InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vernisáž výstavy kuriozit k 120. výročí založení muzea

    středa 1.5 16:00 - Muzeum, Vodňany

  • Výstava historických hraček

    středa 1.5 9:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

VIDEO: Zdeněk Štybar nastoupí na světovém šampionátu v cyklokrosu i do smíšené týmové štafety!

   Autor: JcTED.cz -TV

    Autor: JcTED.cz -TV

AKTUALIZOVÁNO - 1.2.2024 21:34

TÁBOR - Ve čtvrtek 1. února proběhla v Táboře poslední tisková konference před zahájením mistrovství světa v cyklokrosu, které se koná ve sportovním areálu Komora od pátku 2. února do neděle 4. února. Šéf organizačního výboru Petr Balogh oznámil, že inspekce Mezinárodní cyklistické unie proběhla bez výhrad. „Mistrovství světa je zahájené, přeji všem krásné zážitky,“ uvedl Balogh. Starosta Tábora Štěpán Pavlík se také těší na šampionát. „Srdečně všechny v Táboře vítám a cyklokrosařům přeji hodně sportovního štěstí,“ řekl Pavlík. Místostarostka Tábora Lenka Horejsková se podělila o svou radost, že mohla být u všech šampionátů, které Tábor kdy pořádal. „Tábor je na návštěvníky cyklokrosového šampionátu připravený. Ubytování od Českých Budějovic směrem k Benešovu jsou zamluvená. Čeští fanoušci, přijeďte do Tábora,“ zve na šampionát Horejsková.

 

Z přítomných závodníků si vzal první slovo trojnásobný mistr světa v elitní kategorii Zdeněk Štybar. „Poslední okamžiky před začátkem šampionátu jsou hektické, stále se totiž kolem mě něco děje. Většinu kariéry jsem strávil v Belgii, tak to dostávám z obou stran," uvedl na začátek Štybar.

Štybar ve štafetě

Česká legenda už se nemůže dočkat, až vše vypukne. „Moc se těším na oba závody. Jak na zítřek, tak na neděli," prozradil Štybar, že pojede i páteční závod týmových štafet. „Bude to dost emoční a uvidíme, jak na tom budu psychicky. Těším se na závody, na fanoušky i na celou atmosféru," dodal Štybar, kterého na táborské trati nemůže nic překvapit. „Každý z nás si projel trať minimálně stokrát. Všichni si mohou být jistí, že závod dobře odjedou," dodala legenda české cyklistiky.

Nervózní Spěšná

Ženy do 23 let zastupovala na tiskové konferenci Simona Spěšná. „Jsem moc natěšená, protože cyklokros není úplně moje disciplína. Jezdím hlavně horská kola, takže jsem trochu nervózní, abych něco nepokazila. Nerada bych předvedla nějakou blbou chybu, která by mě stála výsledek," svěřila se Spěšná.

Připravený Bažant

Junior Kryštof Bažant je jednou ze dvou největších českých nadějí na zisk medaile. „Na závodní trati jsem strávil hodně času. Kvalitně jsem na ní potrénoval a jsem s ní obeznámen," potvrdil Bažant svou připravenost.

Natěšená Gottwaldová

Amálie Gottwaldová startuje v kategorii juniorek prvním rokem. „Hlavou se mi honí spousta pocitů a už chci na další trénink, abych si mohla zase tuhle úžasnou trať užít. Na závod se moc těším, mistrovství světa je pro mě novou zkušeností a s každým odjetým závodem mě cyklokros chytá víc a víc. Uvítám další zkušenosti," zářila Gottwaldová, která strávila poslední lednové soustředění v Táboře, kterého se účastnil i Zdeněk Štybar. „Byla to pro mě obrovská příležitost trénovat s tak zkušeným cyklistou. Dostala jsem od něj rady ohledně načítání tratě a jak mám zlepšit co nejvíce věcí," shrnula juniorka Gottwaldová.

Rád mezi mladými

Svůj pobyt mezi výrazně mladšími závodníky okomentoval i jejich průvodce Zdeněk Štybar. „Když jsem přicházel do tiskového centra, trochu jsem si dělal srandu, viděl jsem totiž cedulku dům seniorů... Nejdříve jsem myslel, že mi to udělali schválně. Nevěděl jsem, jestli jdu správně. Já se tak ještě necítím. Jsem rád, že jsem mezi mladými závodníky, kteří jsou namotivovaní a mají obrovskou chuť se v kariéře posunout. Soustředění jsem si s nimi moc užil. Mně v Táboře kdysi kariéra odstartovala, třeba to oni budou mít podobné," přidal svůj postřeh Štybar.

Klíčové budou překážky

Václav Ježek naskočí do závodu kategorie do 23 let. „Těším se, až vyrazím na trať a pořádně si ji užiju. Klíčové budou překážky, které jsou vyšší než obvykle. Rozhodne, jak kdo dokáže v kopci zatáhnout," myslí si Ježek.

Sestava štafety

Trenér české cyklokrosové reprezentace Petr Klouček promluvil nejprve o páteční týmové štafetě. „Nasadíme ty nejlepší závodníky, které máme k dispozici. Máme nejsilnější sestavu, jakou jsme kdy na štafetě na mistrovství světa měli. Závod zahájí Ježek, u kterého spoléháme na jeho kvalitu při startovní tlačenici. Poté je na řadě Zemanová, pak Bažant, Spěšná, Gottwaldová a Zdeněk Štybar bude spurtovat ve finiši. Věřím, že se popereme o přední příčky," prozradil Klouček.

Bahno na trati

Reprezentační trenér poté okomentoval i podmínky na trati. „Bahno bude pro všechny stejné, osobně bych měl radši sníh. Zahraniční soupeři na sněhu totiž tolik nejezdí. Na druhou stranu chápu, že naši bikeři mají bláto rádi," řekl Klouček.

Program MS v cyklokrosu 2024 v Táboře

Pátek 2. února: 12.30 Závod štafet s českou účastí
Sobota 3. února: 11.00 Juniorky, 12.30 Muži do 23 let, 14.30 Ženy elite
Neděle 4. února: 11.00 Junioři, 12.30 Ženy do 23 let, 14.30 Muži elite

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace