Patrik Kincl – MMA mi zachránilo život

Boj ho provází celý život. V době dospívání to byly i bitky mimo sport. K tomu na čas také život za vězeňskou zdí. Špatné roky.

Patrik Kincl se ale rozhodl, že změní svůj život, rozhodl se pro sport a vybral si MMA. Za roky dřiny a poznávání světa se probojoval až na vrchol. Dnes patří mezi 50 nejlepších na světě ve své váze, je šampionem organizace OKTAGON MMA, je jedním z nejvýraznějších českých sportovců.

Křest knihy Patrika Kincla přivedl do Paláce knih Luxor jeho fanoušky i kamarády. Patrik sám se přiznal, že knihu ještě nečetl. Ani při korekci, ani po vydání, jako hotové dílo. Libor Kalous to okomentoval: „Kniha vyšla ke konci roku, a jelikož jí Patrik nečetl, trnul jsem celé svátky hrůzou, co je v ní špatně, kdo mi zavolá, že to tak nebylo. Naštěstí se tak nestalo. Asi je vše v pořádku“ dodal ještě s úsměvem.

Samotného křtu se ujal UFC zápasník David Dvořák.

Všechno přitom mohlo být úplně jinak. Stál na hraně, kde mu jedno špatné rozhodnutí mohlo ovlivnit celý život…

Ukázka z knihy:

Sport, cesta na celý život…

Zkusil jsem si hokej. Bruslení nic moc, něco dám. Překládám na obě strany, ale brzdím jen na jednu, to si hlídám. Sporty mě baví, ale nikdy jsem to nedělal nějak organizovaně.

Zakopat si za barák, před covidem jsem čuchnul k hokeji, v létě jsem byl zase s Filipem Hronkem. Já ho vzal na lapy, on mě vytáhl na led. Před covidem jsem chodil celkem pravidelně. Občas basket.

Nevím, jestli mám talent na sporty, to by asi musel posoudit někdo jiný, ale učím se rychle. Myslím, že to bude díky MMA. To je tak všestranný sport, ze kterého mám základ do všeho. Pak už to je o tom, kolik času určitému sportu věnuješ. Dostaneš pár dobrých rad a vše se o 50 % posune, to jsem třeba měl s Filipem na hokeji. Pak už to je

čistě o drilu, o práci, která tam musí být vždycky.

Jak jde o sport, tak jsem hrozně soutěživý idiot. Sázím se rád a o všechno. O prachy ne, ale o úkoly. Nemám problém se po prohře ztrapnit, vadí mi prohra. Jak se snažím vyhrávat a jsem soutěživý, tak si nevzpomínám ani na největší trapnost, často mi to vychází. S kondičním trenérem jsem se sázel, když jsem začínal s MMA. Sice jsem neměl techniku, ale sázka mě hnala k lepším výkonům.

Sport mám rád, ale nemusím curling, šipky jsou prý taky už sport. Do prdele, cokoliv začalo v hospodě, tak pro mě není sport. Jinak sport v televizi moc nesleduji, ani na něj nechodím, nebaví mě to. Rád bych ty sporty dělal, než se na ně koukal. Dívám se na MMA, to mě baví nejvíc, možná na olympiádu sem tam. Atletika mě bavila, ale je to jednou za čtyři roky.

Baví mě top úspěšní sportovci, beru je jako inspiraci – jak přemýšlí, jak to mají nastavené. Občas se snažím vzít si něco z toho pro sebe, ale už internetu moc nevěřím. Když jsem začínal, UFC vydávalo tréninkový materiál, který byl super. Když už člověk víc ví, je v tom, má zkušenosti, tak ví, že plno věcí je točených jen na oko pro kameru. Nikdo vás nepustí do tréninkové kuchyně, dá vám jen čuchnout, je to pouze nakouknutí, namlsání. Pak zavřít dveře a čau.

Když chce někdo nějaké rady po mně, snažím se. Spoustu kluků to chytne a hned to zase stejně vypustí, neaplikují to do svého tréninku. Snažím se poradit. Když jsme u nás v Hradci, máme tam kluky, kteří jsou na začátku svých kariér, zeptají se, kde dělají chyby, řeknu jim svůj názor. Ale že bych za někým chodil, že musí dělat tohle a tohle, to zase ne…

Autoři:

Patrik Kincl – Zápasník MMA, který je ve světové top 50 střední váhy. Je úřadujícím šampionem organizace OKTAGON MMA. Byl titulovým vyzyvatelem organizací KSW a ACB. Bojovým sportům se věnuje od dětství, jako malý začal judem, poté pokračoval thajským boxem a boxem. První profesionální MMA zápas si připsal v roce 2007.

Libor Kalous – Jako sportovní novinář se zúčastnil olympijských her, hokejových mistrovství světa, zápasů NHL, turnajů UFC a dalších sportovních akcí. Dříve se věnoval hokeji a bojovým sportům, poslední roky už jen bojovým sportům. Má za sebou zápasy v MMA, boxu a boxu bez rukavic.

You may also like...