S rytmem a orchestrem v patách! Filharmonie a Klicperovo divadlo hrají pro děti. A ty jsou nadšené

5. únor 2024

Dvě slovutné instituce, Filharmonie Hradec Králové a Klicperovo divadlo, daly hlavy dohromady a vymyslely, jak dětem představit hudbu a divadlo zábavnou formou tak, aby se jim to líbilo, aby se nenudily. Už v říjnu zazněly koncerty tzv. Oranžové řady s názvem Dobrodružství s orchestrem, při kterých dětské publikum nadšeně aplaudovalo vestoje. 

Na sobotu 10. února se chystá koncert další, na který vás přišli pozvat za Filharmonii Hradec Králové pan ředitel Vladimír Šrámek a za Klicperovo divadlo tiskový mluvčí Martin Sedláček.

Vladimír Šrámek a Martin Sedláček ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Představte nám váš společný projekt, který měl v říjnu s prvními koncerty premiéru.
Martin Sedláček: Já malinko popíši, jak to celé vzniklo ze strany divadla. Před časem jsme se bavili s naší dramaturgyní Lenkou Smrčkovou, že měla v hlavě právě takový cyklus koncertů pro děti s velkým orchestrem, do kterého by zapojila naše herce. Viděla něco podobného v Ostravě, kde už to funguje nějakých 10 let. Diváci tam skutečně chodí nejen na samotnou hudbu, ale už i na ty postavy, které tam vystupují a provázejí koncertem. A v tom jsme se potkali s hradeckou filharmonií, které také hledala nějaký způsob, jak koncerty pro dětské publikum oživit. Tak to vzniklo. Lenka Smrčková společně s paní dirigentkou Míšou Rózsou Růžičkovou připravují scénář, kde vystupují tři naši herci jako dětské postavy, jako tři děti, které mají blízko k hudbě. Paní dirigentka je v tom scénáři skutečně jejich teta a na tom prvním koncertě se všichni protagonisté vypravili na zkoušku orchestru a tu svoji tetu tam tak trochu vyrušili, ale zároveň se tam i něco dozvěděli o muzice a dokonce si i zatancovali a zahráli.

Nevěděli jsme, jak to děti přijmou. Ani jestli muzikanti do toho půjdou s námi po hlavě. Ale odezva dětí i muzikantů byla skvělá.
Martin Sedláček, Klicperovo divadlo

Už teď mě to baví. Jen když si představím paní dirigentku, jak hraje postavu tety těch dětí.
Vladimír Šrámek: A hraje to naprosto úžasně. Já si dovolím ještě jen v krátkosti na to navázat pohledem filharmonie. Přesně jsme se s divadlem potkali s tímto nápadem. Já jsem měl v hlavě, že bychom chtěli udělat něco výpravnějšího a doplnit to o hereckou akci. Protože to děti ještě víc vtáhne, je to pro ně inspirativní. Takže vznikla tato spolupráce, za což jsem velice rád. A naše mladá paní dirigentka Michaela Rózsa Růžičková, která pochází ze Slovenska, to je energie sbalená na cesty. To si neumíte představit, jakou ona dokáže vytvořit atmosféru.

Čtěte také

Jak se ona tvářila, když jste za ní s tímto nápadem přišli?
Vladimír Šrámek: Byla nadšená. Okamžitě souhlasila řekla, jdeme do toho.

A byla už asi i zábava to celé nazkoušet a připravit, ne?
Martin Sedláček: Je u toho legrace a zároveň, musím říct, když jsme to dělali poprvé, to byly i velké nervy. Protože jsme nevěděli, jestli to opravdu bude fungovat, jestli to děti přijmou. A hlavně, jestli s námi do toho půjdou po hlavě i muzikanti z filharmonie. Je to přeci jen něco jiného než koncert vážné hudby. V momentě, kdy tam před nimi hrajete divadlo a na zkouškách to hrajete do prázdného sálu a všechny fóry a vtipy říkáte bez jakékoliv odezvy, tak jsme čekali, jak to muzikanti přijmou. A musíme říct, že nás to velmi mile překvapilo, moc nám fandili, dokonce nám pak i radili, co třeba udělat trošičku jinak, kde nezapomenout zmínit nějakou nástrojovou skupinu, která je třeba maličko opomíjená, že sedí vzadu a není vidět. Takže jsme měli velkou radost, že odezva i od muzikantů byla skvělá.

Reakce dětí předčila naše očekávání. Atmosféra byla báječná. Sklidili jsme ovoce stromů, které jsme zasadili. Máme velkou radost.
Vladimír Šrámek, ředitel Filharmonie Hradec Králové

Takže to nebyla vždy jen zábava a legrace.
Martin Sedláček: Samozřejmě že je za tím velký kus práce, který Lenka Smrčková společně s paní dirigentkou musí dát dohromady scénář, vybrat ukázky muziky, které tam zazní a které se budou do toho scénáře hodit. A zároveň, aby to i pro děti bylo zábavné a nebylo to pro ně moc dlouhé.

Asi si všichni tři vzpomeneme na svá dětská léta a výchovné koncerty či divadelní představení, kdy všichni v hledišti zlobili.
Martin Sedláček: Musím říct za divadlo říci, že nám se to na prvním koncertě podařilo, protože jsme tam dali jednu skladbu, kde jsme ty děti aktivně zapojili. Mohly napodobovat naše herce a hrály si. Mohly i skákat a točit lasem, střílet šípy a děti si to ohromně užily a odvázaly se. Děti to bavilo a bavilo to potom i jejich učitelky. Protože my ty koncerty neděláme jen jednou, ale než se odehraje ten hlavní koncert v sobotu, tak to ještě třikrát odehrajeme pro školy.

Čtěte také

Takže co to teď na sobotu chystáte?
Martin Sedláček: Tentokrát se to jmenuje S rytmem v patách. Při tom říjnovém koncertu jsme objevovali hudbu, vydali jsme se poprvé k orchestru a teď jsme se už zaměřili na rytmus a na to, jak je rytmus hudby důležitý. Jak dokáže změna rytmu změnit i charakter celé skladby. Jak se dá na písničky tancovat, zkrátka budeme se věnovat hlavně rytmické části muziky.

Pojďme představit i paní dirigentku. Protože Michaela Rózsa Růžičková je prý na Slovensku velkou celebritou.
Vladimír Šrámek: Zcela určitě. Jinak ona žije nastálo v Praze a s manželem tvoří perfektní umělecký tandem. Její manžel je skladatel, a podle jejích slov, je více introvertní. Ona je ten extrovert, který to pak nakonec všechno prodá publiku.
Martin Sedláček: Ona i vystupovala v televizní soutěži na Slovensku. Jako je v Čechách varianta Máme rádi Česko, tak ona byla celebritou ve slovenské verzi tohoto pořadu.

A zůstala jí i tentokrát role tety?
Martin Sedláček: Je to tak, teta už bude pořád. Máme tam od nás tři herce, William Valerián, Martina Czyžová a Lucie Andělová. Ti jsou v postavách tří dětí a William je kluk, který hraje fotbal, ale přitom by rád hrál i na saxofon, Martina Czyžová ráda tancuje a Lucka Andělová ráda zpívá. Což je pravda i ve skutečnosti, a dokonce tam i jednu věc zazpívá přímo s orchestrem.

Mimochodem, překvapilo vás tedy nakonec, při té říjnové premiéře, jak to dětské publikum nádherně přijalo?
Vladimír Šrámek: Dychtivě jsme očekávali tohle nadšení, ale myslím si, že to předčilo naše očekávání. Protože kdybyste viděli to jásající publikum, to se vám normálně při koncertech u nás nestane. Děti opravdu poskakovaly a naprosto si to užívaly. Atmosféra, kterou vytvořily, to bylo něco báječného. Takže jsme sklidili ovoce stromů, které jsme zasadili, a máme z toho velkou radost.

Čtěte také

Jásající publikum ale vídáme třeba také při již proslulých open air koncertech Filharmonie Hradec Králové. To také všichni jásají a jsou nadšení.
Vladimír Šrámek: Ano, jásají, jen u dětí k tomu nepotřebujete popíjet víno. Děti to prostě musí přijmout srdcem i bez nějakého alkoholového dopingu.
Martin Sedláček: Tak se na vás těšíme v sobotu 10. února v 16 hodin v sále Filharmonie Hradec Králové.
Vladimír Šrámek: A zbývá už jen pár posledních vstupenek.

Budete chtít tedy dál pokračovat v této spolupráci a v rámci Oranžové řady koncertů filharmonie?
Martin Sedláček: Za nás divadelníky určitě, budeme moc rádi. Čeká nás ještě jeden koncert v dubnu a potom se v rámci Oranžové řady vydáme s předplatiteli ještě i do Klicperova divadla, kde jim představíme Kytici. Což je také hudební dílo, které napsal Karel Brožek spolu s Danem Fikejzem, a my ho máme na repertoáru už asi 12 let a pořád slaví velký úspěch.

Jakub Schmidt, Vladimír Šrámek a Martin Sedláček ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Našimi hosty byli dnes ředitel Filharmonie Hradec Králové Vladimír Šrámek a Martin Sedláček z Klicperova divadla v Hradci Králové. Moc děkuji za rozhovor a ještě jednou všechny zveme na sobotní koncert S rytmech v patách do Filharmonie Hradec Králové. Věřím, že děti budou zase nadšené a uslyšíte velký aplaus. Tak ať se to povede.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související