Plzeň zdolala Karlovy Vary a ukončila sérii šesti porážek

foto 43. kolo hokejové extraligy: HC Škoda Plzeň - HC Energie Karlovy Vary, 4. února 2024 v Plzni. Zleva Jan Schleiss z Plzně a Michal Plutnar z Karlových Varů.

Plzeň - Hokejisté Plzně porazili ve 43. kole extraligy Karlovy Vary 4:3 a ukončili šestizápasovou sérii porážek. Hosté sice ještě v úvodu třetí třetiny drželi vedení 2:1, ale domácí poté třemi trefami rozhodli o své výhře v západočeském derby. Nakonec vítěznou branku zaznamenal finský obránce Aleksi Laakso, třemi asistencemi se blýskl Jakub Lev. Trápící se Energetici čekají na bodový zisk čtyři zápasy a z posledních deseti kol mají jen dvě výhry.

Domácí začali aktivněji a již během prvního střídání Schleiss protáhl svižnou střelou z mezikruží gólmana Habala. Jeho protějšek Hlavaj musel ve 4. minutě zastavit pokus nekrytého Beránka z bezprostřední blízkosti. Ve svižném tempu poté ranou bez přípravy neuspěl Matýs a naopak ve 13. minutě otevřel skóre během přesilové hry Energie na brankovišti opakovaně dorážející Beránek.

Jenže o necelou minutu později dokázal srovnat na 1:1 střelou od modré čáry Malák. Indiáni poté sice vystupňovali svůj nápor, ale naopak se štěstím přečkali rychlý únik Koffera. Navíc 59 sekund před první sirénou ve vlastním oslabení vrátil hostům vedení 2:1 povedeným zakončením přes obránce Procházka.

Prostřední část tolik vzruchu nepřinesla. Indiáni na začátku nezvládli početní výhodu a lépe se pohybující hosté postupně převzali iniciativu. V polovině utkání sice rovněž nezvládli přesilovku, ale obtížně kombinujícího soupeře do větší příležitosti ve zbytku třetiny nepustili.

Na začátku závěrečné dvacetiminutovky pomohl domácím faulem k vyrovnání Bartejs a jeho vyloučení potrestal Schleiss dorážkou střely Lva. Hosté zareagovali ofenzivní snahou, ale ve 44. minutě Černoch v dobré pozici netrefil poloodkrytou branku. Indiáni následně promarnili přesilovou hru a v 51. minutě skvělým zákrokem proti střele Grígera napravil Hlavaj vlastní chybu při rozehrávce.

V 54. minutě dokonal plzeňský obrat nenápadnou střelou od modré čáry Bučko a díky cloně Lva upravil na 3:2. Rychle odpovědět mohl Jiskra, jehož pohotovou drožku vyrazil na poslední chvíli Hlavaj. Hráči Energie ve snaze skórovat otevřeli hru. Jansa toho využil jen k bekhendovému pokusu do levé tyčky, definitivně rozhodl až v 56. minutě Laakso povedenou ranou bez přípravy na 4:2.

Dlouhou power play hostů využil díky zaváhání Hlavaje ve snaze trefit prázdnou branku Gríger 25 sekund před koncem. Více toho už hostující tým nestihl a po skončení utkání ještě přemohl v pěstním souboji Holešinský Stříteského.

Hlasy trenérů po utkání:

Petr Kořínek (Plzeň): "Bylo to vyrovnané a hrozně těžké utkání. Dvakrát jsme museli dotahovat vedení soupeře. Prohrávat po dvou třetinách 1:2 pro nás byla těžká situace. Dáváme týmu kredit za to, že to dokázal otočit. Bylo to vyhecované a hektické. Byly tam od nás dobré akce, ale i spousta chyb. Konec jsme si zbytečně zkomplikovali. Oba týmy potřebovaly body a my jsme strašně rádi za to vítězství. Přestávka se nám hodí, věříme, že se nám vrátí zranění hráči.“

David Bruk (Karlovy Vary): "Jsme zklamaní, že nevezeme ze zápasu žádný bod. Z mého pohledu to bylo klasické derby, které potkalo dva týmy, kterým se nedaří bodově. Utkání bylo opatrné, týmy se soustředily na eliminaci chyb a snažily se moc nemotat v obranném pásmu. Bylo to to vyrovnané utkání s minimem šancí na každé straně. My jsme dostali tři branky seshora od modré čáry a některé mi přijdou teď po zápase laciné. Aktuálně toho máme o reprezentační pauze po čtyřech prohrách k řešení hodně.“

HC Škoda Plzeň - HC Energie Karlovy Vary 4:3 (1:2, 0:0, 3:1)

Branky a nahrávky: 14. Malák (Lev, Zámorský), 42. Schleiss (Lev, Zámorský), 54. Bučko (Holešinský, Laakso), 56. Laakso (Lev, Schleiss) - 13. O. Beránek (Hladonik), 20. O. Procházka (Koffer, Bartejs), 60. Gríger. Rozhodčí: Kika, Veselý - Brejcha, Klouček. Vyloučení: 5:6, navíc Holešinský - Stříteský oba 5 min. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 5788.

Plzeň: Hlavaj - Zámorský, Malák, Laakso, Bučko, Piskáček, Kremláček - Schleiss, Lev, Holešinský - Matýs, Jansa, Söderlund - Šiler, Mertl, P. Straka - Pour, M. Soukup. Trenér: Kořínek.

Karlovy Vary: Habal - Plutnar, Bartejs, Stříteský, D. Mikyska, Huttula, McFadden, Havlín - O. Beránek, Černoch, Kangasniemi - O. Procházka, Gríger, T. Rachůnek - Koffer, Jiskra, T. Redlich - Kružík, Hladonik, V. Tomeček. Trenér: Bruk.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 1.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 1. května 2024

Očekáváme v 09:00 20°C

Celá předpověď