Hlavní obsah

Děti skončily kvůli bonbonům s HHC v nemocnici. Některé i na psychiatrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

jihozápadní Čechy

Policie stále vyšetřuje případ otravy několika žáků z Karlových Varů, kteří se předávkovali želé bonbony s obsahem HHC látky. Školáci skončili v péči lékařů. Nejde však o ojedinělou situaci, potvrdily oslovené nemocnice na jihozápadě Čech.

Foto: Envato Elements

Bonbóny s HHC (ilustrační foto)

Článek

Látka HHC není v tuzemsku zakázaná. Jde o kanabinoid, jenž se získává z konopí. Plzeňská fakultní nemocnice přijala za uplynulé tři měsíce jedenáct mladistvých, kteří se předávkovali HHC. „Většinu jsme ošetřili na urgentním příjmu a následně propustili do domácí péče,“ upřesnila mluvčí zdravotnického zařízení Gabriela Levorová.

Pacienti měli křeče, žaludeční potíže a špatně se orientovali. Levorová doplnila, že někteří z nich však skončili na psychiatrické klinice, kde jim výsledky potvrdily, že užili kombinaci více návykových látek.

Pozorovali jsme u nich také agresivitu, nebo naopak spavost, eventuálně křeče
lékařka Lenka Dvořáková

Doktoři na dětském oddělení Domažlické nemocnice ošetřili v poslední době tři mladistvé s akutní otravou HHC. „Dívky ve věku čtrnáct a šestnáct let si, tuším, vzaly bonbony. Šestnáctiletý chlapec měl zase elektronickou cigaretu s uvedenou látkou,“ přiblížila primářka tamějšího oddělení Lenka Dvořáková.

Pacienti si stěžovali na intenzivní bušení srdce, pocit na zvracení, sucho v ústech. „Pozorovali jsme u nich také agresivitu, nebo naopak spavost, eventuálně křeče,“ popsala lékařka.

Případy intoxikace HHC řešili rovněž v českobudějovické nemocnici, jak potvrdila její mluvčí Iva Nováková. Přesný počet případů ovšem nesdělila. Pouze napsala, že evidují nárůst v jednotkách. Většinou se jedná o středoškoláky.

Se stejnou věkovou skupinou pracují obvykle zaměstnanci plzeňského Centra protidrogové prevence a terapie. Jeho ředitel Petr Hrouzek Novinkám řekl, že s HHC se u mladých lidí setkávají často. „Za minulý rok přišlo do naší ambulance dvacet klientů, kteří už měli problémy s užíváním konopných látkách. Zpravidla šlo o kombinaci HHC s THC nebo CBD,“ nastínil.

Anketa

Vyzkoušeli jste někdy HHC nebo kratom?
Ano, opakovaně
10,7 %
Jednou
3,8 %
Ne
85,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7501 čtenářů.

Dodal, že tržní nabídka se vyvíjí velmi rychle a stát nestíhá prodej regulovat. „HHC je snadno dostupná v automatech, potravinách, na internetu. Prodává se jako bonbony, ale také oleje, různé roztoky nebo jako náplně do elektronických cigaret. Běžně se na tuto látku netestuje, což berou mladiství jako výhodu,“ upozornil.

Podle Matěje Šolce, který pracuje v plzeňské obchodě Cannaland, zkoušejí středoškoláci pravidla obejít. „O prázdninách a začátkem školního roku k nám alespoň jednou denně někdo přišel a chtěl si HHC produkt koupit. My ale vždycky chceme občanku. Jednou dokonce předložili i falešný doklad. Snažíme se být v tomto ohledu opatrní,“ zdůraznil Šolc.

Výrobky však lze objednat i na jejich e-shopu. „Doklady by měl zkontrolovat kurýr. Víme, že systém není dokonalý, a tak pracujeme na jeho zlepšení,“ uvedl.

Bonbony a cukrovinky s HHC označil za velký problém národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS). Nabízet je dětem, a to ještě atraktivní formou, považuje za krajně neetické. Vyzval proto výrobce i prodejce, aby produkty stáhli. Regulaci trhu s novými psychoaktivními látkami řeší poslanecký návrh, který je v současnosti ve druhém čtení.

Pět školáků skončilo na Karlovarsku v nemocnici, vyzkoušeli medvídky s HHC

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám