Valentýn – svátek, nebo obchodnický trik?

Začátek února a červená barva, všude, kam se podíváte. Výlohy obchodů jsou plné srdíček a plyšových medvídků s nápisem „Miluji Tě“.  14. února je přeci Valentýn, svátek zamilovaných.

Reklama

Kdo byl sv. Valentýn?

Příběh o svatém Valentýnovi je záhadou dodnes. První varianta vypráví, že za císaře Marka Aurelia Claudia bylo mladým mužům zakázáno ženit se, protože svobodní muži byli lepšími vojáky než ti s rodinou. To se nelíbilo knězovi Valentýnovi a proti nařízení se vzepřel. Pomáhal tajně mladým zamilovaným párům uzavírat sňatky, ale byl odhalen a popraven.

Druhou variantu hlásala katolická církev s tím, že skutečným jmenovcem svátku zamilovaných byl biskup svatý Valentýn z Terni. Ten pomohl uzdravit syna rétora Krátora svými modlitbami, ale císař obvinil Valentýna z nekalých praktik. Valentýn byl uvězněn do žaláře a sťat.

Podle jedné legendy poslal uvězněný Valentýn pozdrav mladé dívce, která ho navštívila ve vězení. Před popravou jí napsal dopis, na kterém bylo napsáno „Od tvého Valentýna“. Tento výraz se používá dodnes.

Posílání valentýnek

Může se zdát, že sv. Valentýn je ryze americký svátek, ale není tomu tak. Tradice nejspíše pochází přímo od samotného svatého Valentýna. Páry, které oddal, obdaroval malou kytičkou. Už v 18. století si lidé projevovali drobné známky náklonnosti ručně psanými poznámkami a dopisy. V roce 1900, kdy došlo ke zlepšení tisku, se začaly dopisy nahrazovat tištěnými kartami, které patřily v té době k snadným způsobům, jak vyjádřit své emoce a pocity.

Samotné posílání valentýnek je však ryze britským zvykem. Nejstarší  valentýnka pochází z roku 1477 a je uložena v londýnské Britské knihovně. Poslala ji Margery Brewsová svému milovanému snoubenci Johnovi Pastonovi.

Jako „matka Valentýna“ je někdy označována Esther A. Howlandová, která začala jako první sériově prodávat valentýnky v Americe. Byly zdobené krajkou, stuhami a barevnými obrázky. Výměna valentýnek pokračovala i ve 20. století. Jak ukazuje digitální sbírka veřejné knihovny v New Yorku, nesou nápis „Mému Valentýnovi“, tedy známé poselství, které se šířilo především v Německu.

Valentýn se slaví téměř po celém světě

Oslavy svatého Valentýna se slaví po celém světě, nejvíce však v Americe, kde si všichni posílají valentýnská přáníčka. Neplatí to jen pro zamilované páry, ale i pro celé rodiny. Konají se také velkolepé valentýnské party. V Anglii mají také přáníčka, ale bez podpisu. Ten, kdo zamilované přání dostane, musí uhodnout, od koho je. V Japonsku dávají dárky ženy mužům a na oplátku jim to muži vrátí bílou čokoládou na tzv. White Day 14. března. Ve Finsku se tento den neslaví jako svátek zamilovaných, ale jako svátek přátelství. Ale ne všude se Valentýn dodržuje. Například Saudská Arábie má tento svátek jako křesťanský zvyk zakázaný.

Češi mají svátek zamilovaných za komerční

Svátek sv. Valentýna je u nás oblíbený především u mladší generace. Ostatní ho ignorují, nebo jim vadí, že se jedná o „americký“ svátek. Dávají raději přednost českému 1. máji. Ale obchodníci se to všudypřítomnými srdíčky snaží vehementně změnit. Po Vánocích je to další šance, jak vytahat z kapes zákazníků peníze.

Tradice svatého Valentýna má upozornit na hodnotu citů a schopnost pojmenovat to, co cítíme k druhému člověku. Otázkou je, zda lze projevovat lásku na povel pouze jeden den v roce. Lásku a city máme přeci dávat najevo každý den, nebo kdykoliv to blízký člověk potřebuje. Na druhou stranu, proč se v dnešní uspěchané době na chvíli nezastavit? Podívat se společně při skleničce vína na váš oblíbený film, nebo zajít na dobrou večeři a říct svému protějšku: „Miluji Tě“.

Autor: Renáta Šestáková – NašeTéma. Zdroje: Amerika, Britannica.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama