Domů
Elektrárny v ČR
Energetici v Temelíně vyměnili netěsnicí chladič, blok spustí asi příští týden

Energetici v Temelíně vyměnili netěsnicí chladič, blok spustí asi příští týden

Energetici v jaderné elektrárně Temelín už vyměnili netěsnicí chladič vnitřního systému, kvůli kterému byl ve středu neplánovaně odpojen druhý výrobní blok. Nyní zařízení kontrolují, další testy jsou naplánované na víkend. Elektrárna předpokládá, že by blok mohl opět naběhnout v příštím týdnu. ČTK to sdělil vedoucí jaderné komunikace ČEZ Petr Šuleř.

Podle Šuleře se potvrdilo, že příčinou odstavení druhého bloku byla netěsnost jednoho ze čtyř chladičů vnitřního systému generátoru v nejaderné části elektrárny. „Zařízení je dochlazeno, energetici už zmíněný chladič vyměnili. Aktuálně probíhají kontroly zařízení pro přípravu tzv. náběhu bloku,“ uvedl Šuleř.

Termín, kdy bude blok znovu připojen k přenosové síti, se bude podle energetiků odvíjet od výsledků víkendových testů a kontrol. Po nich by mělo následovat nahřívání a příprava bloku pro náběh. „Předběžně předpokládáme, že by k němu mělo dojít v průběhu příštího pracovního týdne,“ doplnil Šuleř.

Druhý výrobní blok odpojila elektrárna neplánovaně ve středu ráno. Nynější odstávka je první neplánovanou od roku 2019. Primárního okruhu se práce nedotkly, stejně jako prvního výrobního bloku.

Temelín je největším výrobcem elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. Loni vyrobil 16,1 terawatthodiny (TWh) elektřiny.

Mohlo by vás zajímat:

Komentáře(0)
Komentáře pouze pro přihlášené uživatele

Komentáře v diskuzi mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud ještě účet nemáte, je možné si jej vytvořit na stránce registrace. Pokud již účet máte, přihlaste se do něj níže.

V uživatelské sekci pak můžete najít poslední vaše komentáře.

Přihlásit se