Pět gólů, pomoc Ukrajině. Slávisti ovládli generálku

4:1
(3:0)
přát., ne 4.2.2024, Fortuna Arena
přát., ne 4.2.2024, Fortuna Arena
Slavia - Zlaté Moravce
Branky: 20. Provod, 23. Chytil, 27. Jurečka, 74. Schranz - 80. Kuzma
Slávisti v generálce na start jarní části FORTUNA:LIGY porazili v Edenu FC ViOn Zlaté Moravce 4:1. V utkání věnovanému podpoře válkou decimované Ukrajiny se v prvním poločase trefili Provod, Chytil a Jurečka, po pauze přidal další trefu Schranz. Soupeř korigoval výsledek deset minut před koncem, zápasu přihlíželo 6214 diváků.

Do základní sestavy vybral Jindřich Trpišovský a jeho kolegové i Ondřeje Zmrzlého, jednu ze čtyř zimních posil. David Zima a Malick Diouf byli připraveni na střídačce, Jindřicha Staňka trápí zranění. Návrat do Edenu prožili obránce Matúš Čonka a současný trenér Moravců Michal Hipp, který ve Slavii hrával před třiceti lety.

Na hrací plochu nastoupili hráči obou klubů ve žlutých dresech s nápisem We Stand With Ukraine, s bannerem, na kterém byla vyvedena stejná deklarace, společně zapózovali.

První šanci duelu měli na svědomí hosté, ve 4. minutě se dostal k zakončení z úhlu Tabatadze, Aleš Mandous skvěle zakročil, ránu vytěsnil na roh. Mojmír Chytil pálil po přiťuknutí od Václava Jurečky z první nad, stejně si počínal na druhé straně Duga. Po čtvrt hodině hry nebezpečně hlavičkoval po centru Davida Douděry Jan Bořil, i jemu chyběla přesnost.

Proti Jurečkově pokusu zakročil Lukač, z následného rohového kopu už se sešívaní prosadili. Do pravé šibenice zapadla tečovaná střela Lukáše Provoda, běžela 20. minuta utkání - 1:0.

O tři minuty později se síť za Lukačem vlnila podruhé, po nepřehledné situaci a několika odrazech se nejvíce radoval Jan Bořil, za autora gólu byl označen Mojmír Chytil - 2:0. Ve 27. minutě krásnou individuální Chytilovu akci přetavil ve třetí trefu Václav Jurečka, za jeho dělovkou pravačkou brankář Moravců plachtil ke své levé tyči marně - 3:0.

Další šance následovaly, ze zajímavých pozic zkoušeli štěstí aktivní Provod, Jurečka i Bořil, na poločasovém stavu 3:0 se nic nezměnilo. Druhou půli odstartovala dělovka z halfvoleje Václava Jurečky, chybělo jí pár centimetrů. V 58. slávisti vyjma Zmrzlého kompletně obměnili svou jedenáctku, na hřiště zamířili Zima, Tijani, Tecl, Zafeiris, Van Buren, Schranz, Vlček, Tomič a Jurásek. Křižnou ránu Zmrzlého vytáhl v 63. minutě Lukač konečky rukavic na roh, o pár minut později lednový olomoucký import přepustil místo El Hadji Malick Dioufovi.

V 72. minutě dlouhou kličku v gól nepřetavil Van Buren, balon se odkoulel za postranní čáru, o pár vteřin později zvýšil po úniku Ivan Schranz, k sólu ho vybídl přesným pasem Stanislav Tecl – 4:0. Deset minut před koncem Moravce snížily, křižnou ranou do šibenice skóroval Kuzma – 4:1. Do obrovské příležitosti se dostal Van Buren, ani podruhé ale tváří v tvář Lukačovi neuspěl. Diváci, kterých do Edenu dorazilo 6214, pak ocenili potleskem dalekonosný Tomičův pokus.

Výsledkem 4:1 poslední přípravné utkání i skončilo. Jarní část sezony otevřou sešívaní v neděli 11. února ve Fortuna Areně proti Jablonci. Lístky na utkání kupujte ZDE.

4:1

Sestavy

Slavia

Mandous – Masopust (59. Zima), Ogbu (59. Vlček), Bořil (59. Tomič) – Douděra (59. Schranz), Ševčík (59. Jurásek), Oscar (59. Van Buren), Zmrzlý (68. Diouf) – Provod (59. Zafeiris), Jurečka (59. Tijani) – Chytil (59. Tecl)

Zlaté Moravce

Lukáč – Majdan, Dramé (46. Kuzma), Nagy, Jinjolava (69. Nonikashvili), Duga, Balič, Brenkus (59. Čonka), Tabatadze, Mondek (Švec, Balaj (46. Sula)

Detaily utkání

Branky
20. Provod, 23. Chytil, 27. Jurečka, 74. Schranz - 80. Kuzma
Diváci
6214
Žluté karty
Douděra - Tabatadze
Rozhodčí
Pechanec – Kříž, Machač

Fotogalerie

Aktuálně

David Planka prodloužil smlouvu se Slavií

dnes
Slávistický odchovanec David Planka prodloužil se Slavií smlouvu do června 2026.

Nový HALFTIME. Zafeiris, Odbor přátel i šéfova dcera

včera
Druhé letošní vydání slávistického magazínu HALFTIME vychází 7. května. Z titulní strany shlíží Christos Zafeiris, exkluzivní zpověď poskytla i Jana Kolářová, dcera Jaroslava Tvrdíka.

O rekordu, změnách i sázce na zkušenost

před 2 dny
Jindřich Trpišovský hovořil s novináři po skalpu Hradce o svém rekordu, 192. ligová výhra jej posunula na pozici nejúspěšnější trenéra novodobé historie, sázce na zkušenost a vyzdvihl výkon jednotlivců i celého týmu.

Další články