Týrání a trýznivá smrt mladíka z Aše. Vraždil žárlivý policista, svědek myslel, že jde o trik

Přísahal, že bude pomáhat a chránit. Místo toho se ale policista Martin Novotný mstil. V amoku způsobeném žárlivostí se rozhodl vraždit. Společně se svým kumpánem utýral soka v lásce, který si myslel na Novotného přítelkyni. Zbili ho, odvezli na odlehlé místo a tam ho vláčeli přivázaného za osobním autem, dokud nezemřel. Nepočítali ale s tím, že je během jejich krutého týrání uvidí náhodný svědek. Příběh vám redakce CNN Prima NEWS přináší v rámci seriálu Zvlášť závažné zločiny, který pojednává o největších tuzemských kriminálních případech.

Řidič osobního auta Roman právě projížděl úzkou cestou na západním cípu Česka nedaleko Aše. Jméno je to pouze smyšlené. V případu, ve kterém sehrál jednu z nejdůležitějších rolí, totiž vystupoval jako utajovaný svědek. Byla noc na 23. listopadu roku 2008 a Roman uprostřed noci jen stěží rozpoznával, kde je krajnice lesní cesty a kde už začíná neprostupné houští. Najednou se před ním objevila záře, která se během několika vteřin rozdělila do dvou bílých reflektorů. Auta se minula právě ve chvíli, kdy projížděla kolem bývalé textilky. Před budovou se v ten moment díky pohybovým čidlům rozsvítil silný reflektor a Roman tak na pár vteřin rozpoznal posádku protijedoucího vozu.

ČTĚTE VÍCE: Řádění sériového vraha taxikářů odhalili psi. Narkoman z Prahy se k činům nikdy nepřiznal

Uvnitř auta seděl policista Martin Novotný a vedle něj vyhazovač z nedaleké diskotéky Aleš Šepták. Tahle dvojice neměla v okolí Aše zrovna nejlepší reputaci. Roman, kterého dvojice neznala, ale on ji ano, si pomyslel, kam asi uprostřed noci projíždí a letmo se na auto ještě podíval do zpětného zrcátka. V tu chvíli zůstal chvíli v šoku. Za autem, které právě minul, bylo přivázané asi dvoumetrové lano na jeho druhém konci člověk. Roman byl v tu chvíli přesvědčený o tom, že jde o figurínu. Možná nějaký vtip nebo pokus o natočení zajímavého videa. Že byl tu noc svědkem brutální vraždy, ho v tu chvíli vůbec nenapadlo.

Zvlášť závažné zločiny

Seriál CNN Prima NEWS, ve kterém reportér Václav Janata čtenářům představuje největší kriminální kauzy posledních desetiletí v Česku.

Vystrašení soka v lásce

Nejprve popít s přáteli v oblíbeném baru v centru Aše a pak vyrazit na nedalekou diskotéku, tak si tehdy sedmatřicetiletý Tomáš představoval listopadový sobotní večer. Jenže v baru potkal Terezu. Dívku dobře znal a zdála se mu sympatická. Začali se spolu bavit, a když Tomáš s kamarády odcházel na diskotéku, souhlasila, že vyrazí s nimi. Na diskotéce ale už byl Martin Novotný. Policista s pověstí surovce byl známý tím, že už se několikrát kvůli své žárlivé povaze popral a když viděl svou přítelkyni Terezu ve společnosti mladšího Tomáše, znovu mu mozek zatemnila žárlivost. Už dříve Tomášovi vyhrožoval a fakt, že ho znovu vidí s Terezou, chápal tak, že mladík zkrátka neposlechl jeho varování.

Když se nad ránem vracel ulicemi Aše Tomáš domů, Novotný se domluvil s vyhazovačem Šeptákem, že se mladíkovi pomstí. Pomalu za ním projížděli v osobním autě, a když vylekaný muž začal utíkat, vyrazili přímo k němu. Na ulici ho surově zbili a naložili do kufru auta. Na chodníku zbyla jen kaluž krve.

Když se páté dveře vozu znovu otevřely, trojice už stála na osamoceném místě nedaleko přehrady Bílý Halštrov. Následovaly další údery pěstí. Rány a kopance byly tak silné, že Tomáš skončil se zlomenou stehenní kostí. To ale žárlivému policistovi a vyhazovači nestačilo. Vytáhli tažné lano a zraněnému muži, který se už nemohl nijak bránit, ho přivázali za opasek. Druhý konec provlékli pod nárazníkem vozu. Prosby a sténání Tomáše na ně neplatilo. Ve chvíli, kdy byl podle pozdějších posudků lékařů ještě naživu, se rozjeli po kamenité cestě. Ujeli více než jeden kilometr, během kterého musel zraněný muž prožívat nepředstavitelná muka. Bezvládné tělo pak odvázali a nechali uprostřed úzké silnice. Vrazi si byli jistí tím, že během noci tělo přejede nějaký řidič, který bude místem projíždět a policisté pak případ uzavřou jen jako tragickou dopravní nehodu.

Staré svědectví

Druhý den ráno objevili tělo silničáři. Nikdo další místem neprojel a kriminalistům tak bylo rychle jasné, že šlo o vraždu. Po několika měsících zadržela zásahová jednotka v tu dobu už bývalého policistu Novotného i vyhazovače Šeptáka. Kriminalisté věděli o chorobné žárlivosti jejich bývalého kolegy, jenže důkazů bylo málo. Pachové stopy na oběti, ani chlupy Novotného psa soudu nestačily.

Novotný byl veškerých obvinění zproštěn. Roky ubíhaly, expolicista začal provozovat kiosek a s Terezou, kvůli které vraždil, vychovával dvě děti. Někteří obyvatelé Aše se s tím ale nedokázali smířit. Rodiče zavražděného Tomáše byli přesvědčeni, že je Novotný vrahem, a když ho v ulicích Aše po letech potkal i Roman, došlo mu, že musí policistům říct o tom, co na úzké silnici v osudnou noc viděl. Chtěl se přihlásit hned po vraždě. Jenže se bál pomsty, a když se v novinách dočetl, že je už Novotný se Šeptákem před soudem, měl za to, že jeho výpověď už není potřeba. Když se po několika letech dozvěděl, že nebyli odsouzeni, věděl, že je čas jednat.

Romanovo svědectví se stalo jedním z hlavních bodů, o které se mohl státní zástupce během obžaloby obou vrahů opřít. Napodruhé už soudy uznaly oba muže vinnými a po dlouhých patnácti letech od spáchání vraždy jim Vrchní soud v Praze potvrdil třináctileté tresty.

NEUNIKL VÁM DALŠÍ DÍL VIDEOPODCASTU HLASY ZLOČINU?

Tagy:
smrt vražda silnice žárlivost automobil svědek Martin Novotný Zvlášť závažné zločiny přivázání