30. března budou předány Ceny Anděl Coca-Cola 2023. V klasice mají šanci Bella Adamova, Jan Bartoš, Lukáš Vondráček i Česká filharmonie

Česká hudební akademie má za sebou první kolo hlasování. Zvolila v něm užší okruh nahrávek, ze kterých v polovině února vzejdou klasické andělské nominace. Takzvaným shortlistům dominuje jméno Viktora Sheena – objevuje se čtyřikrát díky společnému projektu Roadtrip, který natočil s Calinem, a dvakrát za sólovku Planeta opic. Od roku 2018 jsou ceny udělovány rovněž v oboru klasické hudby.

Ceny Anděl Coca-Cola se letos budou konat 30. března v pražském O2 universu a v přímém přenosu je odvysílá ČT1. Večerem provedou hned dva moderátoři, Ivana „Fancy“ Kulhánková a Honza Dědek. Poprvé bude udělen Anděl v nové kategorii Společný projekt, ve které akademie ocení výjimečné spolupráce.

Také letos se dle organizátorů Cen Anděl Coca-Cola tříkolový systém hlasování osvědčil. „Díky přednominacím můžeme upozornit na široké spektrum skvělé hudby, která v  České republice vychází. I letos shortlisty ukazují, že Česká hudební akademie má v hlavních i žánrových kategoriích velmi široký záběr. Figurují zde komerčně úspěšná jména populární hudby i reprezentanti nezávislé a alternativní scény,“ komentuje výsledky prvního kola hlasování předseda rady České hudební akademie Honza Vedral. Díky tříkolovému hlasování a přednominacím teď mají akademici pro druhé kolo hlasování šanci věnovat vybraným nahrávkám skutečně pozorný poslech.

"Prvního kola hlasování se zúčastnilo celkem 413 akademiků, což dokazuje velkou přízeň odborné veřejnosti k Cenám Anděl. Všem akademikům velice děkujeme za jejich hlasy,“ dodává k prvnímu kolu hlasování členka rady České hudební akademie a ředitelka ČNS IFPI Petra Žikovská.

V žánrových kategoriích hlasují specializované žánrové akademie, jejichž garanty jsou stejně jako vloni Vojtěch Tkáč (Alternativa a elektronika), Milan Tesař (Folk, Jazz), Michaela Vostřelová (Klasika), Matěj Kretík (Rap), Petr Adámek (Rock), Roman Juhás (Slovenské album) a Saša Michailidis (Videoklip). Garantem nově ustavené akademie, která rozhoduje v kategorii Společný projekt, je Marek Pros. Jedinou kategorií, o jejímž laureátovi akademici rozhodli už v prvním kole, je již tradičně Síň slávy.

Ceny Anděl uděluje každoročně od roku 1991 hudební akademie. Od roku 1995 se realizují pod záštitou ČNS IFPI a od roku 1997 je symbolizuje soška Anděla se šalmají od sochaře Jaroslava Róny. Titulárním partnerem 33. ročníku Cen Anděl je společnost Coca‐Cola, mediálními partnery Česká televize a Evropa 2. Dalšími partnery ročníku jsou Intergram a OSA. Pořadatelem je od roku 2017 společnost LUFF PRODUCTION.

V oblasti klasické hudby byli za rok 2023 nominováni

Úvodní foto: Ceny Anděl (©Zbyněk Surovec)

Podcast