Nahlédněte do krásného domu Sáry Saudkové, odkud je nádherný výhled do zeleného údolí. Ostatně, tomuto výhledu je uzpůsoben i celý dům.

Oáza klidu v srdci Prahy

V malebných Hlubočepích, na okraji Prahy, stojí dům, který by mohl být láskou na první pohled pro každého milovníka přírody a umění. Je to domov Sáry Saudkové, české fotografky a spisovatelky, která se svými dětmi – Sárou, Samuelem, Janem a Oskarem – sdílí nejen střechu nad hlavou, ale také prostor pro tvůrčí vyjádření a rodinný život. Dům procházel a stále prochází různými proměnami podle potřeb rodiny. Tím, jak děti dorůstají, mění se jeho dispozice, přistavuje se, přemísťuje se nábytek, je to takový živý organismus," řekla Saudková v jednom z rozhovorů.

O svém psaní hovoří Sára Saudková například v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Interiér plný života a zeleně

Interiér domu je příkladem dokonalé symbiózy mezi přírodními prvky a lidskou přítomností. Zelená barva, která je v domě všudypřítomná, nejen že odráží Saudkové lásku k přírodě, ale také působí uklidňujícím dojmem a podporuje pocity pohody a odpočinku. Nejpříjemnějším místem domu je velká kuchyň v barevné kombinaci zelená - krémová.

I zahrada domu poukazuje na Saudkové filozofii a její přístup k životu. „Zahrada by měla být divoká, jen nepatrně řízená,“ říká Sára Saudková. „Ono by to vypadalo divně, kdybych si tady budovala záhonky a pravidelné chodníčky. Brrr!“ Její slova vystihují atmosféru zahrady, kde se cestičky proplétají přirozeným terénem a vytvářejí pocit spontánní krásy a divokosti.

Sára Saudková: Život ve znamení umění

Sára Saudková, která se narodila v Zábřehu na Moravě a vystudovala Vysokou školu ekonomickou v Praze, se setkala s dílem svého pozdějšího manžela, Jana Saudka již během svých studií, což ji inspirovalo k vlastní tvorbě. „Tehdy jsem za ním přišla s přáním podat mu ruku a poděkovat. No a já přišla a už jsem zůstala,“ vzpomíná na začátek jejich společné cesty. Ještě si ale připomeňme, že své čtyři děti má Sára s Janovým synem, Samuelem… A právě pro spletité vztahy v rodině se Sára objevovala často v médiích. Za zmínku přitom neméně stojí její tvorba.

Její umělecká tvorba, stejně jako její rodinný život, se odvíjí od prostoru, který je pro ni zároveň studiem a útočištěm. Její akty a inscenované fotografie jsou oceňované pro jejich intimní atmosféru a emotivní náboj, což je umocněno harmonickým prostředím jejího domova.

Na rozhovor o Sářině životě se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Domov, který je portrétem jeho majitelky

Dům Sáry Saudkové je víc než jen obydlím, je to místo, které dokonale reflektuje životní hodnoty, umělecký cit a rodinnou atmosféru své majitelky. Každý pokoj, každý kus nábytku a každý vybraný odstín mluví o Saudkové osobní cestě a jejím přístupu k životu. Tento domov je nejen místem setkání pro její rodinu, ale také studiem, kde vznikají její umělecká díla a útočištěm, které poskytuje klid a pohodu v rušném světě. 

Jak se líbí vám, chtěli byste na takovém místě bydlet?

Zdroje: living.iprima.cz, www.extra.cz, cs.wikipedia.org/Sá1ra_Saudková, www.expres.cz, www.prahain.cz