Hlavní obsah

Česko - Slovensko 10:1Čeští florbalisté deklasovali Slovensko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští florbalisté ovládli druhou evropskou kvalifikační skupinu na prosincovém mistrovství světa v Malmö, ve finále porazili Slovensko 10:1. Hattrickem se na tom podílel útočník Matěj Jendrišák, který díky své první trefě v utkání překonal rekord české reprezentace v počtu branek. Polepšil si na 74 tref, dosud se dělil o prvenství se 71 přesnými zásahy s Radimem Cepkem. Pět bodů za dvě branky a tři asistence zaznamenal Filip Langer.

Foto: Petr Horník, Sport.cz

Florbal, ilustrační foto

Článek

„Myslím, že jsme to zvládli skvěle. Výsledky byly hodně jednoznačné, ale celkově jsme hráli velmi aktivně. Prezentovali jsme se hrou, jakou jsme chtěli. To nás dovedlo k vítězstvím ve všech zápasech, což jsme si stanovili jako cíl,“ řekl webu Českého florbalu Langer, který při absenci Ondřeje Němečka vedl tým jako kapitán.

Čtyřiatřicetiletý Jendrišák nastoupil do 132. utkání v národním týmu a vyrovnal tak i maximum Tomáše Sladkého. Celkově se posunul na 148 bodů za 74 tref a 74 asistencí. Cepkovi, který má na kontě 143 bodů (71+72) ze 126 utkání, sebral všechny tři rekordy.

Češi se proti Slovensku, vedenému českým koučem Radomírem Mrázkem, ujali vedení po 17 sekundách díky brance Matěje Havlase, potom využil přesilovou hru Langer a v 7. minutě zvýšil Milan Meliš na 3:0. Pak se prosadili opět Havlas, znovu v početní výhodě Langer a v čase 17:28 se dočkal rekordní trefy Jendrišák.

„Jak jsme si nastavili hodně náročné tempo, tak jsem hodně hrdý na mančaft, že jsme zvládli i poslední zápas a pohlídali si ho hned od první třetiny,“ uvedl Langer, který byl se 17 body (10+7) ze čtyř utkání nejproduktivnějším českým hráčem na turnaji.

„Ale to bylo hlavně díky tomu, jak nám šlapala lajna. Přestože chyběl Beny (Marek Beneš) s Óňou (Ondřejem Němečkem), tak bylo vidět, že návyky, které má Míla Meliš nebo další kluci z Tatranu, tam prostě jsou. Díky tomu nám to dobře fungovalo a z toho plynuly góly,“ doplnil Langer.

Druhou část sice načal brankou hned po dvou sekundách Michal Dudovič, který z poloviny hřiště překvapil Tomáše Jurca, ale ve druhé části se ještě prosadil podruhé Jendrišák a v 32. minutě si srazil balonek do vlastní branky Šimona Hatala. V závěrečném dějství se prosadil Martin Gattnar a výsledek dovršil v přesilovce Jendrišák.

V Lochówě po Česku a Slovensku slavili postup také domácí Poláci a Norové. Z první evropské kvalifikační skupiny postoupily Finsko, Lotyšsko, Německo a Estonsko a ze třetí Švýcarsko, Slovinsko a Dánsko. O jedno místo se ze Severní Ameriky se utkají 17. a 18. února v Torontu Kanada se Spojenými státy americkými. O zbývající tři se bude hrát od 21. do 25. května ve filipínském Pasigu v asijsko-oceánské skupině. Šampionát v Malmö, kde budou Češi obhajovat stříbro, se uskuteční od 7. do 15. prosince.

Kvalifikace MS florbalistů - evropská skupina 2 v Lochówu (Polsko):
Finále:
Česko - Slovensko 10:1 (6:0, 2:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 1. Havlas (Langer), 5. Langer (F. Forman), 7. Meliš (Havlas), 13. Havlas (Langer), 17. Langer (F. Forman), 18. Jendrišák (Zouzal), 24. Jendřišák (Zakonov), 32. vlastní Hatala, 49. Gattnar, 56. Jendřišák (Langer) - 21. Dudovič (Gašpařík). Rozhodčí: J. Bühler, Y. Bühler (oba Švýc.). Vyloučení: 2:3. Využití: 3:0. Diváci: 315
O 3. a 4. postupové místo:
Norsko - Maďarsko 16:3 (6:0, 5:1, 5:2), Polsko - Španělsko 9:6 (2:2, 4:1, 3:3).
O 7. místo:
Rakousko - Velká Británie 8:4 (1:3, 4:1, 3:0).
Přehled jistých účastníků prosincového MS v Malmö: Švédsko (pořadatel), Česko, Finsko, Švýcarsko, Lotyšsko, Slovensko, Polsko, Norsko, Německo, Estonsko, Slovinsko, Dánsko.

Reklama

Související témata: