Hamilton po sezoně skončí v Mercedesu, bude jezdit za Ferrari

foto Ilustrační foto - Velká cena Británie, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Silverstonu, 9. července 2023. Jezdec stáje Mercedes Lewis Hamilton z Británie. 

Londýn - Sedminásobný mistr světa formule 1 Lewis Hamilton po sezoně skončí v Mercedesu a od roku 2025 bude v seriálu závodit za konkurenční Ferrari. Spekulace motoristických médií o chystaném senzačním přestupu dnes potvrdili zástupci obou stájí.

Podle vyjádření Mercedesu aktivoval devětatřicetiletý Hamilton výstupní klauzuli, která mu umožní na konci letošní sezony odejít. Loni prodloužil v týmu smlouvu do roku 2025. "Věděli jsme, že toto partnerství samozřejmě jednou skončí a ten den teď přišel," řekl v oficiálním prohlášení šéf Mercedesu Toto Wolff.

Ferrari, o jehož zájmu o Hamiltonovy služby se mluvilo už delší dobu, následně na sociální síti X oznámilo jeho příchod. Britský pilot se v italské stáji dohodl na víceletém kontraktu.

"Prožil jsem jedenáct fantastických let s tímto týmem a jsem velmi hrdý na to, čeho jsme společně dosáhli," uvedl Hamilton v prohlášení Mercedesu. Rozhodnutí odejít označil za jedno z nejtěžších, jaké kdy musel udělat. "Ale nazrál čas, abych udělal tento krok, a těším se na novou výzvu," dodal.

Rodák ze Stevenage v Mercedesu závodí od roku 2013 a získal s ním šest titulů. Poprvé se stal mistrem světa v roce 2008 v McLarenu.

Od Hamiltonovy porážky v posledním kole finále sezony 2021 v Abú Zabí ale kralují ve formuli 1 Max Verstappen a tým Red Bull. Dříve dominantní Mercedes je nyní jen v jeho stínu a Hamilton už dvě sezony nepoznal radost z vítězství ve Velké ceně, jímž by rozšířil svou rekordní sbírku 103 prvenství.

Ve Ferarri Hamilton nejspíš vytvoří jezdeckou dvojici s Charlesem Leclercem. Monacký pilot minulý týden prodloužil v Maranellu kontrakt. V současnosti je druhým pilotem italského týmu Španěl Carlos Sainz.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je čtvrtek 2. května 2024

Očekáváme v 03:00 14°C

Celá předpověď