Lepší než Bellingham? Durosinmi! V jednu dobu měl nejlepší čísla v Evropě, říká skaut Plzně

Lepší než Bellingham? Durosinmi! V jednu dobu měl nejlepší čísla v Evropě, říká skaut Plzně

Takový kousek se českému klubu povede málokdy. Ale Plzni to vyšlo. Hlavním skautem Viktorie se stal Jan Říčka, který v této roli působil v Chelsea i Manchesteru City. O působení v Anglii i vztahu k Viktorii se rozpovídal pro klubový web. Tvrdí, že podzimní čísla, která měl útočník Rafiu Durosinmi neunikla ani velkým evropským klubům. "On byl v jedné statistice nejproduktivnější hráč napříč soutěžemi v Evropě. Šlo o góly a asistence u hráčů do dvaceti i jednadvaceti let," všiml si expert. Durosinmi v tu chvíli nechal za sebou i hvězdného Bellinghama z Realu Madrid.

Rodák ze Sušice Říčka prozradil, že K Plzni vám dlouhá léta silné pouto, protože tam studoval vysokou školu. Už jako malý tam navíc jezdil za fotbalem. I proto může posoudit, jak se změnilo zázemí a podmínky Viktorie. "V Luční ulici byla legendární dřevěná tribuna, tráva žádný šlágr, uprostřed tráva netráva přezdívaná "tankodrom" a na konci nechyběla škvára, které jsme si i v Sušici užili až až…," vzpomíná s úsměvem.

S uznáním se klaní tomu, co se povedlo plzeňskému klubu vybudovat. Sedí prý na to přesně název dokumentu Petra Větrovského o Viktorii nazvaný "Zázrak ze západu." Vzhledem k působení ve velkých klubech z Premier League si může podobné soudy bez uzardění dovolit.

Také v Anglii prý došlo k zásadním proměnám. „Když jsem přišel do Chelsea, už byli v tréninkovém areálu v Cobhamu, ale i A mužstvo ještě přežívalo v takových stavebních buňkách. Začínali ale s výstavbou a dneska je to pohádkové tréninkové centrum se třiceti hřišti," upozorňuje.

Spolumajitel Plzně šokoval. Když nevyšel přestup Durosinmiho, nebyl jsem zklamaný, tvrdí. Jak Nigerijce motivoval?

A nemá problém přidat ani další příklady. „Vzpomínám, že i mládež Tottenhamu hrávala na takové křivé louce s brankami. V krátké době se vše měnilo, prakticky každý klub vybudoval tréninkové areály do nejmodernějších podob. V Plzni jsou ale podmínky skvělé. Nikdo se nemůže vymlouvat, to rozhodně ne," hlásí.

V době, kdy pracoval pro Manchester City, se právě Citizens srazili s Plzní. I tyto chvíle nemůže český expert z paměti vytěsnit. „Dostal za úkol na Viktorku a CSKA připravit trenéru Pellegrinimu rozbor. Detailně jsem popsal každého hráče. Sportovní ředitel mi tehdy řekl, že mi asi bude muset pohrozit, moc se mu to nezdálo. Ale trenér Pellegrini přišel s tím, že to byla do puntíku pravda, že má Viktorka opravdu skvělé hráče," vypráví Říčka.

Tvrdí, že si Plzeň na evropské scéně již vybudovala slušnou pověst a respekt. „Vždyť byla čtyřikrát v Lize mistrů! A letošní Konferenční liga? Jedenáct výher a jedna remíza, to je něco mimořádného, od trenéra Miroslava Koubka a jeho týmu hotový majstrštyk," shrnuje fakta.

foto: © Profimedia.cz

„Když hrála Plzeň s Bayernem doma, na německé televizi ukázali záběr z výšky na Doosan Arenu. K tomu přidali komentář, že stadion pro Ligu mistrů není úplně největší. Na to zareagoval tehdejší prezident Bayernu Franz Beckenbauer: „To možná jo, ale hrací plocha je lepší než v bundeslize, takové zprávy mám od naší výpravy.“ Od takového člověka to byla pocta jako hrom," přidává další příhodu, která zahřeje plzeňský tábor Říčka.

Během svého působení v Manchesteru City přivedl do klubu řadu hráčů. Asi nejznámější jsou příchody Haalanda nebo Kevina de Bruyneho. „U Kevina to bylo složitější. První anglické angažmá v Chelsea pro něj nebylo dobré, odešel do Brém, pak do Wolfsburgu. A v Anglii drží nepsané pravidlo, že když se hráč v Premier league neuplatní, tak se za ním zavře voda," prozrazuje hlavní skaut Viktorie.

U něj zmíněné pravidlo neplatilo. Dál viděl skvělé bundesligové výkony a efektivitu hráče. „Začal jsem ho doporučovat klubu natvrdo. I moji kolegové byli spíše proti, tvrdili, že v Anglii nic nepředvedl. Dal na mě až sportovní ředitel Begiristain, který to vše pozorně četl. Do City přišel De Bruyne za částku přes padesát milionů liber, experti si klepali na čelo. Víte, jak jsem byl při prvním zápase nervózní? Kamera ho zabrala ještě v tunelu a hned se řešily ty peníze. Ale on byl hned od začátku fantastický," neskrývá úlevu.

Koubek dělá super job, Šádek je nejlepší manažer v Česku. Byl by i v jiných zemích, tvrdí spolumajitel Plzně

Teď se bude věnovat skautingu pro plzeňský klub. Práce ho prý čeká stejná, jen se bude pohybovat v jiném segmentu. Velkokluby ve světě dnes koupí hráče za více než 100 milionů eur, Plzeň bude logicky hledat jinde. A také chce dávat šanci odchovancům. „Jak jsem zmínil, podmínky jsou v Plzni skvělé, když k tomu přidáme kvalitní práci, lidský potenciál a najdeme v celém regionu ty největší talenty, máme šanci vychovat další velké hráče. Můžeme třeba navázat na Pavla Nedvěda a Petra Čecha, kteří také vzešli z plzeňské mládeže," upozorňuje.

Určitě prý existuje možnost, že když se nějaké hvězdičce v dresu Viktorie dařit, že Říčkovi zavolá třeba zástupce Manchesteru City. „To je jasné, mám hodně známých, kolegové volají a ptají se. Když postavíte osmnáctiletého gólmana do evropského zápasu a on vychytá čisté konto, tak to zaujme opravdu každého. To se objeví v reportu všech velkých klubů, tím jsem si jistý. Nebo čísla Rafia Durosinmiho," konstatuje Říčka.

Zraněný Nigerijec měl nakročeno do nejvyšší německé soutěže, nakonec ale jeho zdravotní stav přestup zastavil. Čísla měl ale v první části sezony parádní. „Během podzimu nastala situace, kdy byl v jedné statistice na Transfermarktu nejproduktivnější hráč napříč soutěžemi v celé Evropě. Šlo o góly a asistence u hráčů do dvaceti i jednadvaceti let. Druhý byl Jude Bellingham z Realu Madrid a třetí Florian Wirtz z Leverkusenu," prozrazuje Říčka, jenž v minulosti pracoval i pro pražskou Slavii.

„Škoda, že ho pak zastavilo zranění. Ale on je mladý, zase mu to bude pálit. Jen jsem chtěl ukázat, že i takové statistiky všichni skauti pozorně sledují. A když mezi nimi budou vidět i naši hráči, bude to skvělé," dodává.