Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz
    Premium

    Šlachta je kamarád, do Bruselu jdeme válčit

    Filip Turek povede koalici Motoristů sobě a Přísahy do eurovoleb jako superlídr. | foto: Motoristé sobě

    Celý článek jen pro členy

    Chcete číst prémiové texty bez omezení?

    Předplatit
    Tuhle koalici nečekal nikdo. Motoristé Petra Macinky si plácli s Přísahou Roberta Šlachty a do evropských voleb je jako superlídr povede Filip Turek. Bývalý automobilový závodník a bojovník proti zeleným fanatikům, který dráždí svoje odpůrce na sítích. „A dělám to rád, sociální síť X používám jako studnici provokací parazitujících progresivistů,“ netají se majitel sbírky cenných vozů. Právě v jeho garáži se dokonce domlouvala spolupráce s Robertem Šlachtou, kterého Turek považuje za přítele. O tom všem i o své kandidatuře promluvil ve velkém rozhovoru pro Expres.cz a prozradil dokonce, za jakých podmínek by mohl voliče přetáhnout Pirátské straně.

    Filipe, na tiskovce jste zmínil, že jste se rozhodl pro kandidaturu i na základě memoranda Motoristů a Přísahy. Kdy ale nastal ten konkrétní moment, kdy jste si řekl: Jdu konečně do toho?

    Konkrétní moment proběhl u mě garáži, kde jsem o tom u sbírky mých aut mluvil s Petrem Macinkou a Robertem Šlachtou. Vždy jsem vstup do politiky vnímal jako možnost vrcholu kariéry, který má následovat poté, co člověk dosáhne v určitém oboru maximum. Podařilo se to, že se u mne střetl pocit překonání všech dimenzí automobilového světa a mnohonásobné překonání všech mých cílů a snů v relativně velmi nízkém věku. A také naštvanost. Ta je tím klíčem k mému veřejnému vystupování na témata, která bych pokrytecky mohl ignorovat, jako to dělá mnoho úspěšných lidí. Mohu někam odletět a kolik stojí potraviny, paliva, energie, to by mi vše mohlo být jedno.

    Ale není. Už nějakou dobu jste tváří odporu vůči zelené ideologii.

    Jsem vlastenec a nejsem sobec, miluji naši západní civilizaci a rve mi srdce, kam ji směřují zrůdní ideologové zelené revoluce, kteří sprostě zaměnili ochranu přírody s klimatismem. Emisní povolenky EU, se kterými obchoduje Čína, vypínání jaderných elektráren v Německu na náš úkor, vylhaná argumentace o čistotě elektromobility a její nutnosti, to vše jsou pro mě argumenty. A samozřejmě jich je mnohem více. O tom, že do toho půjdu, rozhodla právě i vzrůstající drzost zelených a progresivistických ideologů, kteří proti nám vedou třídní boj, v kombinaci s tím, že má oblíbená politická strana Motoristé sobě mého kamaráda Petra Macinky dospěla k nečekaně velmi přirozené koalici s hnutím Přísaha s veškerou shodou v základních postojích, které já prosazuji dlouhodobě a na jejichž pojmenování roky veřejně pracuji. Do toho tu máme pirátský třídní boj proti majitelům luxusních vozů. A v neposlední řadě bude rok 2024 rokem velkých změn, protože volí nejvíce lidí celkově na planetě, včetně zásadní změny v USA, ale i Indii atd. Budou se měnit světové i evropské pozice a ohledně zákazu aut se spalovacími motory je potřeba započít politickou válku okamžitě, a to maximální silou a jakoukoli cestou.

    Opakovaně jste zmínil třídní boj a válku. Budete jako boj brát i svůj potenciální mandát v Evropském parlamentu?

    Ano, jako nestraník jsem Přísahou a Motoristy nominován na prvním místě v podstatě s úkolem vést v Bruselu otevřenou politickou válku. Samozřejmě nejsem naivní, jako jeden z více než 700 europoslanců nic moc nezměním hlasováním, mohu ale něco změnit svou schopností pojmenovávat realitu a strhnout zbývající racionální evropské politiky a veřejné mínění.

    Zmínil jste také, že jste dostal nabídku od více politických stran. Prozradíte nebo alespoň naznačíte od kterých?

    Nebylo by ode mě fér prozradit, jaké strany jsem odmítl, ale jednalo se jak o velké a zavedené strany, tak i malé subjekty. S poslední malou stranou jsme se nedohodli, protože v rámci své struktury velmi nepružně komunikovali možnou nominaci nestraníka, a tak tedy dále zůstane malou stranou. Já myslím, že prosazování myšlenek má být jednoznačně nadřazeno jakémukoli „stranictví“ nebo touze po dobře placených politických postech. Naopak Přísaha a Motoristé sobě zcela jasně chápou smysluplnost mého budoucího působení v europarlamentu a jasné a tvrdé pozice, které se tam musím za každou cenu pokusit prosadit.

    Petr Macinka, Filip Turek, Nikola Bartůšek, Robert Šlachta

    Vaše primární volební téma je jasné: Boj proti zelenému šílenství. Budete voliče lákat i na nějaká jiná témata? Ekonomická, sociální?

    Jednoznačně mám silné ideologické postoje ke všem zásadním politickým tématům. Ti, co mě sledují dlouhodobě v pořadech Po žních k Turkovi na VOX News nebo Přísně tajné na Youtube, mé názory znají velmi dobře, jsou skvěle dohledatelné. Hlavně co se týče zahraniční politiky a geopolitických otázek mám jasně čitelné postoje, ale tato témata nejsou v Europarlamentu tím hlavním, co bychom měli a mohli ovlivňovat. Samozřejmě jen silná ekonomika může mít efektivní sociální politiku a silnou ekonomikou se zeleným údělem brzy nebudeme. Témata pro nás jsou neakceptování Green Dealu a zákazu výroby a registrace aut se spalovacími motory v Evropě i Česku za žádnou cenu a jasný protimigrační postoj. V tomto ohledu je mi ctí, že na naší kandidátce je na druhém místě Nikola Bartůšek, která je reálnou odbornicí na migraci se zkušenostmi přímo z terénu a ze záchytných migračních center a zná všechny racionální a nikoliv populistické postupy, které je potřeba na tuto zásadní problematiku plošně aplikovat. Jsou také jasné mé pozice proti federalizaci EU, evropské armádě, zadlužené eurozóně a mnoho dalšího, je ale potřeba si uvědomit, že kdokoliv, kdo do Evropského parlamentu nabízí jakýsi komplexní program, buď své voliče podvádí, nebo ten program souzní se zeleně-progresivistickou evropskou linií. Anebo netuší, jak tento parlament funguje, z toho důvodu sdělujeme jen zásadní postoje.

    Máte spoustu fanoušků, na Twitteru si ale všímám, že existuje i řada vašich odpůrců. Ti vám vyčítají často hodně ostré, řekněme možná až radikální postoje. Plánujete jako kandidát do Evropského parlamentu rétoriku zmírnit, nebo naopak přitvrdit?

    Já se vždy chovám přirozeně a v běžném kontaktu jsem velmi kultivovaný člověk. Ale jsem stále člověk, tvor, který rétoriku zrcadlí svému publiku. Pokud tedy mluvím k progresivistům parazitujícím v neziskovkách za peníze z našich daní, kteří nám chtějí omezovat svobodu, do všeho mluvit a žít na náš úkor, přizpůsobuji tomu své vystupování. Tím spíše, když jejich forma diskuze není argumentace, ale urážky, šíření nenávisti a dezinformace hezky zaobalené do obviňování z šíření dezinformací. Tito aktivisté ve skutečnosti oslabují západní kulturu zevnitř a prospívají tak Rusku a Číně, ačkoliv nám nadávají do švábů a chcimírů. Rád bych také viděl srovnání jejich reálné pomoci ve válečném konfliktu na Ukrajině s tou mou. Na síti X je líheň těchto progresivistů, jejichž parazitické chování často komentuji, a to vyloženě s humorem a nadsázkou. Tváří v tvář se mnou tito lidé mlčí a nejeví známky pokusu mě jakkoli urážet, jen za klávesnicí jsou to „hrdinové“. Sociální síť X používám jen jako jakousi studnici provokací a výsměchu těmto melounovým pseudointelektuálům a budu rád, když se kdokoli normální připojí a začne sledovat můj profil X DolphSegal, díky kterému se začíná vařit těmto nenávistným demagogům žluč.

    Filip Turek ve svém ráji

    Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

    Měsíční

    89
    Předplatit
    Můžete kdykoliv zrušit

    Roční

    890
    Předplatit
    Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

    Dvouleté

    1 690
    Předplatit
    Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

    Připojte se ještě dnes a získejte:

    • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
    • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
    • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
    Více o iDNES Premium
    Máte už předplatné? Přihlásit se