InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Ságaaneb Vizovský zázrak (Bolek Polívka)

    středa 8.5 19:00 - Divadlo Oskara Nedbala Tábor

    Divadelní představení.

  • Žehnání motorek

    středa 8.5 13:30 - Masarykovo náměstí, Třeboň

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dražický rybník Na Suchých byl mokrý až až. Do vody šlo jedenáct otužilců

DRAŽICE - Ani letos nevynechali nadšenci z Dražic tradiční zimní namáčení do vody rybníka Na Suchých. A jako pokaždé bylo o dost víc diváků zachumlaných v bundách, než odvážlivců, kteří šli do vody - přestože letos nebyl mráz, vzduch měl devět stupňů a voda dva. Do vody se dnes hodinu před polednem ponořilo jedenáct otužilců, ženy výrazně převažovaly, bylo jich sedm. Dorazili i přespolní z Dražiček, Padařova nebo Orlova u Jistebnice. Jako každý rok zimní nadšence podpořili místní rybáři, kteří se postarali o občerstvovací stánek. Bylo tam nejen něco tekutého na zahřátí, ale i masopustní koblihy. Ty napekla Renata Samcová.

 

Letos poprvé zakladatel akce Jan Samec se svým parťákem Ivanem Šimákem připravili v prostoru pro ponor i zajímavé zátiší z ledových ker. Málokdo by věřil, že při současné oblevě je na rybníku 18 centimetrů silný led. Jak ale místní prozradili, údolíčko s rybníkem Na Suchých je dost studené místo. I v létě tam svítí sluníčko jen dvě hodiny přes poledne. V zimě se na hladině dlouho drží led. 

Ivan Šimák popsal, že příprava místa pro namáčení a vyříznutí ledových ker pilou není zrovna legrace. Zvládl to Jan Samec a kry tak ozdobily letošní místo ponoru.

Krátce po jedenácté se odtajnilo, že do vody půjde jedenáct lidí. Ke schůdkům se nahrnuli diváci. "Vítám účastníky letošního namáčení i hosty, kteří mají z jejich nápadu škodolibou radost," pobavil uvítacím projevem Ivan Šimák, tiskový mluvčí organizátora Jana Samce. 

Nadšenci se ponořili, zaplavali a po vystoupení z vody jejich těla postupně červenala. "Je to oheň," svěřil se Jiří Hybner. Ukázalo se, že mnozí se otužují celoročně. Renata Samcová, která chodí od října dvakrát týdně do Jordánu v Táboře, je přesvědčená, že nejde ani tak o prospěch fyzickému zdraví jako o psychohygienu. "Jdete do vody se starostmi a když vylezete, žádné nemáte, nastane euforie," prozradila. A potvrdila to i Eliška Pospíšilová, která se taky chodí namáčet do táborského Jordánu, někdy ráno, než zamíří do kanceláře na městském úřadu, a někdy po práci. "To je fakt, můj známý z Mladé Vožice mi řekl - všimni si, že z tý vody nikdo neleze naštvanej," zmínila.

A to by mohla podepsat letošní jedenáctka - Jan Samec, Renata Samcová, Jiří Hybner, Eliška Pospíšilová, Eliška Cupáková, Luboš Bočánek, Jana Martínková, Eva Martínková, Jitka Jechová, Ivan Šimák a Lucie Vačlenová. 

Mezi diváky byl také chalupář Rudolf Louda, který má pro změnu zkušenost z namáčení v horském potoce v Krkonoších. Jen letos musel kvůli úrazu z lyží vynechat. Ale víc už ve středu v Táborsku. 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace