Podle Ruska 28 lidí zemřelo, když Ukrajinci zasáhli pekárnu v Lysyčansku

foto Ilustrační foto - Vrak automobilu a poničená budova po ostřelování ukrajinskou armádou, 3. února 2024 Lysyčansk.

Moskva - Počet mrtvých po útoku na východoukrajinský Lysyčansk, který mají pod kontrolou Rusové, vzrostl na 28. Mezi mrtvými je devět žen a jedno dítě, oznámilo dnes na síti Telegram ruské ministerstvo pro mimořádné situace. Rusové v sobotu uvedli, že na město v samozvané Luhanské lidové republice (LNR) zaútočili Ukrajinci a že zasáhli budovu, ve které byla pekárna. Ukrajinská strana útok zatím nekomentovala.

Ruské ministerstvo pro mimořádné události uvedlo, že z trosek bylo vytaženo deset živých lidí. Dodalo nicméně, že čtyři z nich jsou ve velmi vážném stavu. Dnes odpoledne záchranné a pátrací práce skončily.

Záchranáři pracovali celou noc. Přeživší hledali v troskách, které zbyly z rozbité restaurace Adriatic na Moskevské ulici, kde byla podle ruských úřadů zřízena pekárna pro civilisty. Nacházela se v dvoupodlažní budově.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová už v sobotu podle agentury TASS řekla, že podle předběžných informací byl útok proveden za použití západních zbraní. Žádá, aby Západ útok odsoudil. "Občané EU by měli vědět, jak jsou jejich daně využívány - používají se na nákup smrtících zbraňových systémů a posílají se kyjevskému režimu, který je používá k zabíjení civilistů," řekla Zacharovová.

Vojenští vyšetřovatelé uvedli, že pekárnu zasáhla střela odpálená ze salvového raketometu HIMARS. Agentura Reuters uvedla, že se jí podařilo s pomocí Google Maps ověřit, že na videu ruského ministerstva je skutečně poškozená budova z Moskevské ulice v Lysyčansku. Nebylo podle ní ale možné ověřit datum pořízení záběrů ani další podrobnosti zprávy ruských úřadů.

Dnes je v samozvané Luhanské lidové republice den smutku za lidi, kteří přišli o život v pekárně.

Ukrajinská vojska se z Lysyčansku stáhla začátkem července 2022. Rusko tak získalo kontrolu nad celou východoukrajinskou Luhanskou oblastí. Ve městě podle ukrajinských úřadů zůstává zhruba jen desetina z předválečného počtu 110.000 obyvatel. V současnosti se toto město nachází nedaleko frontové linie.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 23.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je čtvrtek 23. května 2024

Očekáváme v 09:00 19°C

Celá předpověď