Menu
Přihlásit se

Údaje o hospitalizacích a úmrtích lidí očkovaných novou vakcínou Comirnaty XBB 1.5 si vyžádal server Mainstream. Na tato data použil stejný výpočet, kterým dříve propagátoři plošné vakcinace dokazovali, jak jsou vakcíny účinné. A zjistil, že tentýž výpočet dnes dokazuje pravý opak.

Angelika Bazalová
Publikováno 01/02/2024
Doba čtení 5 min.
Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) dostal dvě včeličky. Do každého ramínka jednu. Občanům doporučuje to samé.

Na začátku poslední covidové sezóny, tedy vloni na podzim, slíbil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek  lidem, že se hospitalizacím a těžkým průběhům nemoci Covid-19 vyhnou, pokud se nechají očkovat nejnovější dostupnou verzí vakcíny proti covidu, jež nese označení Comirnaty XBB 1.5. A sám si hned nechal před kamerami vakcínu aplikovat.  Uplynulo několik měsíců, epidemie je v plném proudu, v nemocnicích leží a umírají pacienti s covidem a média dokola opakují mantru o tom, že vakcíny chrání. 

“V nemocnicích leží desítky lidí s těžkým průběhem covidu. Ministerstvo zdravotnictví varuje, že takových lidí bude dál přibývat,” oznámila z obrazovky před pár dny moderátorka Událostí České televize. “Zrovna včera nám tady jedna pacientka zemřela,” pokračuje v reportáži z českých nemocnic David Havel, přednosta plicní kliniky FN Plzeň. A hned dodává “povinný” dovětek o tom, že s covidem umírají zejména neočkovaní pacienti. A už se na obrazovce objevuje šéf Úřadu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek, který apeluje, aby lidé předcházeli  těžkým průběhům nemoci očkováním.

Další dávky jsou smotány v jednom sloupci

Mainstream se tedy chtěl podívat na data ÚZIS, zda jsou slova Ladislava Duška  o ochranném účinku nové verze vakcíny podložena čísly. Ale ouha! Statistiky zveřejněné na stránkách ministerstva zdravotnictví (příloha 04) neuvádějí, jak jsou na tom lidé očkovaní právě tou nejnovější vakcínou Comirnaty XBB 1.5!  

Všechny dávky aplikované po druhém boosteru jsou skryty ve sloupci dokončené očkování s druhou posilovací dávkou. Z veřejných dat tak lze vyčíst, kolik lidi s jednou, dvěma a třemi dávkami zemřelo či právě leží s covidem v nemocnici, ale všechny další dávky jsou už smotány dohromady do jediného sloupce, takže  o lidech, kteří na podzim uposlechli výzvu ministra Válka, neříkají statistiky vůbec nic. Už to samo o sobě je divné. Pokud ÚZIS systematicky nesleduje stav lidí po podzimním očkování, jak může Ladislav Dušek v televizi cokoliv o účincích vakcín tvrdit? 

“Na můj dotaz, proč reporty nejsou aktualizované, mi napsali, že by museli udělat složitou a časově náročnou úpravu aplikace, která je vytváří. Prý jde o relativně malý počet osob, kterých se tato data týkají, a mají jiné priority. To je ovšem bizarní vysvětlení, protože očkovaných pátou dávkou je plná třetina očkovaných čtvrtou dávkou. Jednoznačně se tím dopouštějí zkreslování dat,” říká  Roman Kovařík, který se přímo ÚZIS na důvod, proč jsou statistiky neúplné, zeptal. 

Počítáme s Duškem

Mainstream se  nechtěl zdržovat zasíláním oficiálních žádostí o čerstvá data týkající se výhradně podzimního očkování, a tak požádal senátorku Jitku Chalánkovou, zda by se na ministerstvu nezeptala za nás. Díky ní údaje o počtech hospitalizovaných a zemřelých pacientů s covidem, očkovaných nejnovější verzí vakcíny, získal. Odpověď jí zaslal náměstek Josef Pavlovic.

Zdroj: Mainstream

Chtěli jsme zjistit, o co Ladislav Dušek svoje tvrzení opírá, a proto jsme se rozhodli, že ochranný účinek nejnovější vakcíny zkusíme spočítat úplně stejně, jako to Duškův úřad dělal po celu dobu pandemie.  A tak jsme s matematikem Tomášem Fürstem dosadili čerstvá čísla, která nám předala senátorka Chalánková do standardního “Duškova vzorečku” a porovnali je s údaji o neočkovaných. Výsledek vidíte níže v tabulce. Podrobný postup výpočtu naleznete zde.

Zdroj: Mainstream

Při pohledu na poslední sloupec tabulky se chce spolu s klasikem zvolat: Kde udělali soudruzi z NDR  chybu? Ochrana proti hospitalizaci je dle „Duškovy metodiky“ u očkovaných novou vakcínou o 36 procent procent horší než u neočkovaných. Ochrana proti těžkému průběhu, který skončí na jednotce intenzivní péče, je horší o více než 20 procent. Pouze proti úmrtí vakcína trochu chrání. Očkovaní mají zhruba o 5 procent nižší šanci, že s covidem zemřou než neočkovaní. “S takovou by se  mělo s očkováním okamžitě přestat,” komentuje výsledek Tomáš Fürst. 

Falšování výsledků

Po tomto překvapivém zjištění jsme se zahloubali do tabulek dlouhodobě zveřejňovaných na webu Ministerstva zdravotnictví ČR pořádně. Ukázalo se, že  jsou děravé jako řešeto. Políčka, kde má být porovnán ochranný účinek vakcín mezi jednotlivými kategoriemi pacientů, zůstávají často prázdná, nebo jsou v nich nuly. 

Zdroj: Mainstream

Jak je to možné, vysvětluje Tomáš Fürst: “Výsledky výpočtu jsou totiž v tabulce uvedeny, jen když vychází tak, jak se to Duškovi hodí, tedy kladně. Tam, kde ochranný účinek vakcín vychází záporně, napíší do tabulky nulu, aby to tolik nebilo do očí. Dá se tedy říct, že výsledky falšují.”

“Pokud jde o prázdná políčka, z legendy vyplývá, že je nechávají tam, kde mají ´nízký počet záznamů´. Jenomže není jasné, jaký limit pro výpočet si stanovili a proč,” doplňuje ho Karel Drbal.  

“Postup, kdy je vypočtená hodnota nahrazena odlišným, ručně zadaným číslem, které neodpovídá popisu pole – naplňuje definici fabrikace dat,” říká  Tomáš Fürst a dodává:  “Abych celou absurditu dotáhl do konce, přepočítal jsem Duškovy tabulky celé a všude tam, kde hodnoty chybí, nebo kde jsou ručně dosazené nuly, jsem dosadil čísla, tak jak vycházejí podle Duškovy metodiky. Nechal jsem tam i dělení nulou, nechal jsem tam i výsledky z malých souborů, prostě jsem tabulkou nechal projet automatický vzorec na výpočet ochranného faktoru,” říká Tomáš Fürst. Výsledek je zde.

Zdroj: Mainstream

“Kdyby tohle byla pravda,” komentuje výslednou tabulku doplněnou o zatajované údaje imunolog Karel Drbal, „musely by všechny dozorové orgány vyhlásit red alert. Ochranný účinek vakcín vychází někde třeba minus tři sta procent. Jak si vysvětlit, že na tyhle šokující výsledky  vůbec nikdo nereaguje?“ táže se Karel Drbal.  A hned si také odpovídá: “Protože je to celé nesmysl. ÚZIS vlastně jenom vykazuje činnost, ale jinak si po celou dobu pandemie dělá z veřejnosti i odborníků dobrý den.” 

“ÚZIS chrlí barevné tabulky a hezké prezentace bez toho, aby kdokoliv posuzoval, zda jejich úžasné obrázky říkají něco o reálném světě,” komentuje výslednou tabulku člen České statistické společnosti, biostatistik Arnošt Komárek z Matematicko fyzikální fakulty UK. 

Statistická nehoráznost

Mechanizmus, který ÚZIS na výpočet ochranného účinku vakcín po celou dobu pandemie používá, je totiž doslova statistická nehoráznost.  V čem je problém?  Kdybychom skutečně chtěli porovnat jednotlivé skupiny navzájem a zjistit, která je lépe chráněna, museli bychom srovnávat srovnatelné. Výpočet totiž nezohledňuje, že jedna či druhá skupina na tom může být bez ohledu na očkování zdravotně či věkově o hodně lépe než druhá. ÚZIS se o správné srovnání nikdy ani nepokusil. Místo toho píše do výkazů nesmyslné výpočty a výsledky přepisuje, když se nehodí. 

“Schválně jsme to spočítali podle metodiky ÚZIS, abychom ukázali k jakým bizarním výsledkům to vede. Šokující je, že všem je úplně jedno, co si Ladislav Dušek na ÚZIS počítá,” říká Karel Drbal.  

Karel Drbal ale nemá úplně pravdu. V dobách vrcholící pandemie se Duškovy zběsilé propočty účinnosti vakcín náramně hodily. Čísla totiž po určitou dobu vycházela kladně, jak si zastánci vakcinace přáli, a  výsledky tak skvěle sloužily k předstírání, že vakcíny fungují. Dnes vede stejný výpočetní postup k opačnému závěru a všichni se tváří, jakoby se nechumelilo.

Jsme slepí jako krtci

Připomeňme, že na jaře 2020 stál Ladislav Dušek před poslanci zdravotnického výboru a slibovali jim, že když mu dají volnou ruku a dovolí mu propojovat různé zdravotnické databáze, on na oplatku bude schopen předvídat vývoj pandemie. “Bez toho budeme slepí jako krtci,” apeloval tenkrát. Jeho víra v data, která nám umožní řídit pandemii odborně a vědecky byla zcela neochvějná. Výsledky dnes vidíme. Tedy vlastně nevidíme. 

“Za celou dobu pandemie nás nikdo nevyzval, abychom odborně provedli analýzu zjištěných údajů,” říká v jedné z diskusí Mainstreamu biostatistik Arnošt Komárek. I Mainstream v minulosti žádal  ÚZIS, aby poskytl taková data, z nichž bude možné odvodit přesnější obrázek o tom, jak jsou vakcíny účinné. Marně. ÚZIS dělá Velkého bratra, s posvěcením zákonodárců sbírá o  občanech veškeré myslitelné zdravotnické údaje, ale odpověď na otázku, zda vakcíny fungují nebo ne, stejně nedává. Řečeno slovy Ladislava Duška – slepí jako krtci jsme dál.  

Přesto Ladislav Dušek před kamerami tvrdí, že vakcíny proti covidu pacienty před těžkým průběhem nemoci chrání. Dokázali jsme, že s použitím jeho vlastní metodiky výpočtu k takovému závěru nikdy nemohl dojít a žádný jiný postup nepředložil. Při té příležitosti jsme zjistili, že manipuluje s daty a přepisuje  nehodící se výsledky. Ladislav Dušek by měl vysvětlit, proč lže.

Komentáře (21)

  1. Jedná věc je účinnost vakcín. I bez statistik máme všichni kolem sebe moře příkladů, že vakcíny nefungovaly. Ale druhá věc je ještě horší. Taky máme spousty příkladů poškození zdraví očkováním. A nejen poškození, ale i úmrtí. Momentálně se soudí se státem 7 poškozených. Kdo za toto je zodpovědný? A co roušky, s kterýma jsme se dusili? Teď prohlásil Prymula, že roušky nejsou prevencí proti virům. Mají smysl pouze u nakažených, aby kolem sebe aspoň trochu omezili kapénkové šíření.

  2. Ano. Jediné o co jde jsou prachy a ty především a pak strašit. Prostě dokud tento systém nenarazí do zdi a bude z čeho brát (myslím teď „jen“ ten zdravotnický systém), tak se nezamyslí ani lidé – co pro sebe můžu udělat sám. Třeba prevence. Jak zvýšit obranyschopnost organismu. A je toho hodně zdarma. Občasný půst. Chůze na čerstvém vzduchu. Otužování. Bylinky. Teď samozřejmě myslím na tu produktivní a aktivní část společnosti (taky mám maminku 85 let, která je už závislá na ošetření a lécích). A proto doporučuji otevřít oči a zajímat se. Protože jsme takhle vůbec nemuseli skončit. Víte jak vyřešili covid společnosti, kde nemají na to, aby nakupovaly vakcíny pro všechny? Kde nemají zdravotní pojištění a dostatek drahých léků? O to se nikdo z bohaté západní společnosti nezajímá. A přece to šlo viz. kniha Bye bye covid.
    A když pominu ty nesmyslná opatření (roušky, rozestupy apod.), jak říkáte, nejhorší na tom všem je, že to očkování není bez následků. Že když už nezabere, tak to není tragédie, na chřipku to taky mnohdy nezabralo. Ale tady máme zkušenost, že to i škodí. A dokonce nevratně. Víte chce se mi říct, že každý máme svobodnou vůli se rozhodnout. Ale můžu to říct já, když je mi dána schopnost věčně si něco zjišťovat, ověřovat. Ale je mi moc líto lidí, kteří jim uvěřili a doplatili na to. Nezapomenu na jednoho pána v dokumentu „Tečkované příběhy“, který řekl něco v tom smyslu „že nemůže uvěřit tomu, že by úmyslně lhali“. Stejně tak nemocná paní, která vystoupila ve posl. sněmovně a řekla, že ona si nikdy nic nikde na internetu apod. nezjišťovala – ona jim důvěřovala. Tak těchto lidí je mi líto. Ano byli podvedeni. Nevím jak s tím svým svědomím ti zodpovědní dokážou žít. Pravda nakonec zbyde. Jen nevím, proč u nás to jde stále tak pomalu a je ticho. V některých státech už i zakázali očkování proti covidu.

  3. Je to smutné co se děje. A nejhorší na tom je, že lidé státu důvěřovali a teď mnozí trpí,bez možnosti kompenzace za následky očkování.

  4. západní i východní svět sešel z cesty. na správnou cestu může nastoupit až poté, když se bude muset vrátit hodně zpět na rozcestí.jiná cesta není..🤮

    1. milý Hloubale, ale vůdcové stáda by museli být vyměněni, bez toho z cesty do pekel kam nás vedou nesejdeme…

Napsat komentář