Týden s hudbou: Koncerty, opera, TV, stream

V Týdnu s hudbou vám nabízíme přehled nejzajímavějších hudebních akcí z vašeho okolí doplněný o zajímavé TV a kino přenosy a záznamy jak z České republiky, tak ze zahraničí.
Josef Špaček (zdroj Josef Špaček)
Josef Špaček (zdroj Josef Špaček)

Praha

V pondělí 5. února v 19:30 hodin v Dvořákově síni Rudolfina pořádá Český spolek pro komorní hudbu koncert Komorního orchestru České filharmonie pod vedením klavíristy Kirilla Gersteina. Zazní Serenáda pro dechové nástroje, violoncello a kontrabas d moll, op. 44 Antonína Dvořáka, Symfonie č. 38 D dur, K 504 Pražská Wolfganga Amadea Mozarta a Koncert pro klavír a orchestr č. 1 C dur, op. 15 Ludwiga van Beethovena.

Ve středu 7. února a ve čtvrtek 8. února vždy v 19:30 hodin vystoupí v Obecním domě ve Smetanově síni Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK pod vedením Pietari Inkinena a houslista Josef Špaček. Zazní Koncert pro housle a orchestr D dur, op. 61 Ludwiga van Beethovena a Symfonie č. 4 f moll, op. 36 Petra Iljiče Čajskovského,

Ve čtvrtek 8. února a v pátek 9. února v 19:30 hodin a v sobotu 10. února v 15:00 hodin vystoupí v Dvořákově síni Rudolfina klavíristka Yuja Wang a Česká filharmonie pod taktovkou Sira Simona Rattla. Uslyšíte Koncert pro klavír a orchestr č. 3 d moll, op. 30 Sergeje Rachmaninova a Symfonii č. 6 A dur Antona Brucknera.

V sobotu 10. února v 19:30 hodin v kostel sv. Šimona a Judy můžete navštívit koncert Pražských komorních sólistů, houslisty a dirigenta Guye Braunsteina a violoncellisty Viléma Vlčka. Uslyšíte Koncert pro housle č. 1 C Dur Josepha Haydna, Koncert pro violoncello a orchestr C Dur, op. 43 Mieczysłava Weinberga a Zjasněnou noc Arnolda Schönberga.

V rámci cyklu Hudba o třetí vystoupí v Atriu Žižkov v sobotu 10. února v 15:00 hodin Artia Saxophone Quartet.

V neděli 11. února v 17:30 hodin můžete v Dvořákově síni Rudolfina navštívit koncert kontratenoristy Jakuba Józefa Orlińského a klavíristy Michała Biela, kteří společně provedou skladby Johanna Josefa Fuxe, Henryho Purcella, Henryka Czyże, Mieczysława Karłowicze, Stanisława Moniuszka a Georga Friedricha Handela.

Ostrava

Ve čtvrtek 8. února v 18:00 hodin uvede Janáčkova filharmonie Ostrava program Setkávám se v kině Vesmír. Zazní díla Camilla Saint-Saënse, Nina Roty, Julese Masseneta, Antonína Dvořáka, Josepha Haydna, Julia Fučíka, Leroye Andersona, Georgese Bizeta a Leonarda Bernsteina. Diriguje Maroš Potokár.

Olomouc

Ve čtvrtek 8. února se koná v Redudě od 19:00 hodin koncert JAMU2, kde bude Moravskou filharmonii Olomouc dirigovat student JAMU Marek Madeja. Zazní předehra Coriolan, op. 62 a Koncert pro klavír a orchestr č. 1 C dur, op. 15 (sólista František Lejsek) Ludwiga van Beethovena a Symfonie č. 4 e moll op. 98 Johannese Brahmse.

Ostatní regiony Čech

Ve středu 7. února proběhne v 15:00 hodin v památníku Terezín program Pocta Bedrníkovi aneb Za svobodu víry a svědomí – Ohlédnutí za osudy hraběte Zdeňka Bořka-Dohalského. Programem provede slovem Zdeněk Hazdra, hudební produkce se ujme České noneto a barytonista Roman Janál.

Ve čtvrtek 8. února v 19:00 hodin v Besedním domě v Plzni vystoupí Plzeňská filharmonie pod taktovkou Chuheie Iwasakiho a trumpetista Gabor Tarkövi. Uslyšíte Tři epizody pro 15 smyčců Jiřího Gemrota, Koncert pro trubku a orchestr Es dur Johanna Nepomuka Hummela, Koncert pro trubku a orchestr Václava Trojana a Staré tance a árie, suita č. 1 Ottorina Respighiho.

V teplickém Krušnohorském divadle se ve čtvrtek 8. února v 19:00 hodin uskuteční koncert Severočeské filharmonie Teplice pod vedením dirigenta Alessandra Crudela. Zazní předehra Preciosa, op. 78 Carla Maria von Webera, Koncert pro klavír a moll, op. 16 Edvarda Hagerupa Griega (sólistka Marie Šumníková) a Symfonie č. 1 e moll, op. 39 Jeana Sibelia.

Alessandro Crudele (foto Anna Kutuzova)
Alessandro Crudele (foto Anna Kutuzova)

V Děčíně můžete v pátek 9. února v 19:00 hodin navštívit koncert Severočeské filharmonie Teplice a operních sólistů Nikoly Uramové (soprán), Richarda Samka (tenor), basista pro tento koncert je v jednání. Uslyšíte díla Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka a Oskara Nedbala. Diriguje Norbert Baxa.

Ostatní regiony Moravy a Slezska

Ve výstavní síni Vlastivědného muzea Šumperk zazní 11. února od 19:00 hodin skladby Paula Hindemitha Sonata 1937 pro violu sólo, Suita č.1, op131d Maxe Regera a houslová Partita č. 2 BWV1004 Johanna Sebastiana Bacha v interpretaci violisty Sào Soulez Larivière.

Drážďany

Drážďanská Semperoper uvede v sobotu 10. února od 18:00 hodin premiéru opery Židovka z Toleda Detleva Glanerta. V hudebním nastudování Jonathana Darlingtona a v režii Roberta Carsena zpívají Heidi Stober, Lilly Jørstad, Christoph Pohl, Tanja Ariane Baumgartner, Markus Marquardt a Aaron Pegram.

Slovensko

Klavírní recitál Ivo Kahánka můžete vyslechnout v úterý 6. února v 19:00 hodin v Malé síni Slovenské filharmonie. Zazní Suita A dur, op. 98 Antonína Dvořáka, Macbeth a čarodějnice a Sny (výběr) Bedřicha Smetany, V mlhách Leoše Janáčka, Sonáta pro klavír Gideona Kleina a Sonáta pro klavír, H 350 Bohuslava Martinů.

Ve středu 7. února a ve čtvrtek 8. února v 19:00 hodin vystoupí v koncertní síni SF Slovenská filharmonie s dirigentem Danielem Raiskinem. Uslyšíte předehru Kouzelná harfa D. 644 Franze Schuberta, Koncert pro klavír a orchestr č. 4 G dur, op. 58 Ludwiga van Beethovena (sólista Lovre Marušić) a Symfonii č. 3 A dur Franze Schmidta.

Státní filharmonie Košice nabídne ve čtvrtek 8. února v 19:00 hodin v Domě umění v Košicích Večer francouzské hudby, kde si pod vedením Roberta Jindry budete moci poslechnout symfonickou báseň Visions Julese Masseneta se sólisty Michaelou Várady (soprán), Martinem Pavlíkem (housle), Koncert pro violoncello a orchestr č. 1 a mol, op. 33 Camilla Saint-Saënse (sólista Emanuel Graf) a Symfonii č. 2 Římskou Georgese Bizeta.

G.F.Händel: Alcina – Michaela Várady (Alcina) – ŠD Košice (foto Joseph Marčinský)

V pátek 9. února v 19:00 hodin můžete ve velkém koncertním studiu Slovenského rozhlasu navštívit koncert Symfonického orchestru Slovenského rozhlasu pod vedením Ondreje Lenárda. Uslyšíte koncertní předehru Římský karneval, op. 9 Hectora Berlioze, Rhapsody in Blue Georga Gershwina, Italské capriccio, op. 45 Petra Iljiče Čajkovského a Bolero, op. 81 Maurice Ravela. Spoluúčinkuje klavírista Ladislav Fančovič.

Streamy a televizní přenosy

V pondělí 5. února ve 22:20 hodin na Čt art můžete zhlédnout další díl pořadu Super diva, tentokrát s podtitulem Korunovace Poppey, kde se operní diva Catarina Molderová spolu s českou mezzosopranistkou Magdalénou Koženou zamýšlejí nad původem Monteverdiho raně barokní opery o chorobné touze po moci.

V úterý 6. února ve 22:40 hodin na TV Noe a ve středu 7. února ve 22:35 na TV Noe+ bude zařazen do vysílání záznam koncertu Filharmonie Hradec Králové z 21. května 2023, kde s kapelou Blue Star Václava Marka a pod taktovkou Kryštofa Marka zahráli swingové a taneční skladby první poloviny dvacátého století.

V úterý 6. února ve 22:50 hodin odvysílá ČT art koncert sboru a symfonického orchestru Srbského rozhlasu a televize pod taktovkou dirigenta Bojana Sudjiče, který přednesl v červnu 2022 v Bělehradě slavná díla francouzských hudebních impresionistů. Na úvod zazněla předehra k Faunovu odpoledni Clauda Debussyho, dále Bolero a svita z baletu Dafnis a Chloe Maurice Ravela.

Dokument o houslistovy Josefu Špačkovi s názvem Josef Špaček – dobře naladěný virtuos, můžete zhlédnout ve středu 7. února ve 20:15 hodin na Čt art.

Na webu Helsinské filharmonie si ve čtvrtek 8. února od 17:00 hodin poslechněte koncert s dirigentem Pekkou Kuusistem a varhaníkem Jamesem McVinniem. Uslyšíte Faunovo odpoledne Clauda Debussyho, Koncert pro varhany Nica Muhlyho a suitu z baletu Má matka husa Maurice Ravela.

Kryštof Marek (zdroj Kryštof Marek)
Kryštof Marek (zdroj Kryštof Marek)

V sobotu 10. února ve 21:00 hodin uvede ve svém vysílání ČT art Pavarotti zpívá v newyorském Central Parku, záznam koncertu Luciana Pavarottiho, který se konal na počátku devadesátých let minulého století, kde uslyšíte ukázky z oper G. Verdiho, G. Donizettiho, R. Leoncavalla, P. Mascagniho, J. Masseneta, G. Bizeta a G. Pucciniho. Program doplní jazzové a swingové vystoupení chlapeckého sboru z Harlemu (The Boys Choir of Harlem), který přednese skladby Dukea Ellingtona, Billyho Strahorna a Calvina Jamese Bridgese. Kompozice pro sólovou flétnu a orchestr přednese Andrea Griminelli.

Na neděli 11. února od 21:10 hodin zařadila ČT art do svého vysílání záznam jazzového koncertu věnovaného vzpomínce na Karla Růžičku, kde Symfonický orchestr Českého rozhlasu a Tomáš Sýkora trio uvedou skladbu Lovebird Karla Růžičky.

V neděli 11. února v 10:00 hodin Nabídne TV Noe+ záznam koncertu v rámci 14. ročníku Svatováclavského hudebního festivalu z kostela Panny Marie Královny v Ostravě-Mariánských Horách. Ve Stabat Mater Gioacchina Rossiniho účinkují Ostrava Youth Orchestra pod taktovkou Paola Gatta, Český filharmornický sbor Brno, sopranistka Veronika Holbová, mezzosopranistka Ewa Kalwasińska, tenorista Aleksander Kruczek a basista Damian Suchozebrski.

Varhan Orchestrovič Bauer v reakci na tragickou událost na Filozofické fakultě složil a nahrál Requiem aeternam – Lacrimosa. První část skladby byla nahrána ve spolupráci s mnoha dobrovolníky symbolicky 21. ledna 2024 v kostele sv. Mikuláše v Kaprově ulici a je k vidění v odkazu tohoto odstavce.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


5 1 vote
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments