých místech Česka.

Přichází  masopust

Masopustní období začíná po svátku Tří králů a má pevné datum. Končí před Popeleční středou, přesně 40 dnů do Velikonoc.  A od té doby nastává čtyřicetidenní půst. Ale než k němu dojde, máme tu dlouhé období, kdy se lidé veselí.

masopust
Masopust: Foto Oldřich Veselý

Masopust: Jak a proč vznikla tato tradice?

Tradice slavnosti vznikla již v předkřesťanských slovanských dobách jako oslava konce zimy. Masopust čili fašank, ostatky anebo voračky je dlouhé období mezi dvěma postními dobami: Vánocemi a Velikonocemi. Rozverným masopustním průvodem a bohatou hostinou si naši předci zpříjemňovali dlouhé zimní období. Pojídají všelijaké dobroty, jež hojně zapíjejí kořalkou. Bylo potřeba se najíst hodně, protože poté následuje čtyřicetidenní půst.

Maso-pust, opuštění masa

Pradědové věděli, kdy zasít, kdy sklidit a kdy dát tělu odpočinek. A ten přichází právě s obdobím půstu. Půst se vyznačuje střídmostí, kdy zabijačkové dobroty nahrazuje strava bez masa. Hospodyně přináší na stůl skromné jídlo jako například kroupy, hrách, brambory. Půst je obdobím rozjímání, zklidnění a očištění se od hříchů.

Postní období začíná na Popeleční středu 14.2.2024 a končí na Zelený čtvrtek 28.3.2024

Poté následuje Velký pátek. Mimochodem se vypočte podle lunárního kalendáře. Připadá na pátek před nedělí, která následuje po prvním jarním úplňku. Pro křesťany je Velký pátek významným, a zároveň postním dnem. Dle Bible byl totiž pátek dnem, kdy ukřižovali Ježíše Krista.

Tipy na masopustní veselice

Vychutnejte si masopustní veselí na Malé Straně a na Hradčanech

V sobotu 10. února 2024 bude v Praze veselo. Pokud toužíte po masopustním průvodu, a zároveň strávit příjemné chvíle na Malé Straně a Hradčanech, pak zamiřte k hostinci U Černého vola. Ve 13 hodin je zde sraz masek. Jde se za doprovodu živé hudby přes Malou Stranu na Kampu.  Čekají vás tam zabijačkové dobroty, slivovice, svařák a mnoho dalších pochutin.

Masopust
Masopust: Foto Taťana Veselá

29. ročník Žižkovského masopustu Praha

Dne 11. února 2024 od 13 hodin se můžete zúčastnit na Kostnickém náměstí nejstarší akce svého druhu v Praze. Jsou připraveny doprovodné akce pro děti i dospělé. Do průvodu se můžete řadit od 15.30 hod. Poté průvod maškar vyrazí z Kostnického náměstí okolo radnice. Skončí před Atriem na Žižkově.

Masopust
Masopust: Foto Taťana Veselá

Skanzen v Kouřimi nabídne postní jídla

V neděli 11. února 2024 od 10 hod. do 16 hod. si užijete masopust jako za starých časů. Těšit se můžete na tradiční masky a ukázky starých masopustních zvyků. Nicméně k tradičním masopustním oslavám patří i zabijačka. Ochutnáte také likéry z Kutnohorské palírny.

Chybět nebudou ani koblížky smažené podle starých kuchařských knih. Horké koblihy byly oblíbenou masopustní dobrotou, protože pěkně zahřály nejen žaludek, ale i zmrzlé ruce. Zúčastnit se můžete i praktického kurzu přípravy tradičních pokrmů.

Masopust koblihy
Masopust: Foto Taťana Veselá

Masopust na Šrámkově statku v Pileticích ve východních Čechách

Šrámkův statek je památkově chráněným areálem. V této nádherné roubence se 11.2. 2024  od 10 hod. do 16 hod. dozvíte o masopustních venkovských zvycích. Uvidíte ukázky bourání prasátka a tetička Apolenka usmaží výtečné boží milosti. Naopak tetička Kateřinka předvede výrobu tradičních masek z papíru. Následně řezbář Karel dá nahlédnout do krásy svého řemesla.

Postupně na dvorku vypukne masopustní hodokvas. Mistři řezníci podají komentář k bourání prasátka. Zároveň připraví zabijačkovou polévku, guláš, tlačenku, jelítka, prejt, ovar i křupavé škvarečky. Na zapití bude nachystané pivečko, groček i medovina. Děti si budou moci osedlat oslíka. Anebo se svézt na dřevěném kolotoči, či zhlédnout pohádku. Nebude chybět ani řemeslný trh s nabídkou rukodílných výrobků a tradičních dobrot.

Veselý a rozjařený masopust v Okrouhlé u Nového Boru

Na sobotu 10.2.2024 je naplánován v 9.30 hod sraz masek před Hospůdkou Okrouhlá. Následně Žid požádá starostu obce o povolení. Na to starosta předá Židovi symbolický klíč od obce a masopustní rej může vypuknout. Průvod maškar doprovázený potulnými muzikanty se za zpěvu a dovádění vydává na obchůzku obcí.

Masopust-Okrouhlá-u-Nového-Boru
Masopust v Okrouhlé: Foto Taťana Veselá

U stavení Žid popřeje hospodyni hojný rok. Medvěd ji protočí v kole, čímž stvrdí její plodnost. Pravá masopustní veselice ovšem pokračuje i po skončení průvodu, a to na sále místního obecního úřadu. Hoduje se a tančí až do rána bílého. Nechybí ani zabijačkové dobroty, které k Masopustu patří. Masky mají dokonce i jitrničku a gulášek zdarma!

Pokud máte další tipy na zajímavé masopustní veselice, můžete nám je zanechat v komentářích. Děkujeme.

Náhledové foto: Taťana Veselá

Zdroje: Autor, kudyznudy.cz, calendar.center.cz, denik.cz

 

favicon

V Čechách je krásně, tak proč někdy nevyrazit za hranice všedních dnů...?