Knopflerova kytara se vydražila za 693 000 liber. Nejméně čtvrtinu celého výtěžku dá hudebník charitě

Kytary frontmana bývalé britské rockové skupiny Dire Straits Marka Knopflera se ve středu v londýnské aukční síní Christie's prodaly za statisíce liber a předčily odhady. Vzácný „Gibson Les Paul Standard“ z roku 1959, který byl považován za vrchol aukce, byl přiklepnut za 693 000 liber, tedy 20,1 milionu korun včetně aukčních poplatků, píše agentura AFP. Podle Christie‘s je to nejvyšší cena, jaká kdy byla za tento model kytary zaplacena.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kytary Marka Knopflera

Částky utržené za Knopflerovy kytary byly sice vysoké, ale zdaleka nepřekonaly dosavadní celosvětové rekordy | Foto: PA Images | Zdroj: Reuters

Čtyřiasedmdesátiletý Knopfler na tuto kytaru hrál během turné Sailing To Philadelphia Tour v roce 2001 a také o sedm let později na turné Kill To Get Crimson Tour. Na zadní straně je kytara odřená od toho, jak ji dosavadní majitel odíral o pásek během vystoupení.

‚Největší záhada v dějinách rokenrolu‘. Hledá se baskytara, kterou Paul McCartney ztratil v roce 1969

Číst článek

Aukční síň odhadovala, že se kytara prodá za nanejvýš 500 000 liber, tedy 14,6 milionu korun.

Dražba začala s dvouhodinovým zpožděním, podle Christie's to zapříčinil nebývalý zájem o aukci. Celkem bylo ve středu na prodej 121 kytar a zesilovačů. Nejméně čtvrtina peněz z aukce připadne charitativním organizacím, například britské pobočce Červeného kříže, oznámil hudebník.

Částky utržené za Knopflerovy kytary byly sice vysoké, ale zdaleka nepřekonaly dosavadní celosvětové rekordy. Kytary amerického zpěváka a frontmana skupiny Nirvana Kurta Cobaina se v posledních letech prodaly za 4,7 a šest milionů dolarů, tedy 108 a 138 milionů korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme