Co udělal, je prostě špatně. Tvrdý trest si bohužel zaslouží, řekl Holeňák o Firbacherovi
. Čeká ho 2. čínská liga?

Co udělal, je prostě špatně. Tvrdý trest si bohužel zaslouží, řekl Holeňák o Firbacherovi
. Čeká ho 2. čínská liga?
ROZHOVOR

Předpovídala se mu zářná budoucnost. Talentovaný český útočník Filip Firbacher byl kdysi na radaru velkých klubů, před šesti lety ho britský deník The Guardian zařadil na seznam 50 nejtalentovanějších evropských fotbalistů narozených v roce 2001. Teď se o něm ale mluví ve zcela jiné souvislosti. Za pokus o ovlivnění zápasu mu Etická komise FAČR v lednu napařila zákaz činnosti na 30 měsíců, k tomu pokutu 20 tisíc korun. Jak se na něj i jeho kauzu dívá trenér Miroslav Holeňák, jenž ho na podzim vedl ve Varnsdorfu? A řešil někdy něco podobného jako hráč?

Dvaadvacetiletý Firbacher začal s fotbalem v Chlumci nad Cidlinou, odkud se přes rodný Nový Bydžov vydal do Hradce Králové. S ním podepsal smlouvu v roce 2018, už tehdy mířil ale výš. Absolvoval hned dvě stáže v nizozemském Feyenoordu Rotterdam, na kemp si ho pozval i anglický Southampton. Stal se také platným hráčem mládežnických reprezentací.

Po nepříliš vydařené sezoně ve Vlašimi se v létě 2021 vrátil zpátky do Hradce, kde střelecky pookřál v béčku, pak zamířil hostovat do druholigové Chrudimi. Za rok a půl tam ve FNL vstřelil 13 gólů, i proto si ho loni v létě vyhlédl právě Holeňák. Zvlášť když sháněl nového střelce za Abdullahiho Tanka, jenž odešel do Baníku.

Čtyři domácí druholigové týmy, které si v roce 2024 udržují neporazitelnost

“Musím říct, že svými výkony nás Filip rozhodně nezklamal. Čekali jsme od něj góly a on je dával. Kdyby ho nedohnala minulost, jsem si jistý, že by v tom pokračoval i na jaře,“ řekl kouč Varnsdorfu pro eFotbal.cz na adresu svého nejlepšího střelce, který na podzim skóroval v soutěži sedmkrát.

Poslední tři kola byl už ale mimo hru. Měl zastavenou činnost na základě selhání, jehož se dopustil v říjnu 2021 ještě coby hráč hradeckého B-týmu. Od dalšího hříšníka Michala Hladíka měl dostat nabídku, aby přes svého kamaráda Javiera Nerudu zařídil ovlivnění zápasu Rakovníka s Motorletem. “Poslal“ to dál, jenže nastal “problém“. Hráči hostů celou akci nahlásili, takže nechvalně proslulý sudí Michal Paták i všichni zainteresovaní měli tenkrát smůlu.

Jak to skončilo, už asi víte. Jelikož se Hladík pokusil ovlivnit hned tři zápasy, vyfasoval od etické komise zákaz činnosti na patnáct let plus pokutu milion korun. Firbacher vyvázl s trestem na dva a půl roku, zaplatit musí dvacet tisíc. Až se vrátí, nebude to ve Varnsdorfu. Ten s kmenovým fotbalistou Hradce okamžitě rozvázal smlouvu.

Foto: FK Varnsdorf

“Filipa je mi líto. Co ale udělal, je prostě špatně. Doufám, že si z toho vezme poučení a příště si dá obrovský pozor. Sice neznám úplně podrobnosti, co mi ale říkal on sám, tak prý jen přeposlal nějakou smsku… I kdyby to tak bylo, je to strašná chyba a Filip to ví. Tohle se zkrátka nesmí nikdy stát,“ konstatoval Holeňák, který měl vždycky pověst fotbalového slušňáka. I proto nechápe, do čeho se to Firnbacher namočil.

“Já jsem něco takového řešit nikdy nemusel, na mě si tohle nikdo nedovolil. Jak na to Filip zareagoval, je strašná škoda hlavně pro něj. Měl to teď slušně rozjeté, ale tímhle si to pokazil, jeho pověst utrpěla. Ponese si škraloup. Já ale věřím, že na fotbal nezanevře. Co jsem s ním mluvil, chce se do něj určitě vrátit,“ poznamenal bývalý obránce Slavie či Slovanu Liberec.

Firbacher se proti rozsudku odvolal, hodlá dosáhnout jeho razantního zmírnění. Zda se to povede, je ve hvězdách, údajně už ale řeší nabídky z ciziny. Jedna mu měla přilétnout i z druhé čínské ligy, na kterou by se zákaz vztahovat nemusel.

Nejlepší střelec Varnsdorfu Firbacher končí v klubu kvůli pokusu o ovlivnění zápasu

“Tohle už jde mimo mě, Filip by však další šanci dostat měl. Já říkám, že chybu může udělat každý z nás. Když k ní ale dojde, záleží na tom, jak daný člověk zareaguje. Zda se poučí a začne sekat latinu, nebo ne. Je to jen na Filipovi. Pevně doufám, že už je vyléčený. Alespoň on mi to tak říkal a já nemám důvod mu nevěřit. Navíc je pořád hodně mladý, fotbalově se může stále zlepšovat. Na druhou i první českou ligu by v pohodě měl,“ zdůraznil Holeňák s tím, že na hřišti i v kabině s Firbacherem žádné problémy nebyly. V partě byl oblíbený. Možná až moc.

“Byl to tahoun se vším všudy. V zápasech i po nich, jestli mi rozumíte,“ rozesmál se trenér. “Zkrátka za to uměl vzít, ale všechno v mezích, žádné prohřešky tu neměl. Naopak se u nás střelecky restartoval. Když přišel, byl trochu zanedbaný, gólově lehce vyhasl. Jsem rád, že se u nás zase chytil, tohle ho však samozřejmě dost přibrzdí. Je to tvrdý trest, ale nedá se nic dělat. Za to, co provedl, si ho bohužel zaslouží,“ dodal jedním dechem.

Starosti teď ale má i sám Holeňák. Spolu s Firbacherem odešly góly, které by na jaře mohly hodně chybět. Navíc v situaci, kdy vás od poslední příčky dělí pouze bod. “Samozřejmě bych byl rád, kdyby za Filipa přišel někdo jiný, ale počítám s oběma variantami. Pokud žádná náhrada nedorazí, holt to budeme muset zvládnout bez ní,“ uzavřel kormidelník čtrnáctého celku tabulky.