Z švadleny zpěvačkou

Lucie Bílá se narodila v dubnu 1966 jako Hana Zaňáková ve středočeských Otvovicích. Ačkoliv od raného dětství ráda zpívala, a dokonce navštěvovala Lidovou školu umění, osud s ní měl zprvu jiné plány. 

Lucie se vyučila švadlenou v pražské Triole a jejím první zaměstnáním byla šička košilových límečků. Přesto se odmítala vzdát své vášně – zpěvu. Lucie začala zpívat s metalovou skupinou Rock Automat

Během jednoho ze svých koncertů se setkala se zpěvákem Alešem Brichtou a přijala jeho nabídku stát se zpěvačkou skupiny Arakain. Psala se osmdesátá léta a Lucii se otvírala cesta na výslunní. 

Jako dívka menšího vzrůstu všechny dokonale zastínila výrazným pěveckým projevem. Netrvalo dlouho a její výjimečný talent si vyžádal sólovou cestu. Na sólové dráze Lucii pomohl producent Petr Hannig, který si všiml jejího nadání. 

Právě na jeho doporučení přijala pseudonym Lucie Bílá a zásadním způsobem změnila svůj image. Z drsné provokativní rockerky se změnila v romantickou divu, která oslovovala ctitele středního proudu.

Petr Hanning byl také autorem Luciiných prvních hitů jako Neposlušné tenisky a Horší než kluk. Ve druhé polovině 80. let se už jako ostřílená profesionálka stala pravidelnou součástí televizních pořadů. 

Fenomenální hlas

Přesto, že měla Lucie Bilá dobře rozjetou hudební kariéru, rozhodla se spolupráci s Petrem Hannigem ukončit. Jako důvod později uvedla rozdílnost v názorech. Poznávacím znamením zpěvačky se staly rozmanitost a fenomenální hlas. 

Lucie Bílá na spartakiádě 1985:

Zdroj: Youtube

Lucie Bílá bez námahy procházela různými hudebními žánry a každé album ukazovalo její jedinečný talent a cit pro umění. Bílá však nezanechala nesmazatelnou stopu pouze v hudební oblasti. 

Odjakživa ji lákala prkna, která znamenají svět, tedy divadlo. Netrvalo dlouho a zpěvačka se stala součástí několika kultovních muzikálů, jako jsou Bídníci, Dracula nebo Johanka z Arku. A v každém z nich předvedla mimořádný výkon.

Divadelní svět ji natolik okouzlil, že nakonec založila vlastní divadlo, které nese její jméno, což svědčí o její neutuchající vášni pro divadelní umění. Jedna z inscenací, jež se v jeho sálech hrají, nese název jednoho z jejích hitů, což je dojemná pocta zpěvaččině všestrannému talentu.

Navzdory neutuchajícímu zájmu veřejnosti se Bílá v osobním životě pohybovala s grácií a důstojností, vyhýbala se skandálům a pomluvám a nechávala promlouvat pouze své umění. Na své milostné cestě prošla dvěma manželstvími, ale pravé štěstí našla až v objetí mladšího partnera a samozřejmě milovaného syna.

Jméno Lucie Bílé se stalo synonymem úspěchu a talentu a zpěvačka získala řadu ocenění včetně prestižních cen Zlatý slavík, což svědčí o jejím trvalém vlivu na českou hudbu. Její melodický hlas nepřestává uchvacovat posluchače a její nezdolný duch inspiruje další generace. 

Lucie Bílá na spartakiádě v roce 1985:

Zdroje: zena.aktualne.cz, www.frekvence1.cz, www.frekvence1.cz