Tábor vítá počtvrté elitu cyklokrosu. Fanoušci se těší na končícího Štybara

  7:50
Desetitisíce sportovních fanoušků míří do Tábora. Ode dneška do neděle se tam bude konat mistrovství světa v cyklokrosu. Na očekávanou událost se chystají pořadatelé dlouhé měsíce, zájem je obrovský. Umocňuje ho i fakt, že to bude poslední profesionální závod české hvězdy Zdeňka Štybara.
Zdeněk Štybar na trati cyklokrosového mistrovství republiky v Táboře

Zdeněk Štybar na trati cyklokrosového mistrovství republiky v Táboře | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Už když přijíždíte do města, vnímáte, že se něco chystá. Dopravní značení na každém rohu, navigační cedule, lidé kroužící kolem tratě. Všechno je nachystané na vrcholnou akci. „Na cyklokros se moc těšíme. Chceme naposledy vidět Zdendu Štybara. Je znát, že město akcí žije. Na každém rohu jsou plakáty, cedule. Bude to trošku frmol, ale užijeme si to,“ uvedla paní Petra, zatímco včera dopoledne venčila svého psa nedaleko trati v areálu Komora.

Organizační informace

Na webových stránkách mstabor2024.cz návštěvníci naleznou veškeré informace ohledně parkování či ideální příjezdové cesty autem nebo vlakem. Vstupenky je možné si zakoupit na místě nebo online předem. V celém areálu je možné platit kartou nebo chytrými hodinkami.

Organizátoři jsou také nachystaní a natěšení, až všechno začne. „Inspekci trati jsme zvládli bez jakýchkoliv potíží. Předáváme ji kompletně připravenou,“ shrnul ředitel celého závodu Petr Balogh.

Právě podmínky na trati jsou vzhledem k proměnlivému počasí trochu loterií. V posledních dnech terén přes noc zmrzl, přes den zase povolil. A své udělal také déšť. Srážky hlásí předpověď také na další dny, a tak se očekává měkký rozbahněný terén. „Někdo má radši sníh, někdo bláto. My jsme si přáli sníh, protože na tom ostatní tolik netrénují. Ale bude to pro všechny stejné,“ zhodnotil Petr Klouček, kouč českého národního týmu.

Výhodu domácí závodníci budou mít v dokonalé znalosti trati. „Většina z nás si ji projela minimálně stokrát. A to musí být znát,“ zdůraznila hlavní česká hvězda Zdeněk Štybar.

Na poslední straně. Skoro. Štybar vypráví o pocitech před loučením v Táboře

Toho o víkendu čekají poslední závody v jeho profesionální kariéře. Trojnásobný mistr světa v cyklokrosu mezi dospělými zvažoval, že si kariéru na silnici ještě o rok prodlouží v kontinentální stáji ATT Investments. Nakonec však před startem cyklokrosového šampionátu potvrdil, že nedělní závod v kategorii elite pro něj bude mezi profesionály tím posledním.

„Poslední dny jsou hektické. Pořád se něco děje. Cítím zájem ze všech stran, ale hlavně se moc těším na závody. Bude to hodně emotivní. Zatím vůbec nevím, jak bude závod vypadat, jak na tom budu psychicky. Ale už se nemohu dočkat fanoušků a atmosféry u trati,“ naznačil 38letý šampion.

Získají Češi medaili?

Štybar si při rozlučce dopřeje dvojnásobnou porci startů. Kromě nedělního hlavního závodu se představí i dnes jako finišman smíšených týmových štafet. „Podařilo se nám postavit nejsilnější tým, jaký máme k dispozici. Takhle kvalitní štafetu jsme nikdy neměli, takže chceme usilovat o nejvyšší příčky,“ přidal trenér Klouček.

Program MS v Táboře

Pátek
Oficiální trénink 10.00–12.00
Týmová štafeta 12.30–13.30
Oficiální trénink 14.00–16.00

Sobota
Juniorky 11.00
Muži do 23 let 12.30
Ženy elite 14.30

Neděle
Junioři 11.00
Ženy do 23 let 12.30
Muži elite 14.30

O sedm sad medailí zabojuje celkem 312 závodníků a závodnic z 26 zemí. Krosaře z Evropy doplní i ti z Ameriky, Asie a Austrálie. Česká republika vyšle na trať rekordních 31 reprezentantů. Pro domácí barvy bude každá medaile velkým úspěchem. Naděje se vkládají hlavně do Kristýny Zemanové, která na posledním šampionátu brala loni bronz. Zazářit může i Kryštof Bažant v kategorii do 23 let.

Očekávání jsou i před Štybarem, ten však bude mít extrémně silnou konkurenci. Hlavní hvězdou bude Nizozemec Mathieu van der Poel, který je obhájcem titulu a celkově vyhrál cyklokrosové mistrovství světa už pětkrát. Naopak chybět budou Belgičan Wout van Aert nebo Brit Tom Pidcock.

Štybar se cítí dobře připravený. „Po mistrovství republiky jsme měli tři kvalitní soustředění, jedno z nich i v Táboře. Pak jsem trénoval na Mallorce, minulý týden byl světový pohár v nizozemské Hoogerheide a pak už jsem jen ladil formu ve Stříbře,“ popsal Štybar. Ten skončil v posledním klání sedmadvacátý. Před ním dojel i třeba táborský rodák Michael Boroš.

Cyklokrosová naděje Zemanová před MS v Táboře: Neřeším, co kdo říká

Kromě organizátorů je na akci připravený také Tábor. „Srdečně vítám závodníky i fanoušky. Město je nachystané. Kapacity ubytování jsou obsazené od Budějovic až po Benešov. Cyklokros k Táboru patří a jsme moc rádi, že hostíme takovou vrcholnou akci,“ oznámil starosta města Štěpán Pavlík.

Hotely jsou vyprodané

Sportovní událost roku v Jihočeském kraji prověří připravenost města na nápor fanoušků, kterých se do Tábora o víkendu sjede až 50 tisíc z celé Evropy. Na mistrovství světa v cyklokrosu, které Tábor uspořádá už počtvrté v historii, se zatím prodalo přes 25 tisíc vstupenek.

„Bude to vrcholná událost. Ve městě jsou rezervované všechny ubytovací kapacity. Poptávka po hotelích se přesunula do Soběslavi a dále do Veselí nad Lužnicí. U podobných akcí je ale naprosto běžné, že návštěvníci shánějí ubytování klidně až v okruhu sta kilometrů a na závody dojíždějí,“ uvedla táborská místostarostka Lenka Horejsková.

Plnou obsazenost pokojů potvrdila provozní ředitelka táborského hotelu Palcát. „Máme úplně vyprodáno. Při cyklokrosových závodech se u nás ubytovávají organizační týmy včetně fotografů, reportérů nebo zdravotníků. Ti si pokoje rezervují dlouho dopředu, takže pro návštěvníky už nemáme volnou kapacitu,“ sdělila Gabriela Susková z hotelu, který disponuje téměř 150 lůžky.

Světový šampionát v cyklokrosu se do Tábora vrací po devíti letech. Poprvé se tam uskutečnil v roce 2001. „Za tu dobu si Tábor vydobyl mezi cyklistickými fanoušky ve světě solidní renomé a dobrou pověst. Máme informaci, že se sem lidé ze zahraničí těší,“ řekla Horejsková.

Na jednu z největších akcí v regionu budou fanoušky vozit i speciálně vypravené vlaky z Prahy. Nejen osobní vlaky, ale i rychlíky Českých drah mimořádně zastaví blízko areálu Komora ve stanici Tábor – Čápův dvůr. Své autobusové spoje zároveň posílí městská hromadná doprava. Diváci, kteří přijedou auty, mohou zaparkovat na záchytném parkovišti za příjezdovou cestou k firmě Koupelny Ptáček nebo na travnaté ploše v ulici U Čápova dvora.

Táborská radnice není pořadatelem šampionátu, přesto do něj investuje zhruba osm milionů korun. Největší část tvoří povinný poplatek mezinárodní cyklistické unii.

(Eva Petrová)

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Moje přihrávka? Nic výjimečného, řekl Kroos. Bayern může litovat, že ho pustil

1. května 2024  13:50

Stačilo, aby dostal trochu prostoru a hned vymyslel geniální průnikovou přihrávku na Viníciuse...

Roj zdržel zápas MLB o dvě hodiny, zasahující včelař byl pak za hvězdu

1. května 2024  13:13

Nebyli to hráči domácích ani hostů. Největší hvězdou zápasu zámořské baseballové MLB mezi Arizonou...

Třinec přivedl z Hradce tvrďáka Janka. Jeho přínos je nesporný, říká Peterek

1. května 2024  12:54

Hokejový obránce Bohumil Jank se po šesti letech vrací do extraligového Třince. Jedenatřicetiletý...

Extraligové přestupy: Zohorna se vrací, Kladno je bez trenéra, posila pro mistra

1. května 2024  7:57,  aktualizováno  12:46

Aktualizujeme Sotva opadly emoce po napínavé finálové sérii, extraligové kluby už směřují veškerou pozornost k...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...