Sklárna z obce Strání na česko-slovenské hranici se skoro devadesátkou zaměstnanců po téměř 230 letech fungování skončí – tak to ještě před pár týdny vypadalo. Jenže přišla nečekaná záchrana.

„Zjevil se někdo, kdo si to zítra koupí. Tedy převezme. Jsou to hrdinové,“ sdělil 30. ledna Forbesu Lubomír Cerva, dnes už bývalý majitel sklárny, která se v posledních letech nemohla vymanit z provozní ztráty. Ta v roce 2020 dosáhla na necelých 24 milionů, o rok později 8,4 milionu a předloni pak na téměř 29 milionů korun. 

„Měsíčně vznikala díra plus minus dva a půl milionu, které jsem tam nosil, aby firma jela. A to už nejde takhle dělat dál,“ řekl Cerva Forbesu v půlce prosince, když oznámil, že hodlá sklárnu zavřít. Celkově svou osobní ztrátu v souvislosti se sklárnou odhadl až na sto milionů korun. Nicméně přišla pomoc v podobě regionální rodinné firmy.

„Není to žádné vítězství. Částka, která ke mně za sklárnu přijde, je zlomkem toho, co jsem tam nechal. Víc bych to nekonkretizoval,“ odpověděl Cerva na otázku, jaká byla cena transakce s dodatkem, že je především rád, že to není on, kdo sklárnu s takovou historií zavřel. „Jsem šťastný, že to pokračuje dál a že skoro čtrnáct let práce, kterou jsem tam odvedl, nepřišlo vniveč,“ dodal odcházející šéf.

Sklárnu zaměřenou na ruční výrobu foukaného skla tak o posledním lednovém dni přebírá hodonínský rodinný holding AF Group, v jehož čele stojí Jozef Anovčín. AF Group má základy ve stavebnictví a developmentu a zahrnuje pětadvacet firem s bezmála čtyřmi stovkami zaměstnanců. V portfoliu ale holdingu nechybějí ani regionální minipivovary nebo relaxační resorty na jižní Moravě.

Zázrak
Vydání Forbesu Zázrak

Nový majitel sklárny podle generálního ředitele podniku Marka Mikláše zachová ruční výrobu skla, byť zpočátku v omezeném rozsahu. Většina zaměstnanců dostala koncem loňského roku výpovědi, část z nich však nakonec v podniku zůstane.

„Původně ve sklárně pracovalo okolo devadesáti zaměstnanců, nyní to bude zhruba padesátka,“ uvedl Mikláš, který i po změně vlastníka zůstane jejím generálním ředitelem. Sám Anovčín pak považuje koupi sklárny za jednu z mimořádných příležitostí k uchování tradičního řemesla.

„Je proslulé po celém světě, zároveň je sklárna silně spjatá s naším regionem a je tu vnímána jako tradiční a dlouholetý zaměstnavatel,“ konstatuje k akvizici podnikatel, který se na řízení firmy bude podílet s Dušanem Svobodou ze společnosti MHS Partners.

„Doufám, že naše možná trochu idealistické představy se nám podaří přetavit do dlouhodobě udržitelného rozvoje sklárny,“ dodává Svoboda. Že na budoucnosti záleží i zákazníkům, naznačují i nezvykle velké nákupy na e-shopu v posledních týdnech.

„Nárůst jsme viděli od chvíle, kdy se prosáklo, že budeme končit, což bylo někdy v prosinci. Jenže pak měl přijít tradičně prodejně slabý leden, kdy tržby bývaly téměř nulové. Teď jsme ale denně prodávali zboží za osmdesát tisíc korun. Spousta lidí nás chtěla nákupem podpořit. Bylo to opravdu dojemné. Budu věřit, že zájem zákazníků ani teď nepoleví,“ říká Cerva.

Výroba tak jede dá. Aktuálně skláři z pece vynesli osm tavicích pánví. „Ve čtvrtek proběhne oprava pracovních otvorů a celé pece jako takové a v pátek bude vneseno osm nových tavicích pánví, které se následně dotemperují. První tavba skla je naplánovaná na tuto neděli,“ uvádí Mikláš.

Slavnostní opětovné spuštění výroby, už pod novým majitelem, proběhne v pondělí dopoledne.