​Průmyslový development bude charakterizovat udržitelnost, silná poptávka ze sektoru automotive a rozvoj regionů

​Průmyslový development bude charakterizovat udržitelnost, silná poptávka ze sektoru automotive a rozvoj regionů

1.2. - Developerská společnost Panattoni dokončila v loňském roce přes 210 000 metrů čtverečních průmyslových ploch, ve výstavbě má aktuálně navíc téměř 386 500 metrů čtverečních. V obou parametrech je na prvním místě mezi všemi průmyslovými developery v Česku. Mezi nové nájemce dokončených Panattoni parků se zařadily přední společnosti jako Jungheinrich, Shipmonk, Shape Corp. nebo Panasonic. Do svého portfolia Panattoni připsala tři projekty s hodnocením na nejvyšší úrovni Outstanding dle přísné mezinárodní certifikace udržitelnosti BREEAM New Construction, čímž upevnila svoji pozici lídra udržitelné průmyslové výstavby v Česku. Téma udržitelnosti bude vládnout i dalším rokům průmyslového rozvoje.

Společnost Panattoni má v portfoliu už 1 700 000 metrů čtverečních vystavěných ploch. Kvalitou svých lokalit se jí dlouhodobě daří nacházet nájemce pro své projekty již v průběhu procesu povolování nebo ještě před dokončením projektů. V roce 2024 budou do užívání předány nové a na míru stavěné prostory o velikosti 94 000 metrů čtverečních pro renomované společnosti Hanon, Goodyear nebo VAFO.

„Ačkoli došlo k mírnému ochlazení trhu, mohu s potěšením říct, že nájemní smlouvy se nám daří uzavírat ještě během procesu přípravy nebo výstavby. V loňském roce jsme uzavřeli šest nových smluv s budoucími nájemci rozlohou odpovídající 173 000 metrů čtverečních. Pokud přičteme i plochu nových nájemců ve stávajících halách, dostáváme se na úroveň téměř 200 000 metrů čtverečních. Mám radost, že máme na kontě i dvě největší transakce za poslední čtvrtletí – 30 000 čtverečních metrů v Panattoni Parku Karlovy Vary jsme pronajali společnosti WACKER a zatím nezveřejněnému nájemci pak 27 000 metrů v Panattoni Parku Ostrov South. Kvůli nízké míře neobsazenosti a omezeným možnostem výstavby očekáváme i v následujících letech vysokou poptávku po projektech, které jsou aspoň v pokročilém procesu povolování,“ říká Pavel Sovička, generální ředitel Panattoni pro ČR a Slovensko.

Celková plocha moderních průmyslových prostor určených k pronájmu v České republice dosáhla na přelomu roku 11,70 milionu čtverečních metrů. Po rychlém růstu v posledních letech došlo ke stabilizaci cen nájemného. Ve čtvrtém kvartálu roku 2023 nepatrně vzrostla míra neobsazenosti, stále je ale na nízké úrovni, a to 1,75 %. Vzhledem k omezeným možnostem výstavby v Česku by nemělo dojít v nejbližších letech k zásadní změně, což podporuje pokles výstavby o 30 %.

„V současné době pozorujeme silnou poptávku po výrobních prostorách především ze sektoru automotive. Velký zájem vnímáme konkrétně v segmentu zaměřujícím se na výrobu komponentů pro elektromobily. Naopak stále nedošlo k oživení v segmentu e-commerce, logistiky a distribuce. Ale i přesto se některé společnosti dívají po nových prostorech, ve kterých by mohly konsolidovat a automatizovat své sklady,“ doplňuje Jiří Zita, ředitel komerčního oddělení, Panattoni.

Nájemci chtějí udržitelná řešení

Pozici lídra udržitelné průmyslové výstavby Panattoni upevnila třemi projekty s nejvyšší úrovní hodnocení dle přísné mezinárodní certifikace BREEAM New Construction. Na stupeň Outstanding dosáhla nová hala Panattoni Parku Stříbro. Dalším úspěchem společnosti Panattoni se stal projekt robotického distribučního centra Amazon v Panattoni Parku Kojetín. Chebská hala pro online prodejce náhradních dílů pro automobily AUTODOC pak navíc získala rekordní skóre, a je tak v současnosti nejudržitelnější průmyslovou budovou na světě dle této prestižní certifikace. Panattoni se také specializuje na výstavbu na místě bývalých brownfieldů. Výstavba na místech s průmyslovou tradicí dává z pohledu udržitelnosti velký smysl. Kromě likvidace staré ekologické zátěže takové projekty znovuoživují mrtvé lokality a využívají zavedenou infrastrukturu. Celkem už developer zrealizoval nebo má ve výstavbě 494 000 metrů čtverečních ploch na bývalých brownfieldech.

„Celý sektor průmyslového developmentu v Česku je ve srovnání s regionem střední Evropy velmi udržitelný. Díky tomu jsme stále zajímavou lokalitou pro investice firem, které mají jasně definované své cíle v této oblasti. Doufáme, že česká legislativa letos dožene manko ohledně komunitní energetiky. Těšíme se, že i u nás bychom mohli zapojovat například naše solární elektrárny do těchto projektů a být ještě lepšími sousedy v lokalitách, kde působíme. Stejně jako to děláme v západní Evropě,“ komentuje Pavel Sovička.

Průmysl přináší šanci pro opomenuté regiony

Velký průmyslový rozvoj zažívají regiony, které byly dříve opomenuté. V Moravskoslezském kraji se například začínají realizovat projekty z Fondu pro spravedlivou transformaci. „I my jsme zde velmi aktivní, chystáme například rozsáhlou zónu na brownfieldu u bývalého dolu Barbora. Věřím, že pokračování modernizace průmyslu zabrání odlivu mladých lidí a zvýší životní úroveň v tomto regionu,“ říká Matěj Hejma, Regional Development Director, Panattoni. „Díky blízkosti Německa a vstřícnosti samospráv vidíme velký potenciál v Karlovarském kraji, respektive v celém západním pohraničí. Ostatně jsme zde velmi aktivní a mám radost, že pomáháme ekonomické transformaci tohoto území, které bylo dlouhou dobu opomíjené. Infrastruktura, kterou jsme pro podniky společně s krajem a městy připravili, se přetavila i do čísel – naši nájemci jsou jedněmi z největších zaměstnavatelů v celém regionu,“ doplňuje Klára Sobotková, Regional Development Director, Panattoni.

Příklad rozvoje bývalé průmyslové lokality ale najdeme i poblíž Prahy. Společnost Panattoni chystá rozsáhlý Panattoni Business Park Kladno na území brownfieldu po bývalých hutích Poldi. „Dvě chystané haly budou mít celkovou plochu 90 000 metrů čtverečních, v současné době probíhají jednání s velmi zajímavými potenciálními nájemci. Park v etablované průmyslové zóně nabídne prostor pro sofistikovaná robotizovaná řešení a nové formy automatizace. Velkou výhodou je blízká elektrárna, která dokáže zajistit nadstandardně vysoký příkon elektrické energie v řádech desítek MW. I díky chystané rychlodráze tak možná brzy nastane doba, kdy lidé z Prahy budou jezdit pracovat do Kladna a ne naopak,“ uzavírá Jan Andrejco, Regional Development Director, Panattoni.

(lan)

Foto: Panattoni

spinner