Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V Česku začíná týden jarního počasí

3. 2. 2024 | Poslední aktualizace: 10:28 3. 2. 2024 | Martin Štros, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teploty půjdou běžně na 10 °C... V Česku začíná týden jarního počasí Zdroj fotografie: meteocentrum.cz

V Česku začaly na části území tzv. jarní prázdniny. Ač kalendářně ještě v hluboké zimě, tak počasí jako by chtělo dát jejich názvu za pravdu. Nastupuje takové spíše už jarní počasí. Projevuje se poprvé již teď o víkendu, kdy denní teploty vystupují k +10 °C a lokálně i výše. Pocitově počasí nebude nějak zvlášť skvělé - na obloze přetrvává zataženo, v neděli se přidá i občasný déšť a to hlavně v odpoledních a večerních hodinách. K tomu po oba dva dny lehce silnější západní vítr. Nedělní srážky budou dešťové i na horách, za což zdejší sněhová pokrývka moc nepoděkuje.

Teplotně výrazně nadprůměrný by měl být i celý příští týden - denní teploty čekáme okolo +10 °C. Hlavně na jihu území by mohli jít i výrazněji nad tuto hodnotu, modely na jih Moravy naznačují až ke 14 °C! Srážek bude poměrně málo, spíše se vyskytnou v severní části Česka. Ze středy na čtvrtek se k nám od severu přiblíží studenější vzduch. S tím budou spojené četnější srážky hlavně právě na severu, ale samotné ochlazení nejspíš nepřekročí hranice Česka, a u nás se tak udrží teplé počasí. I když na úplném severu by se mírně ochladit dočasně mohlo a je možné, že třeba v Krkonoších se v noci na čtvrtek objeví i sněžení.

V pátek se zase naplno projeví teplé počasí. Trochu otazník zatím visí nad příštím víkendem. Modely naznačují příchod studené fronty s výraznějším ochlazení, ale ještě se hodně rozcházejí v tom, kdy přesně k tomu dojde. Podle některých během soboty, většina očekává ochlazení v neděli a jiné odhadují ochlazení až na začátku dalšího týdne. Nejpravděpodobněji nás tedy čekají denní teploty i nad 10 °C do příští soboty, a v neděli pak ochlazení. Návrat sněhu i do nižších poloh není v polovině února rozhodně vyloučen, ale to ještě upřesníme v dalších dnech...



Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024
V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024