Matxin v rozhovoru pro španělský deník AS řekl, že letos od Pogačara očekává ještě lepší výkony než dřív. „Povede se mu ještě lépe než loni, o tom jsem přesvědčen. Je to náš hlavní lídr pro všechny své zásluhy. Víme, že je absolutní zárukou dobrého výsledku na Tour, i když letos jede taky Giro.“

Podle zkušeného Španěla se dají zkombinovat dvě Grand Tours na nejvyšší úrovni, pokud se tomu upraví i zbytek závodní sezony. „Před odjezdem do Itálie nebude moc závodit a na Tour přijede s 31 závodními dny. Jestli byl někdy rok, kdy tohle otestovat, tak je to tento. Myslím, že soupeři jsou důležitější než trasa závodu,“ vysvětluje Matxin.

Pogačar bude lídrem na obou největších závodech světa, ačkoliv naposledy oba závody v jednom roce vyhrál Marco Pantani před 26 lety. Je to příliš ambiciózní plán? „Všechno se hodně změnilo. Ani cyklistika, ani jezdci minulosti se nedají srovnávat s těmi dnešními,“ myslí si Matxin a naznačuje tak, že co dřív bylo jen velmi složité, nemusí být pro novou generaci cyklistů nedosažitelné. Navíc jeho tým má ohromně silný celý kádr a lídrů na rozdávání. Kdyby to Pogačarovi na Tour nevyšlo, v záloze jsou Adam Yates, Joao Almeida a Juan Ayuso. 

LOMBARDIA 2023 L-1053.jpg

Kvůli přetlaku lídrů budou na některých jarních závodech vždy dva lídři. „Letos jsme začali trochu klidněji než loni, nechtěli jsme začít sezonu na plný plyn. Na Tour Down Under jsme neměli Jaye Vinea, ale Isaac del Toro překvapil. V plánu je mít na každý závod dva lídry, v mnoha případech dokonce tři. Například teď ve Valencii máme Sivakova a Großschartnera, v Algarve Hirschiho a Almeidu, v Ománu Del Tora a Yatese, v Saúdské Arábii jsou to Fisher-Black a Majka... všechno je jasně rozdělené,“ vysvětluje Matxin. Pogačar se kvůli kombinaci Gira a Tour musí vzdát některých jarních klasik, to UAE dost oslabí. „Co se týče klasik, očekáváme hodně od Politta spolu s dalšími jezdci, kteří budou muset předvést trochu víc,“ dodává Matxin.

Co se týče Grand Tours, i tam jsou role už rozděleny. Na Giru bude lídrem pouze Pogačar, na Tour to bude pestřejší. „Závodní kalendář je u každého jasný dlouho předem. Jediné změny nastanou kvůli pádům nebo nemocem. Je to dobré i pro závodníky, mají jasno dopředu, vědí, kdy je čekají vysokohorská soustředění... Musíme s jezdci jasně mluvit a říct jim, co se od každého očekává.“