Valentýnské srdce s BESIPEM! Osvětová akce s reflexními prvky pro bezpečnější pohyb po silnicích

5. únor 2024 08:12

Strážníci městské policie ve spolupráci s BESIPem rozdávali před Fakultní nemocnicí v Hradci Králové zdarma reflexní prvky. Pomoci mají lidem především s tím, aby se mohli bezpečněji pohybovat na silnici. Ať už pěšky nebo na kole. Čtvrtý ročník osvětové akce "Valentýnské srdce s BESIPem" přilákal v krajském městě desítky zájemců.

Čtěte také

„Já bych si raději vzal tu pásku, jestli můžu. Dám si ji na kolo.“ Ke stanovišti před fakultní nemocnici přichází skupina studentů. Jedním z nich je Otakar Šafka. „Já si vezmu to srdíčko, srdce pro lásku.

A zrovna zmínil, že už má za sebou nejednu pokutu. Kvůli čemu? „Kvůli jízdě na kole neosvětlený. Už dvakrát. Teď jsem dostal reflexní pásku a dám si ji kolem krku. Budu tak určitě vidět. Ale teď už je i docela dost světla přes den.

Reflexní prvky zdarma rozdává náhodným kolemjdoucím dvojice strážnic hradecké městské policie.

Čtěte také

S šířením osvěty jim pomáhá krajská koordinátorka Bezpečnosti silničního provozu Lada Kociánová. „V každém ročním období vznikají dopravní nehody z toho důvodu, že cyklisté a chodci nejsou označeni. Říkáme jim neviditelní chodci a neviditelní cyklisté, protože řidič je opravdu nemůže vidět. Když je tma a ten člověk splyne s okolím, tak je ve velikém nebezpečí. Každému říkáme: buďte vidět, přežijte.

Já ho držím v ruce teď, vaše Valentýnské srdce, je to odrazové sklíčko. „Je to červená odrazka, srdíčko, nebo si můžete vybrat z dalších reflexních předmětů, abyste byli chráněni, abyste byli vidět. Pořád je brzy tma, pozdě se rozednívá a lidé chodí neoznačení a je potřeba, aby byli vidět, aby byli v bezpečí.

Lada Kociánová má na sobě svítivě žlutou reflexní bundu a příkladem jdou i strážnice městské policie.

Čtěte také

Jejich uniformy jsou díky reflexním prvkům vidět ze vzdálenosti až 200 metrů, říká tisková mluvčí hradecké městské policie Eva Kněžourová. „Strážníci, kteří se pohybují po městě, občany především upozorňují na to, jak je to důležité být vidět. A zároveň, pokud je to možné, tak jim rozdávají reflexní prvky, které zvyšují bezpečnost lidí.

Jak Hradečané tohle dodržují? „Hradec Králové je město cyklistů. A musím říct, že v poslední době nám ubývá přestupků, že cyklisté jsou velmi ukáznění a rozumní lidé, kteří využívají nejen cyklostezky, ale využívají i reflexní prvky a mají i správě vybavena jízdní kola.

Kampaň „Valentýnské srdce s BESIPem bude pokračovat i v ostatních městech v regionu a to až do 14. února. Lidé si pro bezplatné reflexní prvky mohou přijít třeba v Trutnově, v Náchodě nebo v Jičíně.

Spustit audio

Související