Souboj titánů pro Spartu! Boleslav dál utíká Kladnu, Motor atakuje čtyřku

Foto: Lukáš Fabián, hcdynamo.cz

Tipsport extraliga se v rámci pátého ročníku charitativní akce O kapku lepší hokej zahalila do oranžové. Jasným tahákem pátečního 42. kola byl souboj titánů v Pardubicích, kde Sparta vydřela vítězství 3:1. V dalších utkáních uspěly Třinec, České Budějovice, Olomouc, Vítkovice i Mladá Boleslav, která tak opět utekla poslednímu Kladnu – už na rozdíl deseti bodů.

Oceláři doma slaví posedmé za sebou

Liberec pod Javorovým vedl, ale pak už recept na Ondřeje Kacetla nenašel, schytal bůra a v boji o čtyřku neuspěl potřetí za sebou. Třinec si sedmým domácím vítězstvím v řadě opět upevnil třetí flek, Litvínov na něj ztrácí už deset bodů. Skvělou formu potvrdil reprezentační navrátilec Martin Růžička, jenž se blýskl gólem a dvěma asistencemi.

Zdeněk Moták (trenér Třince): „Jsme si plně vědomi toho, že měli hosté vyložené šance a netrefovali prázdné branky. My jsme si to i řekli po zápase a dokážeme s tím pracovat. V první třetině byli Tygři dobře brusliví, přebruslili nás a my si s tím nevěděli rady. Důležitým aspektem bylo ubráněné oslabení tři na pět, které jsme sehráli výborně a nakonec šli do vedení. Zápas byl dlouho otevřený, ale střelecky se nám dařilo a výborně zachytal Ondra Kacetl.“

Filip Pešán (trenér Liberce): „Myslím si, že jsme kromě několika závarů v defenzivní zóně byli většinu zápasu lepší. Třinec jsme přehrávali, ale nedávali vyložené šance. Asi třikrát jsme netrefili úplně prázdnou branku a soupeř nás pak vytrestal v jednoduchosti. Po dvou standardních situacích a důrazu před brankou nám dal dva góly, jeden jsme si dali vlastní, jeden z půlmetrového ofsajdu a pak naše frustrace z nepovedeného večera vyústila ve vyloučení do tří, kdy nám domácí zasadili definitivní hřebíček.“

HC OCELÁŘI TŘINEC – BÍLÍ TYGŘI LIBEREC 5:1 (1:1, 1:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 14. Čacho (Adámek, J. Jeřábek), 37. Marinčin (M. Růžička, Voženílek), 46. Nestrašil (J. Jeřábek, Adámek), 48. M. Růžička (Voženílek), 52. L. Hudáček (Kundrátek, M. Růžička) – 12. Flynn (A. Najman, Hawryluk).
Rozhodčí: Mrkva, Obadal – Hlavatý, Blažek.
Vyloučení: 5:4.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 31:33.
Diváci: 4 496.
Nejlepší hráči: Ondřej Kacetl – Tomáš Galvas.
HC Oceláři Třinec: Kacetl – Marinčin, Smith, Kundrátek, Nedomlel, Polášek, J. Jeřábek, Adámek – M. Růžička, Nestrašil, Voženílek – Kurovský, Vrána, L. Hudáček – Hrehorčák, Holinka, M. Roman – Sikora, Čacho, Dravecký. Trenéři: Moták a Országh.
Bílí Tygři Liberec: D. Král – McCoshen, Melancon, Knot, Budík, Ivan, Galvas, Aubrecht – Rychlovský, Filippi, Faško-Rudáš – Flynn, A. Najman, Hawryluk – Birner, Bulíř, Klíma – Vlach, Šír, Zachar. Trenéři: Pešán, Kudrna a Žabka.

Plzeň prohrála už pošesté za sebou

Plzeňské trápení pokračovalo také na jihu Čech. První třetina? 21:4 na střely pro Motor! Ten sice za stavu 4:1 dovolil soupeři dvěma góly zdramatizovat duel, ale šestou porážku v řadě už indiáni neodvrátili a propadli se na dvanácté místo až za Vítkovice. Zato České Budějovice se po čtvrtém bodovém zisku za sebou dotáhly na čtvrtý Litvínov.

Jiří Hanzlík (asistent trenéra Českých Budějovic): „Byli jsme aktivnější. Ve druhé třetině přišla pětiminutová pasáž, kdy měla Plzeň navrch. Důležitým momentem zápasu byl náš gól na 3:1. Utkání jsme pak měli pod kontrolou až na závěrečnou pětiminutovku, která znovu vypovídala o naší určité herní nevyspělosti. Naše výhra ale byla zasloužená.“

Petr Kořínek (trenér Plzně): „Měli jsme špatný vstup do utkání, hráli jsme ustrašeně a měli špatný pohyb. Moc se to nezlepšilo ani ve druhé třetině. Pomohl nám kontaktní gól, ale brzy jsme zase inkasovali. Ve třetí třetině domácí odskočili, nám se sice povedlo snížit, ale už to byla křeč. Motor vyhrál zaslouženě.“

BANES MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE – HC ŠKODA PLZEŇ 4:3 (1:0, 2:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 18. Kondelík, 28. Harris (Kondelík, D. Simon), 34. Valský (Hanzl, D. Simon), 51. Kondelík (Štencel, Vráblík) – 33. Holešinský (Söderlund, Zámorský), 56. Jansa, 60. Zámorský (Söderlund, Holešinský).
Rozhodčí: Hribik, Úlehla – Zíka, Frodl.
Vyloučení: 5:4.
Využití: 1:1.
V oslabení: 0:1.
Střely na branku: 42:23.
Diváci: 6 421 (vyprodáno).
Nejlepší hráči: Jáchym Kondelík – Adam Benák.
Banes Motor České Budějovice: Hrachovina – Vráblík, Štencel, Kachyňa, Doudera, Hovorka, Gulaši, Pýcha – F. Přikryl, Kondelík, Ordoš – Kubík, Harris, M. Beránek – Valský, Hanzl, D. Simon – Koláček, Vopelka, Toman. Trenéři: Čihák a Hanzlík.
HC Škoda Plzeň: Hlavaj – Zámorský, Malák, Bučko, Laakso, Piskáček, Skok – Šiler, Mertl, Holešinský – Lev, Jansa, Schleiss – Matýs, Benák, Söderlund – Straka, M. Soukup. Trenéři: Kořínek a Bombic.

Olomouc i počtvrté vyzrála na Karlovy Vary

Olomouc nepatří zrovna k oblíbeným soupeřům Karlových Varů, které na ni od loňského vyřazení v předkole play off nenašly recept už pošesté za sebou! Tentokrát sice Energie vedla, ale Mora i díky dvoubodovému Jakubu Navrátilovi a jistému Branislavu Konrádovi předvedla obrat a odskočila tabulkovému sousedovi už o osm bodů.

David Bruk (trenér Karlových Varů): „Pro nás špatné utkání. V posledních třech jsme dali tři branky, s tím nemůžeme sebrat nějaké body. První třetina byla ještě vyrovnaná, druhá jednoznačně na straně hostů a ve třetí si myslím, že jsme dostávali soupeře pod tlak, ale aktuálně je naše koncovka žalostná. Olomouc dobře ukončovala souboje a těžko jsme se dostávali před bránu, i když situace tam byly, ale aktuálně jsme ve stavu, kdy potřebujeme šílené množství šancí. Chybí nám větší klid na hokejkách, psychika a sebevědomí hráčů je jinde, než bychom potřebovali.“

Jan Tomajko (trenér Olomouce): „Po dlouhé cestě jsme začali dobře. Prvních pět minut bylo výborných, potom jsme udělali jednu chybičku a Karlovy Vary nás potrestaly, protože v protiútocích jsou výborní a nebezpeční. Musím říct, že potom se hra vyrovnala, ale druhou třetinu jsme měli výbornou. Dostali jsme se do vedení 2:1. Ve třetí jsme se to snažili ubránit a tam nás podržel Braňo Konrád, protože Vary si vytvořily pár šancí. Za stavu 2:1 bychom to měli sehrát trochu víc v klidu.“

HC ENERGIE KARLOVY VARY – HC OLOMOUC 1:3 (1:1, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 7. Rachůnek (O. Procházka, Gríger) – 18. Škůrek (Navrátil, Macuh), 26. Kusko (Orsava, Knotek), 59. Navrátil.
Rozhodčí: Jeřábek, Sýkora – Ondráček, Gerát.
Vyloučení: 3:3.
Bez využití.
Střely na branku: 32:36.
Diváci: 3 537.
Nejlepší hráči: Tomáš Rachůnek – Branislav Konrád.
HC Energie Karlovy Vary: Habal – Plutnar, Huttula, Mikyska, Stříteský, McFadden, Bartejs, Havlín – Kangasniemi, Černoch, O. Beránek – Rachůnek, Gríger, O. Procházka – Redlich, Jiskra, Hladonik – Čihař, Koffer, Kružík. Trenéři: Bruk, Šik a Eismann.
HC Olomouc: Konrád – Ondrušek, Škůrek, Sirota, Rutar, Švrček, Černý, Řezníček – Kunc, Macuh, Navrátil – Klimek, Nahodil, Bambula – Kusko, Knotek, Orsava – Menšík, Anděl, P. Musil. Trenéři: Tomajko a Petrovický.

Kladno prohrálo už potřinácté v řadě

Kladno v roce 2024 ne a ne utnout sérii proher. Naprázdno se vrací i z Moravskoslezského kraje, když se sklonilo Třinci i Vítkovicím a zapsalo už třináctý nezdar v řadě. Přestože má k dobru dva zápasy, na předposlední Mladou Boleslav ztrácí už deset bodů! V Ostravě sice soupeře přestřílelo jasně 40:21, ale hattrickem jej složil Petr Fridrich.

Jiří Veber (asistent trenéra Vítkovic): „Hráli jsme třetí domácí utkání v řadě, z minulých dvou jsme získali jen bod, takže jsme potřebovali zvítězit. To se nám sice podařilo, nejsme ale spokojeni s předvedenou hrou. Tak už to v hokeji někdy bývá, ale v neděli nás čeká zápas s Třincem. Mělo by přijít hodně lidí, takže doufám, že ukážeme lepší herní projev, samozřejmě podpořený bodovým úspěchem.”

Pavel Skrbek (trenér Kladna): „Nezačali jsme ideálně, když jsme hned z první střely inkasovali, což nás srazilo dolů. Vítkovice byly patnáct minut lepší, ale paradoxně nám pomohlo vlastní oslabení. Sehráli jsme ho dobře, zlepšili jsme hru a dali gól do šatny. Ve druhé třetině jsme si vytvořili spoustu šancí, ale ty jsme bohužel neproměnili. Ve třetí části jsme pokračovali v dobývání vítkovické branky, dokázali jsme však pouze snížit na 4:2.“

HC VÍTKOVICE RIDERA – RYTÍŘI KLADNO 4:2 (2:1, 2:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 1. Fridrich (Barinka), 7. Krieger (Roberts Bukarts), 22. Fridrich (P. Zdráhal), 36. Fridrich – 19. Ticháček (Klepiš), 50. Ticháček (Vimmer, Klepiš).
Rozhodčí: Šír, Vrba – Kájínek, Lederer.
Vyloučení: 4:1.
Bez využití.
Střely na branku: 21:40.
Diváci: 6 047.
Nejlepší hráči: Petr Fridrich – Jiří Ticháček.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Klimeš – Percy, Grman, Mikuš, L. Kovář, Auvitu, Prčík, Raskob – Rihards Bukarts, Chlán, Lakatoš – Fridrich, Barinka, P. Zdráhal – Roberts Bukarts, Krieger, Peterek – Šoustal, Claireaux, Kotala. Trenéři: Trnka, Veber a Šimíček.
Rytíři Kladno: Mitens – Hejda, Ticháček, Slováček, Nemčík, Martenet, Veber – Sideroff, Klepiš, Tralmaks – Smoleňák, Melka, M. Procházka – Bláha, Jarůšek, Frolík – Babka, Vimmer. Trenéři: Vejvoda a Skrbek.

Další remízu odmítli Skalický s Novotným

Sedm z deseti posledních vzájemných zápasů muselo jít do prodloužení, které si Hradec Králové zkusil už sedmkrát v řadě. Další remíza? Schylovalo se k ní, ale odmítli ji dva borci – střelec vítězné trefy Pavol Skalický a fantastický Filip Novotný, jenž při soupeřově velké střelecké převaze 42:14 kryl 41 střel. Bruslaři utekli Rytířům už o deset bodů.

Václav Pletka (asistent trenéra Mladé Boleslavi): „Musím říct, že nás fantasticky podržel Filip Novotný, který nám vychytal zápas. Naší bojovností a obětavostí jsme ho zvládli. Soupeři jsme nabídli hodně přesilovek, měli jsme šest oslabení. Ty jsme ale odehráli dobře, kluci padali do střel po hlavách, byla tam od nich obětavost. Někdy takové duely jsou, my jsme za tři body rádi, neboť je potřebujeme jako sůl. Hradec měl převahu, ale občas to tak v hokeji chodí. Ještě jednou pochvala celému týmu.“

Peter Frühauf (asistent trenéra Hradce Králové): „Těžko se to hodnotí. Měli jsme přes čtyřicet střel, soupeř pouhých čtrnáct a jedeme domů bez bodu. To nelze hodnotit kladně. Jsme měkcí před bránou soupeře, z tolika pokusů jsme neměli dorážky, neproměňovali šance... ani nevím, jestli mám brečet, nebo se smát. Na brankovišti to bolí, někdy dostane útočník pukem, někdy od obránce, ale to je hokej. Musíme tam najít cestu, jak dopravit puk za gólmana. Z našeho výkonu jsem měl pocit, že jsme diktovali tempo hry a odjíždíme s prázdnou. Zkrátka musíme být před brankou až odporní a skórovat jakýmkoliv způsobem.“

BK MLADÁ BOLESLAV – MOUNTFIELD HK 2:1 (1:0, 1:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 7. Závora (Lintuniemi, Gewiese), 42. Skalický (O. Roman, Lantoši) – 36. Blain (Okuliar, Miškář).
Rozhodčí: Šindel, Mejzlík – Hynek, Hnát.
Vyloučení: 6:3.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 14:42.
Diváci: 3 621.
Nejlepší hráči: Filip Novotný – Jeremie Blain.
BK Mladá Boleslav: F. Novotný – Pyrochta, Bernad, Jánošík, F. Pavlík, Gewiese, Lintuniemi, Štibingr – Skalický, O. Roman, Lantoši – Dvořáček, Järvinen, Rohdin – Krivošík, Malát, Závora – Hradec, Pitule, Stránský. Trenéři: Král, Pletka a Havíř.
Mountfield HK: Laurikainen – Kalina, Blain, Pavelka, Pláněk, Jank, Freibergs, Marcel – Perret, Tamáši, Okuliar – Jasper, Lalancette, Jergl – Šťastný, Miškář, Eberle – R. Pavlík, Pilař, A. Novotný. Trenéři: T. Martinec, Hamara a Frühauf.

Sparta zastavila Dynamo za 46 sekund

Dynamo ještě na metu sta bodů nedosáhlo, poprvé v novém roce a zároveň pod taktovkou Marka Zadiny vyšlo naprázdno. Souboj titánů rozhodly přesilové hry a parádní sparťanský obrat během 46 sekund. Třemi body před vyprodanou arénou zazářil Pavel Kousal (1+2), Duel po ráně do hlavy opět nedochytal Jakub Kovář, ale měl by být v pořádku.

Marek Zadina (trenér Pardubic): „Myslím, že první třetina byla hodně rozkouskovaná. Bylo tam hodně přesilovek, oslabení. Bohužel rozhodly speciální týmy, dostali jsme tři góly v oslabení a my jsme si naopak početními výhodami příliš nepomohli, což trochu určilo ráz utkání. Ve hře pět na pět kluci makali, dobře bruslili, dohrávali situace jeden na jednoho a tlačili se, což jsme po nich chtěli. Myslím, že jim nemůžu nic vytknout, odehráli další dobrý zápas, ale nepomohli jsme si přesilovkou a to podle mě rozhodlo.“

Pavel Gross (trenér Sparty Praha): „Viděli jsme zase parádní hokej před vyprodanou halou a se skvělou atmosférou. Úvodní třetina byla dlouhá, oba týmy se moc nedostaly do tempa. Byli jsme rádi, že jsme otočili na 2:1. Myslím, že dalších čtyřicet minut už to mělo dobré tempo. Dobře jsme bruslili, fyzicky to byl náročný zápas. Taky musím říct, že všichni tři gólmani, kteří nastoupili, byli vynikající. Jsme rádi, že si odvážíme tři body.“

HC DYNAMO PARDUBICE – HC SPARTA PRAHA 1:3 (1:2, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 5. Poulíček (Košťálek, R. Kousal) – 14. P. Kousal (Buchtele, O. Najman), 15. Krejčík (O. Najman, P. Kousal), 60. Buchtele (P. Kousal, Krejčík).
Rozhodčí: Hradil, Kika – Lhotský, Šimánek.
Vyloučení: 3:4.
Využití: 1:3.
Střely na branku: 22:29.
Diváci: 10 194 (vyprodáno).
Nejlepší hráči: Roman Will – Ondřej Najman.
HC Dynamo Pardubice: Will – D. Musil, Čerešňák, T. Dvořák, Košťálek, Vála, Hájek, Houdek – Pánik, Paulovič, Rohlík – R. Kousal, Zohorna, Radil – Mandát, Poulíček, Říčka – Pavlata, Zeman, Vondráček. Trenéři: Zadina, Černohous a Sýkora.
HC Sparta Praha: J. Kovář (41. Kořenář) – Kempný, Mozík, Beaudin, Irving, Němeček, Mikliš, Krejčík – Forman, Lajunen, Řepík – Buchtele, Horák, Chlapík – Konečný, O. Najman, P. Kousal – Hrabík, D. Vitouch, Kassian. Trenéři: Gross a Hořava.

Utkání HC VERVA Litvínov – HC Kometa Brno (2:3) se hrálo už ve čtvrtek.

Tabulka Tipsport extraligy

 TÝMZVVPPPPSKÓREBODY
1.
HC Dynamo Pardubice
42 26 7 5 4 159:95 97
2.
HC Sparta Praha
44 26 6 2 10 140:97 92
3.
HC Oceláři Třinec
43 20 8 5 10 137:105 81
4. HC VERVA Litvínov 43 20 4 3 16 132:125 71
5.
Banes Motor České Budějovice
43 19 2 10 12 120:118 71
6. HC Kometa Brno 42 18 6 3 15 131:112 69
7.
Bílí Tygři Liberec
45 20 3 3 19 142:139 69
8.
Mountfield HK
43 13 6 10 14 110:116 61
9.
HC Olomouc
43 14 7 4 18 105:125 60
10.
HC Energie Karlovy Vary
42 11 8 3 20 102:112 52
11.
HC VÍTKOVICE RIDERA
40 12 4 7 17 97:107 51
12.
HC Škoda Plzeň
42 12 5 4 21 106:120 50
13.
BK Mladá Boleslav
43 8 5 6 24 85:136 40
14.
Rytíři Kladno
41 5 3 9 24 96:155 30

Další program Tipsport extraligy

Neděle 4. února – 43. kolo:
16:00 HC Sparta Praha – Rytíři Kladno
16:00 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Oceláři Třinec
16:00 Mountfield HK – Banes Motor České Budějovice
16:00 Bílí Tygři Liberec – HC VERVA Litvínov
16:30 HC Škoda Plzeň – HC Energie Karlovy Vary (ČT sport)
17:00 HC Kometa Brno – BK Mladá Boleslav
17:00 HC Olomouc – HC Dynamo Pardubice

Sobota 10. února – dohrávka 29. kola:
16:00 Rytíři Kladno – HC VÍTKOVICE RIDERA

Pondělí 12. února – předehrávka 45. kola a dohrávka 16. kola:
17:30 HC Škoda Plzeň – HC Dynamo Pardubice
18:00 Rytíři Kladno – HC VÍTKOVICE RIDERA

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz