Kokotsko, Ďáblova prdel, Šukačka. Pojďte se s námi projít gynekologicko-urologickou stezkou!

Kokotsko

Dnešní článek vás zavede do nevšedních míst s lechtivými názvy. Mohou připomínat určité části těla či činnosti, jež zpravidla bývají cizím zrakům skryté.

Fucking alias Fugging

Tuto malou osadu najdete v hornorakouské čtvrti Innviertel v Horním Rakousku. Je součástí obce Tarsdorf. Ještě do roku 2020 jste se mohli ubytovat v osadě Fucking, jejíž název místní odvozovali od jména bavorského šlechtice Focko. Zakončení „ing“ ve staré němčině označovalo pojem lidé. Tudíž v celkovém kontextu se mělo jednat o místo Fockových lidí.

Nicméně druhý výklad spojuje název osady Fucking s Adalbertem von Vucckingenem. V každém případě název neměl nic společného s anglickým významem „fucking“, jež je mimo jiné i vulgární názvem pro soulož. Jenže právě díky tomuto překladu osada získala světový věhlas.

Fucking-osada-Rakousko

Autor: Tobias "ToMar" Maier – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=43240501

U cedule Fucking se fotili turisté z celého světa a nejen to…

Nebylo výjimkou, že ceduli s označením osady občas nějaký ten turista odcizil. Posléze starosta nechal ceduli přivařit na ocelovou tyč a tu zabetonovat. Ani toto opatření ceduli nezachránilo. Nakonec se vedení obce Tarsdorf, i přes nesouhlas místních, rozhodlo změnit v roce 2020 název osady na: Fugging. Mimochodem nedaleko se nachází obec Petting či Kissing.

Ďáblova prdel
Foto: Taťana Veselá, „Ďáblova prdel“, Česká Kanada

Kde najdete Ďáblovu prdel?

Skalní útvar ze žuly, Ďáblovu prdel, nápadně připomínající onu sedínku, najdete v přírodním parku v České Kanadě poblíž osady U Panského lesa. Nachází se přibližně dvě stě metrů od zeleně značené turistické trati. Je taktéž vděčným cílem turistů a všeobecného veselí.

Kuriozní balvan neobyčejného tvaru anebo také kamenný zadek najdete v lesích mezi vesničkami Valtínov, Terezín a Nový Svět. Cesta k němu je dobře značená, takže ho nemůžete minout. Zaparkovat můžete u rybníka Zvůle.

Kokotsko je zaniklá obec v okrese Rokycany

Nicméně stále můžete navštívit kopec Kokotsko či  Kokotský les, jímž vede desetikilometrová naučná stezka Kokotské rybníky. Pokud by vás slovo kokot iritovalo, vězte, že ve staročeštině značilo kohouta. Možná byste mohli zařadit do „naučné gynekologicko-urologické stezky“ i odbočku u Dolního kokotského rybníka. Vede, věřte nevěřte – ke Kokotské studánce a prameni U Čůráčku.

Šukačka je menší osada, která spadá pod obec Javorná

Javorná je součástí městyse Čachrov a nachází se v okrese KlatovyŠukačka sousedí s obcí nevšedního názvu Onen Svět. Mimochodem název původní vesnice Šukačka je údajně odvozen od srbského slova šuka, což znamená koza.

Nicméně můžeme přidávat další kuriozní názvy, jako například Pičín, Řitka, Uchcánek…  Možná každý z vás by mohl přidat na seznam další originální názvy osad, městeček či samot. Česká republika nesporně nabízí mnoho dalších nevšedních názvů obcí, měst, vrcholků či samot v České republice, při kterých se slabší povahy mohou třeba i červenat.

Náhledové foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kokotsko.jpg#/media/Soubor:Kokotsko.jpg

Zdroje: idnes.cz, wikipedia, mapy.cz

 

 

 

favicon

V Čechách je krásně, tak proč někdy nevyrazit za hranice všedních dnů...?