Hlavní obsah
Lidé a společnost

Julie a Julia: Když má člověk odhodlání, může uvařit i stovky receptů za rok a stát se slavným

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: On Shot / Creative Commons / pexels.com

Ilustrační foto

Člověk je někdy přesvědčený, že něco dokáže. Když ale chybí odhodlání, dotáhne to do konce jen těžko. Příběh Julie Powellové je důkazem toho, že když člověk chce, dokáže všechno, a inspirací pro všechny, co se snaží vytrvat.

Článek

Julie Powellová se narodila 20. dubna 1973. Dnes ji známe jako americkou spisovatelku a kuchařku. Než se ale dostala do povědomí mnoha lidí po celém světě, čekala ji dlouhá cesta na výsluní. Svůj životní příběh zpracovala v knize Julie a Julia, která byla zfilmovaná jako úspěšný snímek s Amy Adams a Meryl Streep v hlavních rolích. A proč jsou vlastně v názvu knihy i filmu Julie dvě?

Julie Powellová si v roce 2002 založila blog na názorovém a zpravodajském webu. Tento blog nesl název „Julie/Julia Project“ právě kvůli tomu, že se v něm Powellová rozhodla, že se během jednoho roku pokusí uvařit všechny recepty z knihy Mastering the Art of French Cooking, ve volném překladu Zvládnutí umění francouzské kuchyně, jejíž autorka byla Julia Child. Receptů bylo v knize 524. Zvládnout je všechny během jednoho roku byl od Julie Powellové velmi odvážný krok. Navíc se rozhodla, že prostřednictvím blogu bude s fanoušky sdílet své dojmy a zejména pokroky, které s každým další receptem budou znatelnější a znatelnější.

Její odvaha a odhodlání bylo něčím, co inspirovalo tisíce lidí po celém světě, aby stejně jako Julie objevili ve vaření radost a vyšší smysl. Počet čtenářů jejího blogu se rychle zvyšoval. Brzy se o ni začala zajímat i média. Doslova celý svět sledoval, zda se Powellové povede splnit to, co si předsevzala.

Velký zájem o její blog byl i důvodem, že mohla v roce 2005 vydat knihu, která její velký úspěch mapovala. Kniha se stala naprostým hitem a bestsellerem. Rázem se z obyčejné ženy, která si jen tak založila svůj blog, stala oceňovaná spisovatelka a kuchařka v jedné osobě.

Už v roce 2009 byl na světě film. Reakce na něj byly veskrze pozitivní. Možná proto, že v něm rozhodně nezažijete nudu. Během prvních pár minut vás vtáhne do děje a už vás nepustí. Jedná se o odlehčenou komedii, která potěší každého, kdo se rád zasměje. Navíc vám na obrazovce naservíruje takové množství jídla, že prostě nebudete moci tomu kouzlu francouzské kuchyně odolat.

Protože měla kniha takový úspěch, rozhodla se Powellová prozradit o svém životě ještě více. V roce 2009 vydala knihu, která se volném překladu jmenuje Příběh manželství, masa a posedlosti. Líčí v něm své zkušenosti s učením se řeznickému řemeslu v newyorském Kingstonu. Vyjadřuje se ale také o svých manželských aférách.

Přestože byla Powellová médii doslova oslavována, i takový příběh nemusí skončit šťastně. V roce 2022 se Julie nakazila nemocí covid-19, což pro ni mělo fatální následky. 26. října 2022 zemřela ve svém domě na zástavu srdce.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Julie Powell

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz