2. února 2024 • 21:19

Sparta otočila šlágr v Pardubicích. Třinec zničil Liberec, další pád Kladna

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
65
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sparta vyhrála v nejočekávanějším zápase 42. kola extraligy na ledě Pardubic 3:1. Všechny góly padly v přesilovkách, Pražané se vedoucímu Dynamu přiblížili na pět bodů. Hokejisté Třince si poradili s Libercem jasně 5:1. Oceláři vyhráli doma posedmé v řadě, gól a dvě asistence si připsal Martin Růžička. Olomouc porazila Karlovy Vary 3:1, Českobudějovičtí zvítězili nad Plzní 4:3. Vítkovice v domácím prostředí porazily Kladno 4:2. Hattrickem se pod vítězství domácích podepsal Petr Fridrich. Mladoboleslavští si poradili s Hradcem Králové 2:1.



Pardubice - Sparta

Hokejisté Pardubic poprvé od 10. prosince 2023 v extralize nebodovali. V utkání 42. kola prohráli na domácím ledě se Spartou 1:3 a Pražané tak snížili svůj odstup na Dynamo na pět bodů. Východočeši ale mají dvě utkání k dobru. Všechny branky padly v přesilových hrách, domácí zásluhou Patrika Poulíčka vedli, poté se ale prosazovali jen hosté. Gól a dvě asistence si v dresu Sparty připsal Pavel Kousal.

Sparta přivezla do Pardubic tři nové posily, poprvé se v jejím dresu objevili Nicolas Beaudin, Zackery Kassian a Kryštof Hrabík. Dynamu se rozšířila marodka, mezi útočníky chyběl i Tomáš Hyka. Po návratu z hostování naopak nastoupili v pardubickém dresu Ondřej Rohlík a Tomáš Vondráček, po příchodu z Plzně pak Michal Houdek.

V první nebezpečné situaci se objevil Vitouch, s jehož střelou si pardubický brankář Will poradil. Dynamo potom rozehrálo první přesilovku, kterou po minutě domácí využili. Střelu Košťálka od modré čáry před Kovářem šikovně tečoval Poulíček. Sparta mohla vyrovnat, ale Will si poradil se zakončením Řepíka i Lajunena.

I Sparta skórovala během přesilovky, když ve 14. minutě Will vyrazil střelu Najmana, jenž v následném závaru našel puk Pavel Kousal a pod ležícím brankářem ho posunul už do posunuté pardubické branky. Rozhodčí situaci kontrolovali na videu a gól uznali. Navíc ještě vyloučili Dvořáka za zdržování hry. Hosté se bleskově prosadili podruhé, když kombinaci Sparty zakončil Krejčík a otočil stav utkání. Početní výhodu pak hráli dvakrát Východočeši, ale bez efektu.

Na začátku druhé třetiny zůstal po nájezdu Zohorny ležet na ledě brankář Kovář, po krátké pauze hned pokračoval ve hře. V bojovném utkání byli dál střelecky aktivnější hosté. Zblízka se pokoušel zakončit Buchtele, jenže Will byl připraven. V závěru druhé části hry ještě střílel Kempný, gólman Dynama opět vyrazil.

Do třetí třetiny už Kovář nenastoupil, v brance jej nahradil Kořenář. Ten si hned poradil se střelou Košťálka, pak čelil i střelám během pardubické přesilovky. Pražané pozorně bránili a drželi těsný náskok. Necelé tři minuty před koncem Pardubice odvolaly brankáře, jejich situaci pak zkomplikovalo vyloučení Roberta Kousala. Přesilovku Sparty využil Buchtele a potvrdil vítězství pražského týmu.

Zatímco Pražané si připsali třetí výhru za sebou, Pardubice prohrály po sérii deseti zápasů.

Góly

Domácí: 04:17. Poulíček

Hosté: 13:52. P. Kousal, 14:38. Krejčík, 59:43. Buchtele

Sestavy

Domácí: Will (Pavlát) – D. Musil, Čerešňák, T. Dvořák, Košťálek, Vála, Hájek, Houdek – Pánik, Paulovič, Rohlík – R. Kousal (A), Zohorna (C), Radil – Mandát, Poulíček (A), Říčka – Pavlata, Zeman, Vondráček.

Hosté: J. Kovář (41. Kořenář) – Kempný, Mozík, Beaudin, Irving, Němeček, Mikliš, Krejčík – Forman (A), Lajunen (C), Řepík – Buchtele, Horák, Chlapík – Konečný, O. Najman, P. Kousal (A) – Hrabík, D. Vitouch, Kassian.

Rozhodčí

Stadion

Enteria arena, Pardubice

Třinec - Liberec

Třinečtí hokejisté zdolali ve 42. kole extraligy na svém ledě Liberec 5:1 a doma vyhráli posedmé v řadě. Martin Růžička se podepsal pod výhru třemi body (1+2) a odpoutal se v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce produktivity od Tomáše Filippiho, který vyšel naprázdno. Oceláři před rozdílovým gólem, který vstřelil Martin Marinčin, ubránili 89 sekund dlouhé oslabení tří proti pěti.

Liberec udeřil v zápase jako první. Najman uvolnil přihrávkou od zadního mantinelu před brankou Flynna, který překonal Kacetla střelou nad vyrážečku. Třinec brzy odpověděl, když Čacho tečoval střelu Adámka od modré čáry.

Po vyloučení Draveckého za hru vysokou holí do tváře Flynna měl Liberec výhodu dvou mužů v poli. V největší šanci zakončoval Rychlovský po rychlé souhře do odkryté branky, ale Kacetl zasáhl levým betonem.

Čacho mohl v polovině utkání skórovat podruhé: v přečíslení dva na jednoho vzal zodpovědnost na sebe, ale Krále nepřekonal. Na druhé straně Bulíř minul zcela prázdnou branku. Vedení se nakonec ujali domácí z nenápadné akce. Marinčin střílel od modré čáry a puk se odrazil do branky od chráničů obránce Budíka, který se přetahoval v souboji s Nestrašilem.

Co se dá nedat, ukázal na začátku třetí třetiny i Najman. Na libereckého útočníka zívala prázdná branka, ale k údivu všech lidí na stadionu, ji zblízka minul.

Třinec byl efektivnější a v rozmezí 46. a 52. minuty odskočil z 2:1 na 5:1. Nestrašil zvýšil z dorážky Jeřábkovy střely a z pravého kruhu se prosadil Růžička, byť se při přechodu do útočného pásma Třinec zřejmě provinil ofsajdem. Přesilovou hru pět na tři využil do prázdné branky Hudáček. Při gólu si připsal Růžička 324. asistenci za Oceláře a vystřídal Richarda Krále v čele klubových statistik v počtu nahrávek.

Liberec se nevzdal a snažil se ještě zkorigovat skóre, ale v několika šancích opět podržel domácí hráče Kacetl. Při střele Hawryluka jej navíc zachránila horní tyč.

Góly

Domácí: 13:29. Čacho, 36:34. Marinčin, 45:40. Nestrašil, 47:58. M. Růžička, 51:29. L. Hudáček

Hosté: 11:17. Flynn

Sestavy

Domácí: Kacetl (Švančara) – Marinčin, Smith, Kundrátek, Nedomlel, Polášek, J. Jeřábek, Adámek – M. Růžička (A), Nestrašil, Voženílek – Kurovský, Vrána (C), L. Hudáček – Hrehorčák, Holinka, M. Roman – Sikora, Čacho, Dravecký (A).

Hosté: D. Král (Hrenák) – McCoshen, Melancon, Knot, Budík, Ivan, Galvas, Aubrecht – Rychlovský, Filippi (A), Faško-Rudáš – Flynn, A. Najman, Hawryluk – Birner (C), Bulíř (A), Klíma – Vlach, Šír, Zachar.

Rozhodčí

Mrkva, Obadal – Hlavatý, Blažek

Stadion

Werk arena, Třinec

Návštěva

4496 diváků

Vítkovice - Kladno

Hokejisté Vítkovic porazili ve 42. kole extraligy Kladno 4:2, hattrickem se na tom podílel útočník Petr Fridrich. Vítkovičtí po dvou porážkách v nejvyšší soutěži opět naplno bodovali. Středočeši naopak prohráli potřinácté v řadě a zůstávají na posledním místě tabulky. Na třináctou Mladou Boleslav nově ztrácí už deset bodů.

Ostravané začali dobře a Kladno, které se opět muselo obejít bez svého hrajícího majitele Jaromíra Jágra, poprvé inkasovali už po 41 sekundách. Barinka vyhrál buly, Fridrich ihned vypálil a Mitens nestačil včas reagovat. Uběhlo sotva šest minut a domácí mužstvo se radovalo podruhé. Roberts Bukarts efektní zadovkou vysunul do úniku Kriegera, který prostřelil Mitense.

Zvýšit náskok domácích mohl Barinka, ale zblízka nedokázal zvednout puk nad beton Mitense. Udeřilo na opačné straně. Vítkovičtí ponechali Ticháčka zcela volného v pásmu, Klepiš ho našel přihrávkou od modré, kladenský bek bekhendem poslal puk mezi betony Klimeše a snížil.

Hned zkraje druhé třetiny domácí získali zpátky dvoubrankový náskok, když Zdráhal přiťukl Fridrichovi, na jehož prudkou střelu švihem Mitens nedokázal reagovat. Středočeský tým mohl vrátit zpátky do kontaktu Tralmaks, jenž ujížděl sám na Klimeše, ale vítkovický gólman lotyšského útočníka vychytal.

Hned vzápětí ztratil Percy puk trestuhodně před vlastní brankou, Smoleňák si položil Klimeše, jenže puk po jeho střele zamířil do tyčky, od ní se odrazil do břevna a následně putoval mimo branku. Snížení průběžného výsledku odmítl v závěru druhého dějství i Frolík, který zakončoval do poloprázdné klece, ale Klimeš mu "ukradl" gól pohotovým zákrokem lapačkou.

Po nahození od modré nestačil puk na pravém kruhu zpracovat Roberts Bukarts, ke kotouči se dostal Ticháček a pohotovou střelou se prosadil podruhé v utkání. Vzápětí ujížděli dva na jednoho Zdráhal s Fridrichem, nadějný útok ovšem ani nezakončili.

Ostravané ale dvoubrankové vedení nepustili a po dvou domácích porážkách za sebou opět naplno bodovali, Rytíři naopak prodloužili svou šňůru porážek na třináct.

Góly

Domácí: 00:41. Fridrich, 06:54. Krieger, 21:01. Fridrich, 35:26. Fridrich

Hosté: 18:16. Ticháček, 49:11. Ticháček

Sestavy

Domácí: Klimeš (Machovský) – Percy, Grman, Mikuš (A), L. Kovář, Auvitu, Prčík, Raskob – Ri. Bukarts, Chlán, Lakatoš (C) – Fridrich, Barinka, P. Zdráhal – Ro. Bukarts, Krieger, Peterek – Šoustal, Claireaux, Kotala.

Hosté: Mitens (Bow) – Hejda, Ticháček, Slováček, Nemčík, Martenet, Veber – Sideroff, Klepiš, Tralmaks – Smoleňák (C), Melka (A), M. Procházka – Bláha, Jarůšek, Frolík – Babka, Vimmer.

Rozhodčí

R. Šír, F. Vrba – L. Kájínek, V. Lederer

Stadion

Ostravar aréna, Ostrava

Návštěva

6 047 diváků

České Budějovice - Plzeň

Hokejisté Českých Budějovic porazili ve 42. kole extraligy Plzeň 4:3, bodovali počtvrté za sebou a bodově se dotáhli na čtvrtý Litvínov. Plzeň prohrála pošesté v řadě a klesla na 12. místo tabulky. Dvěma góly a asistencí se na výhře Motoru podílel útočník Jáchym Kondelík.

Svižnou úvodní třetinu, v níž byli směrem dopředu mnohem aktivnější Jihočeši, zahájil Kondelík střelou z pravého kruhu již v prvním střídání. Sólem přes celé kluziště se prezentoval obránce Hovorka, ale švihem zprava nepřekvapil brankáře Hlavaje, kterého zakrátko hodně pozlobil Hanzlův útok s křídly Valským a Simonem.

Při vyloučení Doudery nedovolili budějovičtí svému soupeři vůbec nic. Naopak brzy po přesilovce mohl otevřít skóre Ordoš, jenže nedotáhl kličku. V jednom ze sporadických protiútoků rozehřál gólmana Hrachovinu nejaktivnější hráč hostů Söderlund, který zahrozil v domácí obraně také při vlastním oslabení. Bezbrankový stav změnil v 18. minutě Kondelík, který dokončil individuální akci Štencla.

Na začátku druhé části se ocitl v ideální pozici Hanzl, ale počínal si váhavě. Zato plzeňský obránce Zámorský po nápřahu od modré čáry vylekal Hrachovinu. Domácí následně potrestali vyloučení Matyse. Skóroval Harris, který si chytře počkal u pravé tyčky na přihrávku od Kondelíka.

Krátce po polovině utkání získal odražený puk ve středním pásmu Jansa, ale v sólu nepřehodil Hrachovinův pravý beton. Brzy nato z jednoduché akce snížil Holešinský střelou švihem z levého kruhu. Budějovičtí odpověděli bleskově. V přečíslení dva na jednoho Hanzl riskantní, ale přesnou přihrávkou přes obránce našel Valského, jenž zakončil u pravé tyčky. V závěru druhé třetiny hráli hosté přesilovou hru pět na tři, Jihočeši se ale ubránili.

V nástupu do třetí třetiny se Západočeši hodně snažili zkorigovat výsledek, nedokázali však ohrozit Hrachovinu. Nebezpečně naopak vyhlížel brejk obránce Doudery, ale kotouč z jeho bekhendové střely uvízl v Hlavajově lapačce. Přesto domácí zvýšili náskok. Štencelovu střelu od modré čáry úspěšně tečoval Kondelík.

Plzeňský tým ale nečekaně udeřil při trestu Benáka. Zdálky nejprve Malák trefil tyčky a v pokračující akci zblízka snížil Jansa. Hosté zkusili power play, při níž se nechal vyloučit Kondelík za zdržování hry a Zámorský při hře šest na čtyři snížil ranou od modré čáry na 3:4. Vyrovnat ale Plzeň už nedokázala.

Góly

Domácí: 17:25. Kondelík, 27:03. Harris, 33:10. Valský, 50:41. Kondelík

Hosté: 32:29. Holešinský, 55:24. Jansa, 59:14. Zámorský

Sestavy

Domácí: Hrachovina (Strmeň) – Vráblík, Štencel, Kachyňa, Doudera (A), Hovorka, Gulaši (C), Pýcha – F. Přikryl, Kondelík, Ordoš – Kubík (A), Harris, M. Beránek – Valský, Hanzl, D. Simon – Koláček, Vopelka, Toman.

Hosté: Hlavaj (Klouček) – Zámorský, Malák, Bučko, Laakso, Piskáček (A), Skok – Šiler, Mertl, Holešinský – Lev (A), Jansa, Schleiss (C) – Matýs, Benák, Söderlund – Straka, M. Soukup.

Rozhodčí

Hribik, Úlehla – Zíka, Frodl

Stadion

Budvar aréna, České Budějovice

Návštěva

6421 diváků

Mladá Boleslav - Mountfield HK

Hokejisté Mladé Boleslavi porazili ve 42. kole extraligy Hradec Králové 2:1 a vzdálili se poslednímu Kladnu na deset bodů. Utkání rozhodl ve 42. minutě v přesilové hře útočník Pavol Skalický. Východočeši vyšli po sedmi zápasech bodově naprázdno.

Úvodní tlak zápasu patřil i díky první přesilové hře hostům. Hned po skončení početní výhody navíc trefil po závaru horní tyčku domácí branky Perret.

První gól ale padl nakonec na druhé straně, když Lintuniemiho střelu dorazil bruslí do branky Závora. Rozhodčí ještě u videa posuzovali míru úmyslu kopnutí puku do klece, ale provinění proti pravidlům nakonec neshledali.

Na trefené tyčky nakonec skončila první třetina 1:1, když na druhé straně nastřelil brankovou konstrukci po úniku po křídle Dvořáček.

Nejzajímavější věci se ve druhé třetině děly ve 36. minutě. Při přesilovce Hradce nejprve přišel brankář Novotný v souboji se soupeřem o hůl, z následné akce mu pak za záda doplachtil puk tečovaný o Jánošíkovi kalhoty. Boleslavská střídačka si na situaci vzala trenérskou výzvu, která ale nebyla úspěšná a domácí dostali další dvouminutový trest. Oslabení ale v tomto případě ubránit dokázali.

Bruslaři si vzali vedení zpět ve 42. minutě, když v přesilovce prosadil Skalický a potrestal vyloučení Perreta. Hosté se hnali za vyrovnáním, celkem vyslali na Novotného přes 40 střel, ale druhý gól nevstřelili ani při dvouminutové hře v šesti.

Góly

Domácí: 06:35. Závora, 41:27. Skalický

Hosté: 35:10. Blain

Sestavy

Domácí: F. Novotný (J. Růžička) – Pyrochta (A), Bernad, Jánošík (C), F. Pavlík, Gewiese, Lintuniemi, Štibingr – Skalický, O. Roman, Lantoši (A) – Dvořáček, Järvinen, Rohdin – Krivošík, Malát, Závora – Hradec, Pitule, Stránský.

Hosté: Laurikainen (Pařík) – Kalina, Blain (A), Pavelka, Pláněk, Jank, Freibergs, Marcel – Perret, Tamáši, Okuliar – Jasper, Lalancette, Jergl (A) – Šťastný, Miškář, Eberle (C) – R. Pavlík, Pilař, A. Novotný.

Rozhodčí

Šindel, Mejzlík – Hynek, Hnát

Stadion

ŠKO-ENERGO Aréna, Mladá Boleslav

Návštěva

3621 diváků

Karlovy Vary - Olomouc

Hokejisté Olomouce vyhráli ve 42. kole extraligy na ledě Karlových Varů 3:1 a porazili Západočechy i počtvrté v sezoně. Domácí sice vedli 1:0, ale Hanáci vývoj otočili, vítěznou branku vstřelil ve 25. minutě Silvestr Kusko. Moravané si tak pojistili deváté místo, na svého dnešního soupeře mají náskok osmi bodů.

Do zápasu vstoupili lépe hosté, jenže jejich převaha nevyústila k gólové vyjádření, neboť Hanáci se nedostali do koncovky. Ondruškova sražená střela, chycená v pohodě Habalem, toho byla důkazem.

Do vedení tak šli efektivnější domácí. Procházka našel křížným pasem Rachůnka, který zblízka doklepl puk do sítě. Ve 12. minutě mohl navýšit vedení Jiskra, ale trefil jen horní tyč Konrádovy branky.

Olomouc navýšila útočnou aktivitu, Nahodilovu šanci ještě zlikvidoval Habal, nezareagoval až na dělovku Škůrka od modré, která znamenala vyrovnání.

V úvodu druhé třetiny měl šanci změnit skóre Beránek, ale Konrád si s jeho bekhendovou střelou poradil. Ke slovu se znovu dostali aktivnější Hanáci a byli odměněni vedoucím gólem. Orsava našel před brankou volného Kuska, který neměl problém poslat puk do Habalovy sítě. Ve 35. minutě mohli hosté opět skórovat, v krátké početní výhodě dvou hráčů na ledě zachránila Habala branková konstrukce.

Olomouc vstoupila do třetí třetiny s aktivní obranou, která znemožňovala Západočechům dostat se do přebrankového prostoru a ohrozit Konrada. Ve 45. minutě se to částečně podařilo Procházkovi, jenže slovenský strážce svatyně byl úspěšnější.

Změnu skóre mohla přinést 51. minuta, nejprve Konrád zlikvidoval střelu Beránka, z následného nájezdu na druhé straně neuspěl Macuh. Olomouc se v závěrečných minutách soustředila na obranu, přežila jak dvouminutové oslabení, tak i power play soupeře, během níž trefil opuštěnou branku domácích Navrátil. Olomouc tak porazila Energii pošesté v řadě.

Góly

Domácí: 06:22. Rachůnek

Hosté: 17:23. Škůrek, 25:48. Kusko, 58:28. Navrátil

Sestavy

Domácí: Habal (Hamalčík) – Plutnar, Huttula, Mikyska, Stříteský, McFadden, Bartejs, Havlín – Kangasniemi, Černoch (C), O. Beránek (A) – Rachůnek (A), Gríger, O. Procházka – Redlich, Jiskra, Hladonik – Čihař, Koffer, Kružík.

Hosté: Konrád (Sedláček) – Ondrušek (C), Škůrek, Sirota, Rutar, Švrček, Černý, Řezníček – Kunc, Macuh, Navrátil – Klimek, Nahodil (A), Bambula – Kusko, Knotek (A), Orsava – Menšík, Anděl, P. Musil.

Rozhodčí

Jeřábek, Sýkora – Ondráček, Gerát

Stadion

KV Arena, Karlovy Vary

Návštěva

3537 diváků

Z V VP PP P Skóre B
1. Pardubice 52 33 8 6 5 203:115 121
2. Sparta 52 32 6 3 11 172:119 111
3. Třinec 52 25 9 6 12 172:132 99
4. Brno 52 21 9 5 17 160:139 86
5. Litvínov 52 23 5 4 20 163:165 83
6. Č. Budějovice 52 23 2 10 17 147:149 83
7. Liberec 52 24 3 4 21 174:165 82
8. Mountfield 52 16 8 11 17 135:137 75
9. Vítkovice 52 18 5 8 21 132:138 72
10. Olomouc 52 16 7 6 23 123:155 68
11. K. Vary 52 14 8 3 27 128:146 61
12. Plzeň 52 14 6 4 28 130:155 58
13. M. Boleslav 52 12 6 6 28 106:154 54
14. Kladno 52 7 4 10 31 120:196 39
  • Generali Play-off
  • Předkolo Generali Play-off
  • Baráž

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
65
Finále
Články odjinud


Články odjinud