Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Praha 1 otevřela kontaktní místo pro bydlení, které má pomoci lidem v bytové nouzi. Nabízí informace, podporu a poradenství

05. února 2024
Čtení na 2 minuty
Radní Prahy 1 pro sociální věci a bezbariérovost Ivana Antalová při otevření kontaktního místa pro bydlení, 5. 2. 2024 (FOTO: Miroslav Brož)
Radní Prahy 1 pro sociální věci a bezbariérovost Ivana Antalová při otevření kontaktního místa pro bydlení, 5. 2. 2024 (FOTO: Miroslav Brož)
Praha 1 ve spolupráci s hlavní městem zřídila ve svém úřadu ve Vodičkově ulici kontaktní centrum, ve kterém pracovníci poradí lidem řešícím životní situace týkající se bydlení. Dnes jej otevřeli zástupci radnice a magistrátu. Cílem je poskytovat občanům informace o možnostech získání bydlení na území Prahy 1. Zároveň zde bude dostupná podpora a poradenství pro osoby v bytové nouzi nebo ohrožené ztrátou bydlení. Podobná kontaktní centra postupně vznikají na magistrátu a dalších městských částech.

Kancelář nabízí poradenství pro každého, kdo řeší nějaký problém či situaci související s bydlením. “Můžeme poradit s dávkami hmotné nouze, sousedskými problémy, nebo i v případě hluku,” řekla radní Prahy 1 pro sociální věci a bezbariérovost Ivana Antalová (nez., dříve Piráti). Dodala, že další pracovník centra bude zaměřen na nájemníky městských bytů ve správě Prahy 1.

“Jsme si vědomi, že získat a udržet si bydlení v Praze není jednoduché a že mnoho občanů města je v situaci bytové nouze. Chceme jim pomoct a nabídnout různé formy podpory a poradenství,“ uvedla Antalová. “Naše městská část má zájem na tom, aby se centrum města přestalo vylidňovat, nestala se z něj jen turistická rezervace, ale aby zde bydleli i ‘běžní’ občané, rodiny s dětmi a aby se jim zde žilo dobře,” doplnila Ivana Antalová.

Zaměstnance centra podle radní platí magistrát. “Pozice jsou financovány hlavním městem Prahy, který má projekt z evropského sociálního fondu,” uvedla. Doplnila, že při rozjezdu centra se Praha 1 inspirovala v Praze 3 a Praze 7, kde již podobná pracoviště nějakou dobu fungují.

Praha 1 má stejně jako ostatní pražské radnice od magistrátu svěřené byty, které pronajímá například lidem v sociální nouzi nebo příslušníkům podporovaných profesí. “Přesný počet v současné době nevíme, stále ještě probíhá pasportizace,” uvedla radní k počtu bytů ve správě radnice. Mnoho z nich podle Antalové potřebuje rekonstrukci, do oprav letos radnice plánuje investovat desítky milionů korun.

Praha se v posledních letech potýká s bytovou krizí danou vysokými cenami bydlení. Bytů v majetku magistrátu včetně těch ve správě městských částí je dohromady asi 30.000 z původního počtu 194.000, které po roce 1991 přešly do vlastnictví města. Následovaly privatizace, které městský fond zredukovaly o více než 80 procent. Vedení města chce počet městských bytů opět navyšovat a zajistit tím dostupné bydlení například pro zástupce pro chod města zásadních profesí.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon