Hlavní obsah
Názory a úvahy

Istanbulská úmluva: Další téma ukazující generační odtrženost politiků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Flickr/Pirátská strana/CC BY-SA 2.0

Zamítnutí Istanbulské úmluvy Senátem je jen další ze střípků, dokazujících odtrženost volených politiků od reálných zájmů občanů. Už delší dobu čeští politici hájí zájmy jen části společnosti, což dokazuje i jejich věková struktura.

Článek

Na konci ledna senátoři neschválili Istanbulskou úmluvu, jak se zkráceně nazývá Úmluva proti násilí na ženách a domácímu násilí. Pro souhlas s ratifikací bylo 34 ze 71 přítomných senátorů a k přijetí tak chyběly dva hlasy.

Kdo delší dobu sleduje českou politickou scénu, nejspíš z podobného výsledku nebyl překvapen. V posledních letech se totiž znatelně rozevřely generační nůžky mezi českými volenými zástupci a většinovou populací.

Průměrný věk Senátorů: 59 let

Například ve zmíněném Senátu se po poslední obměně zvýšil průměrný věk jeho členů z 57 let na 59 let. Výjimkou nejsou ani senátoři, kterým je přes sedmdesát let, jako třeba Jan Pirk (74) nebo Tomáš Töpfer (71).

O moc lépe na tom není ani Poslanecká sněmovna. Po posledních volbách v roce 2021 se průměrný věk poslanců zvýšil na 49,8 let z 47,4 roku v roce 2017.

Znatelně navíc ubylo zástupců mladších věkových skupin. Zatímco v roce 2017 do Sněmovny nastoupilo 45 třicátníků, nyní jich je tam 29. Přišli tak celkem o 16 mandátů. Dvacátníci ztratili čtyři hlasy. Naopak padesátníci získali navíc 24 hlasů. Počet sedmdesátníků pak vzrostl ze tří na pět.

Z toho vyplývá, že mladší věkové kohorty jsou v politice značně podreprezentovány. Tím pádem jsou podreprezentována i témata, která mladé trápí, nebo na ně dávají důraz, ať už jde o kritickou situaci na trhu s bydlením, problematika klimatických změn nebo sexuální násilí a práva LGBT.

Ani zvyšující se zájem o veřejnosti sexuální násilí s politiky nehnul

Téma sexuálního obtěžování se i v České republice dostalo do popředí po celosvětové kampani Mee Too. V ČR se pak i v posledních letech vyrojila řada medializovaných případů, ať už jde o psychiatra Jana Cimického, nebo bývalého poslance TOP 09 Dominika Feriho.

Poslední křiklavý případ, který rozproudil debatu o trestech za sexuální násilí byla podmínka pro muže, který roky znásilňoval nevlastní dceru. Ta se po způsobených traumatech pokusila o sebevraždu

Ani tyto okolnosti však nedonutily Senátory se zamyslet nad obsahem projednávané úmluvy, která se snaží přesně podobným případům zabránit a místo toho se utvrzovali ve svých stanoviscích, založených buď na neznalosti, nebo vyložených dezinformacích.

Generační rozkol je stále zřetelnější

Podobná je situace u Manželství pro všechny, se kterým podle různých průzkumů souhlasí nadpoloviční většina společnosti. Ještě větší téma je to však pro mladé, kteří nerozumí tomu, proč v údajně liberálním Česku naráží věc, která už roky úspěšně funguje i v konzervativních a katolických zemích jako je Irsko, nebo Španělsko. Podle průzkumu agentury Mind Bridge dosahuje mezi nejmladšími respondenty podpora Manželství pro všechny 83 procent.

Výše zmíněná témata zakládají na rodící se generační konflikt, který se s neochotou odtržené politické reprezentace bude dále zvyšovat.

Řešení je nasnadě. Pečlivě si nastudovat programy politických stran a nevolit politiky, u kterých je dopředu jasné, že se k podobným tématům obrátí zády. Jmenovitě můžeme označit koalici SPOLU, kterou volila značná část mladých lidí i za podpory vlivných influencerů, přičemž až na výjimky podporuje agendu jdoucí proti jejich zájmům.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz