Za řízení s telefonem v ruce pokuta až 3500 korun. Novela zákona zpřísňuje některé tresty

31. leden 2024

Začala platit novela zákona o silniční dopravě. Přináší vyšší tresty v kategorii zásadních přestupků a řadu dalších změn. Rozebírá je pořad Přímá řeč, jehož hosty jsou vedoucí odboru služby dopravní policie Jiří Ondruška a krajský koordinátor BESIPu Václav Kovář.

Vyšší postih než dosud hrozí například za telefonování za volantem. Novela pamatuje na držení hovorového zařízení, jak to nazývá legislativa. „V minulosti bylo možné uložit na místě blokovou pokutu do tisíce korun a dva trestné body. V současné době hranice začíná na 2500 korunách a končí na 3500 korunách a k tomu jsou čtyři body,“ potvrzuje Jiří Ondruška.

Jiří Ondruška (vlevo) a Václav Kovář při vysílání Přímé řeči

Jedna z dopravních nehod, ke kterým došlo v posledních dnech na jihu Čech, byla způsobena nesprávným předjíždění v místě, kde to není dovoleno. Právě v oblasti postihů za přestupky v dopravě přináší novela zákona mnoho změn.

„Dá se říci, že dříve byly některé vyjmenované závažnější přestupky a pak ty ostatní. V novele má každý závažný přestupek svou samostatnou skutkovou podstatu a je jednoznačně uvedena výše sazby za konkrétní přestupek,“ doplňuje Jiří Ondruška.

Prevenci se věnuje oddělení ministerstva dopravy BESIP, jehož krajským koordinátorem je Václav Kovář. „Snažíme se do prevence vkládat nová témata a také se zaměřovat na mladé řidiče. Novela přináší i takzvaný řidičák na zkoušku už od sedmnácti let, takže i ona v podstatě míří na to, abychom více ovlivňovali vstup mladého řidiče do provozu,“ říká.

Celý pořad Přímá řeč o novinkách pro řidiče si poslechněte online. Připravil Zdeněk Zajíček.

Spustit audio

Související