Hlavní obsah

Střední školy děsí představa, že dostanou množství papírových přihlášek

Foto: Shutterstock.com

První den se do systému elektronických přihlášek nikdo nedostal. Nefungoval.

Reklama

Někteří rodiče ztratili důvěru, že elektronický systém přihlašování na střední školy bude spolehlivě fungovat a přihlášku podají raději papírově. To ale významně zatíží školy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Syn Jitky Šiškové se chce nejvíce dostat na obor mechanik a opravář motorových vozidel. Rodina chtěla mít přihlášky vyřešené do víkendu, protože pak začínají jejich dětem jarní prázdniny. Kvůli tomu si také připravili všechny podklady. Jenže elektronický systém přihlášek se ani nerozeběhl.

„Pokud to nepůjde, tak papírová forma to jistí. Naštěstí bývám čtyřikrát týdně v Kroměříži pracovně, tak není problém to podat osobně,“ říká Šišková, která žije ve Zlínském kraji.

Stejně tak uvažuje i Olga. Chtěla sice podat přihlášku také elektronicky, jenže si teď není jistá, jestli se může na systém spolehnout.

„Po dnešní zkušenosti jsem napůl rozhodnutá podat vše písemnou formou a školy objet osobně. Vím, že za to nemohou, a já jim tím přidělám akorát práci, ale potřebuji jistotu, že vše proběhne, jak má. Tím, co se dnes stalo, moje důvěra v ten systém dost klesla,“ dodává Olga.

Kdy poběží elektronický systém?

Ve čtvrtek systém elektronického přihlašování selhal, do pátku se ale měl znovu rozběhnout.

Není to první fiasko státu v poslední době. Jen před pár dny zkolabovala čerstvě spuštěná aplikace eDoklady, kde si mohou uživatelé vytvořit elektronickou variantu svého občanského průkazu.

Obavy a nejistota

Syn Tomáše Veselého ze Středočeského kraje se bude hlásit na IT obor. Stejně jako ostatní rodiče ztrácí důvěru v to, že stát dokáže zajistit bezproblémový chod elektronického přihlašování.

„Mám trochu obavu, aby všechny podané přihlášky doputovaly systémem tam, kam mají, včetně řádných příloh, a uchazeči tak měli jistotu, že přihláška byla skutečně dodána na školu, kam se hlásí a je platná,“ říká Veselý.

Školám dnešní výpadek systému příliš bezprostředních komplikací nezpůsobil. Nicméně panují obavy, aby se příliš rodičů nerozhodlo právě pro papírovou variantu podání přihlášky. Do systému bude muset každého takového žáka zanést první škola z jeho seznamu.

„Říkám to od prosince. Pokud budou chodit papírové přihlášky, tak si prostě neumím představit, jak to zvládneme,“ říká ředitel mladoboleslavské Střední pedagogické školy a Střední odborné školy služeb Štefan Klíma.

Stejně tak se školy obávají, jak odolný vlastně systém bude, když se ho zatím nepodařilo ani spustit. Po konci přihlašování budou mít totiž jen pět dní na to, aby všechny papírové přihlášky do systému přepsaly. Je samozřejmě jasné, že tohle budou střední školy dělat ve stejnou chvíli.

Už při nahrávání základních informací během ledna přitom nebyl systém úplně stabilní. A ve čtvrtek odpoledne nefungoval nejen pro rodiče, ale už ani pro školy, pokud se do něj chtěly přihlásit.

„Máme sedm oborů a informace jsem do systému zadával celý den. Několikrát mi to spadlo, což by tak nevadilo, kdyby se mi zároveň všechno nesmazalo a já nemusel začínat od začátku,“ dodává Klíma.

Podle vyjádření Miroslava Krejčího, ředitele Cermatu, který systém připravuje, by mohl fungovat už během pátku. Ministerstvo školství uvažuje o tom, že by se kvůli problémům mohl prodloužit termín na podání přihlášek. Rozhodne se o tom příští týden. Prozatím platí, že se uchazeči musí na střední školy přihlásit do 20. února. Do spuštění elektronického přihlašování to půjde jen papírovou formou.

Reklama

Doporučované