Zvíře: Oblíbený film s Belmondem je dnes ve Francii na černé listině. Zesměšňuje totiž homosexuály

Zvíře: Oblíbený film s Belmondem je dnes ve Francii na černé listině. Zesměšňuje totiž homosexuály
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jeden z komerčně nejúspěšnějších filmů Jeana-Paula Belmonda ze sedmdesátých let poskytl svému hrdinovi ve své době šanci ukázat, že je nejen skvělý herec a komik, ale i mimořádně dobrý kaskadér.

Navzdory kritice posledních let patří tato komedie mezi filmy, kde předvedl Belmondo nejpůsobivější akční kousky a který mu pomohl udržet si své místo na výsluní navzdory stoupající hvězdě Alaina Delona.

V roce 1977 přilákal film ve Francii do kin přes tři miliony diváků. Doba a vkus diváků se mění, a tak populární komedie začala ztrácet kvůli kritice svůj lesk. Začalo to údajně špatným dabingem Raquel Welch a trochu podezřelým humorem. Dnes už se bezostyšně píše o dělání si legrace z homosexuálů a mentálně retardovaných dospělých lidí. To, co bylo dříve vtipné, dnes domácí kritika označuje za nemístné vtipy, místy až zavrženíhodné a nevkusné.

To však nic nemění na tom, že si Belmondo práci užil a ve filmu je to znát. Možná mu dokonce jeho dvojrole byla psaná na míru. Bohužel změny ve společnosti směřují k tomu, že takové poklady možná jednou skončí „v hodně hlubokém trezoru" a z obrazovek zmizí.

O filmu

Michel Gaucher je filmový kaskadér a chystá se oženit se svou snoubenkou Jane Gardnerovou. Jeho práce však není jistým zdrojem příjmů, a proto se Michel nebrání používání malého triku, aby dostával od státu podporu. Jeho simulování nemoci je však hodně riskantní a nejisté.

Michel navíc dostane v den svatby skvělou pracovní nabídku. Jeho plán na to, jak splnit pracovní závazek i přání své snoubenky, bohužel nedopadne podle plánu. To vše nabízí divákům pořádnou nálož humoru. A jedno je jisté, je potřeba si komedii Zvíře užít, dokud to jde. Možná se v budoucnu stane nežádoucí i u nás.

Zajímavosti

I v tomto snímku si Belmondo vymohl natáčet nebezpečné scény sám. To se neobešlo bez zranění. Pří opakovaném pádu ze schodů si podvrtnul kotník a při výpravě na zámek hraběte de Saint-Prix, kde byla jeho přítelkyně, ho tygr kousl do ucha. Protože pojišťovny odmítly letecké kaskadérské kousky pojistit, musely se natáčet jako poslední. Vše proběhlo bez incidentů a herec si mohl splnit svůj dětský sen a osobně stát na křídle letícího letadla Fieseler Fi 156.

Raquel Welch neuměla francouzsky a byla nadabovaná herečkou Danielle Volle. Dabing byl hodně kritizovaný. Hvězdná Welch sice hraje kaskadérku, ale sama se do žádných nebezpečných kousků nepouštěla a měla dablérku. Rachel Welch byla nakonec trochu zklamáním a zůstala daleko pozadu za Jacqueline Bisset, která v jiném filmu po boku Belmonda zazářila. Navíc v té době nebyla v USA nijak zvlášť populární a v pokladnách ji drtily už jiné hvězdičky. Pro Francouze však byla stále sexsymbolem s výjimečně dobrou postavou.

Celosvětově v pokladnách kin vydělal film 7 196 268 milionů dolarů.

Zdroje článku: