Trenér Jan Pospíšil stihl mistrovství světa, olympiádu a EuroBasket během čtyř let

Přidat na Seznam.cz

Basketbalový trenér Jan Pospíšil působil v letech 2017-2022 u českého reprezentačního áčka jako jeden z asistentů v trenérském štábu Ronena Ginzburga. S národním týmem zažil výraznou etapu spojenou s účastí na největších světových akcích.

Na snímku trenér Jan Pospíšil při ligovém zápase basketbalistů USK Praha (počátek února 2024).

Měl jsem obrovské štěstí na načasování. A nesmírně si vážím toho, že jsem byl součástí reprezentace v rámci úspěšného období českého basketbalu v poslední dekádě,“ řekl Jan Pospíšil na úvod rozhovoru pro SportDeník.cz na basketbalové téma.

Byla to výborná zkušenost. K národnímu týmu jsem se dostal na začátku kvalifikace o mistrovství světa 2019 v Číně. Nejprve jsme tvořili dvojici asistentů s Lubomírem Růžičkou, který v průběhu sezony skončil. Pak k reprezentaci přišel Petr Czudek z Opavy. Uspěli jsme v Číně a po mistrovství světa následovala v Kanadě úspěšná kvalifikace o olympiádu v Tokiu 2021. A byl jsem s týmem i na evropském šampionátu, který se nazývá EuroBasket, v roce 2022,“ hrdě vypočítává Pospíšil nevídanou bilanci.

Ambiciozní kouč oceňuje spolupráci s trenéry, po jejich boku absolvoval spoustu zápasů na světové scéně.

Petr Czudek uměl dát týmu neuvěřitelnou jiskru, co se týkalo morálky, nálady a atmosféry. Všechny aspekty jeho práce se nedají jednoduše popsat. Znamenaly však velkou hodnotu při cestě k úspěchu. Jsem dál v kontaktu i s Ronenem Ginzburgem, dopisujeme si a komunikace probíhá. Těším se, až ho zase uvidím,“ tvrdil Pospíšil.

Ambiciozní kouč nezapomněl ani na dalšího asistenta a bývalého reprezentanta Luboše Bartoně.

Luboš Bartoň byl s námi na evropském šampionátu. Možnost spolupráce s basketbalovými experty mi dala do kariéry spoustu věcí. Člověk si vezme něco od každého kolegy, se kterým se může potkat,“ podotkl Pospíšil.

U české reprezentace došlo loni k zásadní výměně trenérského týmu, když s hlavním koučem Ronenem Ginzburgem skončil i Jan Pospíšil. V českém prostředí však působí dál na trenérském postu v USK Praha.

Reprezentaci samozřejmě pořád sleduji. Když se rozhodlo, že novým trenérem národního týmu bude Španěl Ocampo, v ten moment se obměnil i celý realizační tým. Mě na místě asistenta vystřídal Jan Šotnar, trenér BK Ústí nad Labem. Pokud jde o mezinárodní basketbal, tak stále platí, že konfrontace českých celků i na klubové úrovni je velmi důležitá,“ dodal Jan Pospíšil.

Zdroj: autorský článek